Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία (12 Ιουνίου 2022)

Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία (12 Ιουνίου 2022)

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 12 Ιουνίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην εντός των τειχών Λευκωσία. Ακολούθως, προέστη του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος (Γονυκλισίας) και ανέγνωσε τις επτά ειδικές ευχές που διαβάζονται μόνο μια φορά το χρόνο, με τις οποίες παρακαλούμε το Πανάγιο Πνεύμα να μάς φωτίζει και να μάς προστατεύει από τις δοκιμασίες του αντικειμένου. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Χαράλαμπος Ζούμος και π. Ξάνθος Ονησιφόρου, ο Πρεσβύτερος π. Θεόδωρος Πιτταράς καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι με την εορτή της Πεντηκοστής, η οποία αποδίδεται το ερχόμενο Σάββατο, κλείνει ο πλούσιος πνευματικά λειτουργικός κύκλος που ξεκίνησε με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Πενήντα μέρες μετά την Ανάστασή Του, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στέλνει εν χρόνω στον κόσμο το Πανάγιο Πνεύμα, το Οποίο εκπορεύεται αιώνια και αΐδια από τον Πατέρα. Ο ίδιος ο Κύριος προανήγγειλε στους μαθητές Του πριν τα Άγια Πάθη ότι δεν θα τους αφήσει ορφανούς, αλλά θα τους στείλει έναν άλλον Παράκλητο, δηλ. το Άγιο Πνεύμα, το Οποίο θα τους παρηγορήσει αποκαλύπτοντάς τους πάσα την αλήθεια και όλα εκείνα που δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου που μαθήτευσαν κοντά στον Υιό του Θεού: «Ὅταν ἔλθῃ ὁ Παράκλητος ὃν ἐγὼ πέμψω ὑμῖν παρὰ τοῦ Πατρός, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας ὃ παρὰ τοῦ Πατρὸς ἐκπορεύεται, ἐκεῖνος μαρτυρήσει περὶ ἐμοῦ» (Ιωάν. ιε΄ 26). Ο Παράκλητος μεταμορφώνει τους απλούς μαθητές του Κυρίου σε διαπρύσιους κήρυκες της Αληθείας. Ταυτόχρονα, το ίδιο Πανάγιο Πνεύμα, δια του Αγίου Βαπτίσματος και Χρίσματος, καθιστά όλα τα μέλη της Εκκλησίας μετόχους των θείων Μυστηρίων. Αυτή είναι ευλογία μας αλλά ταυτόχρονα και η ευθύνη μας.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι ο Θεός αποκαλύπτεται στους ταπεινούς και συνετούς ανθρώπους που έχουν συνείδηση της ανάγκης του ελέους και της χάριτος του Τριαδικού Θεού. Ο θεάρεστος άνθρωπος είναι αυτός που δέχεται με ταπείνωση τις δωρεές και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και αγωνίζεται στον καθημερινό του βίο για να τα πολλαπλασιάσει.

Μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίζει όλους μας και τα έργα μας και να μας προστατεύει από κάθε κακό.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post