Εορτή του Αγίου Τριφυλλίου, Επισκόπου Λήδρας, στη Λευκωσία (14-15 Ιουνίου 2022) 

Εορτή του Αγίου Τριφυλλίου, Επισκόπου Λήδρας, στη Λευκωσία (14-15 Ιουνίου 2022) 

Η εορτή του πολιούχου της Λευκωσίας φέτος μεταφέρθηκε στις 15 Ιουνίου ένεκα του ότι στις 13 Ιουνίου, ημέρα που τιμάται κανονικά ο Άγιος, συνέπεσε η μεγάλη εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Φέτος, αγαθή συγκυρία, η τιμία κάρα του Αγίου Τριφυλλίου βρίσκεται αυτές τις μέρες στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, μαζί με λείψανα του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, με την ευκαιρία των εορτασμών του Ιδρυτού και Προστάτου της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας.

Την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε στην Ακολουθία του Εσπερινού και την επομένη, Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε στον ίδιο Καθεδρικό Ναό, πλαισιωμένος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Δημοσθένους και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος, με την ευκαιρία της εορτής της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος που διανύουμε μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, αναφέρθηκε στο τροπάριο που ακούμε τις περισσότερες φορές στη Θεία Λειτουργία μετά τη Θεία Μετάληψη, το οποίο ερμήνευσε: «Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν πίστιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσκυνοῦντες· αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσεν». Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το βίο του Αγίου Τριφυλλίου, ο οποίος έζησε και μαθήτευσε κοντά στον οικουμενικό Ιεράρχη Άγιο Σπυρίδωνα εξ Άσσειας. Συνδύασε την κατά Θεόν σοφία και φιλοσοφία με την θύραθεν παιδεία, δηλαδή την κοσμική. Παρόλα τα προσόντα που είχε, παρέμεινε υπόδειγμα ταπείνωσης και απλότητας, επειδή είχε πνεύμα καταδεκτικότητας και μαθητείας. Είχε τη συνείδηση ότι όλοι μας έχουμε τις ελλειματικότητες και τις αδυναμίες μας, ως άνθρωποι, γι΄αυτό και αδιαλείπτως πρέπει να ζητούμε το έλεος και τη συγχώρεση του παντοδύναμου και Τριαδικού Θεού.

Τέλος, ευχήθηκε όπως με τις πρεσβείες των Αγίων και εξαιρέτως του τιμώμενου Αγίου Τριφυλλίου, ο Θεός να εκχέει πλουσίως τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος εφ΄ ημάς και να φωτίζει τη διάνοια και την καρδία μας.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post