«Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι» (Μεγάλο Σάββατο, 23.4.2022)

«Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι» (Μεγάλο Σάββατο, 23.4.2022)

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη οι πιστοί μας προσήλθαν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 23 Απριλίου 2022, στους ιερούς ναούς, κατά την τέλεση του Εσπερινού της Αναστάσεως μετά Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου.

Στην πατρίδα μας, αμέσως μετά το Αποστολικό ανάγνωσμα όταν ψέλνεται πανηγυρικά το «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι», πέφτουν τα λυπητερά από τις ιερές εικόνες του τέμπλου και ρένουμε το Ναό με φύλλα και κλαδιά δάφνης. Σύμβολα της νίκης γης ζωής επί του θανάτου. 

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β ‘, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της ακολουθίας της Πρώτης Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί,  ημικατεχόμενο προάστιο της Λευκωσίας.

Τον πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Παλαμάς Δημητρίου και ο Οικονόμος π. Σταύρος Αναστασίου, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. 
Οι χοροί των ψαλτών απέδωσαν τα αναγνώσματα και τους ύμνους,  τους αναστάσιμους καθώς και τους μοναδικούς ύμνους της ημέρας με αποκορύφωμα το δοξαστικό:

«Τὴν σήμερον μυστικῶς, ὁ μέγας Μωϋσῆς προδιετυποῦτο λέγων· Καὶ εὐλόγησεν ὁ Θεός, τὴν ἡμέραν τὴν ἑβδόμην· τοῦτο γάρ ἐστι τὸ εὐλογημένον Σάββατον· αὕτη ἐστίν ἡ τῆς καταπαύσεως ἡμέρα, ἐν ᾗ κατέπαυσεν ἀπὸ πάντων τῶν ἔργων αὐτοῦ, ὁ Μονογενὴς Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, διὰ τῆς κατὰ τὸν θάνατον οἰκονομίας, τῇ σαρκὶ σαββατίσας, καὶ εἰς ὃ ἦν, πάλιν ἐπανελθών, διὰ τῆς Ἀναστάσεως, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον, ὡς μόνος ἀγαθὸς καὶ φιλάνθρωπος».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος εξήγησε σε συντομία κάποια πρακτικά σημεία της τυπικής διάταξης για τα προνόησαν οι Άγιοι Πατέρες. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να επισημάνει την αξία της συμμετοχής μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.  Στο πανίερο γεγονός της κλάσης του Άρτου και τη συμμετοχή μας στο κοινό Ποτήριο γης Ζωής, που είναι ο Εσταυρωμένος και Αναστημένος Κύριος.

«Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι».

Τέλος ευχήθηκε σε όλους καλή Ανάσταση με υγεία. Μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου.  Οι ιερείς,  Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και οι χριστιανοί της ενορίας ευχήθηκαν υιικά ο Αρχιεπίσκοπος μας να είναι καλά και του χρόνου να είναι μαζί μας λειτουργός της Πρώτης Αναστάσεως, όπως καθιέρωσε από  το 2006, και να μάς ευλογεί και να μάς αγιάζει. 

Από το γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 
Φωτογραφίες  Ανδρέας Κοσιάρης 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post