Εισαγωγική ομιλία του κ. Χρήστου Πελεκανή στην Ημερίδα του Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων: «Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου» (Λεμεσός, 13 Απριλίου 2022)

Εισαγωγική ομιλία του κ. Χρήστου Πελεκανή στην Ημερίδα του Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων: «Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου» (Λεμεσός, 13 Απριλίου 2022)

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Αμαθούντος, κ. Νικόλαε,

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας κ. Γρηγόριε,

Σεβαστοί πατέρες,

Αξιότιμε Πρώτε λειτουργέ εκπαίδευσης Λεμεσού κ. Θεοφίλου,

Αξιότιμη επιθεωρήτρια Θεολογικών μαθημάτων κα Ελιάνα Χατζιωάννου ,

Αξιότιμη Διευθύντρια του Λυκείου Αγίου Ιωάννη κα Μαρία Λοΐζου Θεοδοσίου,

Αξιότιμε Διευθυντή του Γυμνασίου Λινόπετρας κ. Δημήτρη Καππαή,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας!

Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και το Λύκειο Αγίου Ιωάννη σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στη Ε΄ επαρχιακή ημερίδα του προγράμματος «Μαθητικών Περιηγήσεων στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου» που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι Παγκύπριo  και συμμετέχουν διάφορα σχολεία από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Από την πόλη και επαρχία Λεμεσού, συμμετέχουν συνολικά 9 σχολεία, Το Λύκειο του Αγίου Ιωάννη,  το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως, το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, το Λανίτειο Γυμνάσιο,  το Γυμνάσιο Λινόπετρας, το Γυμνάσιο Νεάπολης, το Γυμνάσιο του Αγίου Ιωάννη, η Σχολή Ομόδους και  η Απεήτειος σχολή Αγρού.

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη γνωριμία των μαθητών Μέσης εκπαίδευσης με τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και γενικότερα τη θρησκευτική και πολιτιστική περιήγηση και ενημέρωση στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου.

Παρουσιάζεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να δουν από κοντά ή διαδικτυακά τώρα με την πανδημία και να ερευνήσουν από μόνοι τους και ομαδικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εργασία τους.

Οι εμπειρίες των μαθητών και τα αποτελέσματα της εργασίας τους κατεγράφησαν και θα παρουσιαστούν στην σημερινή επαρχιακή Ημερίδα όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι, η σημερινή Ημερίδα έχει ένα ακόμη επιπρόσθετο σκοπό, να ενημερώσει όλους εσάς για τα οφέλη του προγράμματος και ταυτόχρονα να παροτρύνει και άλλα σχολεία να εντάξουν στις δραστηριότητές τους, τις Θρησκευτικές Περιηγήσεις, που ευχόμαστε να συνεχιστούν με τη βοήθεια του Θεού, και τις επόμενες χρονιές.  Να τονίσουμε ακόμη ότι την φετινή χρονιά η υλοποίηση του προγράμματος είχε αρκετές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τον covid 19 και το πραγματικά πιεσμένο σχολικό πρόγραμμα των παιδιών. Οι δυσκολίες αυτές όμως υπερκεράστηκαν από την αγάπη για το πρόγραμμα αυτό. Και έτσι είμαστε εδώ!

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής θερμές ευχαριστίες προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο για τη σημαντική και έμπρακτη στήριξή του, αλλά και για τη φιλοξενία του στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Ευχαριστώ τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο για τη βοήθειά και συμπαράσταση που παρέχει στο πρόγραμμα των Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Επαρχίας Λεμεσού καθώς και στην καθημερινή αγωνία που είχε για την ημερίδα. Η πραγμάτωση της σημερινής επαρχιακής ημερίδας οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος σε σας θεοφιλέστατε και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ευχαριστώ τον πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο για την συνεργασία που έχουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ευχαριστίες στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεο για τις  οργανωτικές διευκολύνσεις της σημερινής ημερίδας.

Ευχαριστίες  στον Πατήρ. Μιχαήλ Βοσκό και Π. Νικόλαο Ιωάννου του ιερού ναού Αποστόλου Ανδρέα Λεμεσού.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανό Λούη, τον και τον Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης Λεμεσού  κ. Στέλιο Θεοφίλου.

Θερμές ευχαριστίες στους επιθεωρητές  Θεολογικών μαθημάτων κα Ελιάνα Χατζιωάννου και κ. Γεώργιο Κάκκουρα,  για τη συμπαράστασή  και βοήθεια τους στη σημερινή Ημερίδα, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για ό,τι ωφέλιμο και χρήσιμο πραγματοποιείται προς όφελος των μαθητών μας και εμάς.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα Τον Διευθυντή του Γυμνασίου Λινόπετρας  και φίλο κ. Δημήτριο Καππαή για την πολλαπλή στήριξη και βοήθεια του στην σημερινή ημερίδα.

Στον φίλο κ. Κωνσταντίνο Στεφανή για την βοήθεια του στην επίτευξη της σημερινής ημερίδας.

Στον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου για την τεχνική υποστήριξη εδώ  στον χώρο της ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού με τον ήχο και την μικροφωνική.

Ευχαριστούμε τους αξιότιμους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων που λαμβάνουν μέρος στο Πρόγραμμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι χωρίς τη δική τους βοήθεια θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε σε όλους τους συναδέλφους των σχολείων της Λεμεσού, οι οποίοι μαζί με την ομάδα των μαθητών τους συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά και αυτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να παραστούν στη σημερινή Ημερίδα.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες στις εργασίες των σχολείων.

Ευχαριστώ τον αγαπητό συνάδελφο κ. Χριστόδουλο Χατζηκυριάκο για τη σημαντική βοήθεια στην ετοιμασία και οργάνωση της ημερίδας,  τη συνάδελφο μουσικό του Λυκείου Αγίου Ιωάννη κ. Μαρία Παπαδοπούλου για την ετοιμασία και παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της σημερινής Ημερίδας, τη συνάδελφο Βικεντία Χαραλάμπους για την τεχνική υποστήριξη καθώς επίσης και τους μαθητές  του Λυκείου Αγίου Ιωάννη μέλη της κοσμητείας, της  ορχήστρας και χορωδίας Λυκείου Αγίου Ιωάννη.

Πριν κλείσω την εισαγωγική αυτή ομιλία, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου,  θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε στην υλοποίηση του προγράμματος των Θρησκευτικών Περιηγήσεων, που αποσκοπεί στην επαφή και γνωριμία των μαθητών μας με τον εκκλησιαστικό πλούτο που έχουμε στον τόπο μας και στην περιήγηση τους στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου.

Εύχομαι να απολαύσετε αυτό το μικρό οδοιπορικό!

Σας ευχαριστούμε!

Print Friendly, PDF & Email

Share this post