Εορτή Αποστόλου Βαρνάβα (9-10 Ιουνίου 2022)

Εορτή Αποστόλου Βαρνάβα (9-10 Ιουνίου 2022)

H εορτή του Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα, μετατέθηκε φέτος από τις 11 Ιουνίου στις 10 Ιουνίου, ένεκα του ότι το Ψυχοσάββατο είναι αμετάθετο.

Σεπτή εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» στη Λευκωσία. Το Θεοφιλέστατο υποδέχθηκαν ο εφημέριος π. Αλεξανδρος Χριστοδούλου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης και των διδασκόντων και διδασκομένων της Σχολής, οι Ιεροψάλτες και προσκυνητές που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του Αποστόλου Βαρνάβα καθώς και την ιστορική πορεία της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία οφείλει πολλά στον Απόστολο Βαρνάβα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στα εγκαίνια του παρεκκλησίου στις 11 Ιουνίου το 1975 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’. Αμέσως μετά την καταστροφή που έφερε η τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήρθε στη Σχολή Τυφλών και εγκαινίασε ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα το εκκλησάκι αυτό, αφού όλοι συνήθιζαν να προστρέχουν στον τάφο και το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα. Αργότερα οικοδομήθηκαν αρκετοί ναοί επ΄ ονόματι του Αποστόλου Βαρνάβα, με τελευταίο πέρυσι το νέο Καθεδρικό Ναό στις αυλές της Αρχιεπισκοπής, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, με την ευκαιρία της Απόδοσης της Εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου εις τους ουρανούς και της μνήμης του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως. Τον Επίσκοπο πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Σωτήριος Σάββα, π. Ματθαίος Παπαηλιού και π. Μαρίνος Κλαδάς, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στο τροπάριο της εορτής της Αναλήψεως, το οποίο ανέλυσε: «Ἀνελήφθης ἐν δόξῃ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, χαροποιήσας τοὺς Μαθητάς, τῇ ἐπαγγελίᾳ τοῦ ἁγίου Πνεύματος· βεβαιωθέντων αὐτῶν διὰ τῆς εὐλογίας, ὅτι σὺ εἶ ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, ὁ λυτρωτὴς τοῦ κόσμου».

Κατόπιν αναφέρθηκε στον Απόστολο Βαρνάβα, την προσωπικότητα και τη θεολογική του προσφορά, καθώς και στο ιεραποστολικό έργο των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου, κατά το οποίο χειροτόνησαν επισκόπους και πρεσβυτέρους. Επίσης, αποτέλεσμα της ιεραποστολής τους ήταν ο εκχριστιανισμός στην Πάφο του πρώτου επίσημου Ρωμαίου σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, του ανθύπατου Σέργιου Παύλου.

Τέλος, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*********************************************************************

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Πέμπτη το εσπέρας, 09 Ιουνίου 2022, στις 19:00, θα προστεί του Μεγάλου Εσπερινού στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιον του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» (γωνία οδού 28ης Οκτωβρίου και Κορυτσάς στην Ακρόπολη, στο Δήμο Στροβόλου).

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας θα προστεί του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως (επί της Λεωφόρου Αθαλάσσης στο Δήμο Στροβόλου).

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

8 Ιουνίου 2022

Print Friendly, PDF & Email

Share this post