Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στην τελετή λήξης των μαθημάτων της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου (17 Ιουνίου 2022)

Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στην τελετή λήξης των μαθημάτων της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου (17 Ιουνίου 2022)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ  ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

17 Ιουνίου 2022

 

Άγιοι Αδελφοί,

Αξιότιμα Μέλη της Εφορίας,

άγιε Διευθυντά, Ελλόγιμοι κύριοι Καθηγητές,      

Αγαπητοί μας ιεροσπουδαστές, Ευγενείς προσκεκλημένοι,

 

             Ευχαριστίες και δοξολογίες αναπέμπουμε προς τον Πανάγαθο   Κύριο, γιατί  ένα ακόμη έτος καρποφόρου λειτουργίας προσετέθη στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Χρόνο με τον χρόνο, η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου, αναδεικνύεται στη συνείδηση όλων, ως μία εκκλησιαστική κυψέλη για τους σπουδαστές μας, και μια πνευματική τροφός για τον λαό μας. Οι φοιτητές της διδάσκονται, με βάση ένα καλά μελετημένο και οργανωμένο πρόγραμμα, τα «ιερά γράμματα της Εκκλησίας μας», και αποφοιτώντες της Σχολής αναδεικνύονται σημαιοφόροι των ιδεωδών της Πίστεως και της Πατρίδος μας.

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας προς τον Διευθυντή πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη και το διδακτικό προσωπικό της Σχολής, για το επιτελούμενο θεοφιλές έργο τους. Την ευαρέσκειά μας εκφράζουμε και προς του ιεροσπουδαστές μας, οι οποίοι, μη παρασυρόμενοι από τα υλιστικά ρεύματα του κόσμου και του αιώνος τούτου, ακολουθούν με ζήλο την εκκλησιαστική ζωή, οραματιζόμενοι ένα πιο συνειδητό εκκλησιαστικό μέλλον για τον λαό μας.           

 Βασικός στόχος της Σχολής μας είναι η επιστημονική-  θεολογική κατάρτιση των σπουδαστών μας και μέσω αυτής, η καλλιέργεια εκκλησιαστικής συνειδήσεως. Η καλλιέργεια αυτή επιτυγχάνεται μέσω της συστηματικής μελέτης των ιερών κειμένων,  των ιερών ακολουθιών και ιδιαιτέρως, της συμμετοχής τους στα ιερά μας μυστήρια. Ταυτόχρονα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα», στοχεύει να συνδέσει πρακτικά τη Θεολογική επιστήμη με την κοινωνία και της ανάγκες της.

 Σήμερα, ως Εκκλησία Κύπρου μπορούμε να νιώθουμε την ηθική ικανοποίηση ότι μέσω της Θεολογικής  Σχολής, προσφέρουμε προς τους ιεροσπουδαστές μας τις δυνατότητες εκείνες, που θα τους βοηθήσουν ώστε να αποκτήσουν όλα όσα χρειάζονται, προκειμένου να αναδειχθούν άξιοι της αποστολής τους για τη χριστιανική διαποίμανση του λαού μας.  

            Θα θέλαμε να αναφέρουμε προς την αγάπη σας ότι, πως αφ’ ότου η Θεία του Κυρίου Πρόνοια μας ανέθεσε το πηδάλιο της κατά Κύπρον Εκκλησίας, συνεχής και έντονη είναι η μέριμνά μας για την πνευματική και εθνική καλλιέργεια του λαού μας. Και αυτό τον στόχο τον επιδιώκουμε ως Εκκλησία, μέσω και της Θεολογικής αυτής Σχολής.

Αγαπητοί μας απόφοιτοι,

Συγχαίρουμε και ευλογούμε την ολοκλήρωση των σπουδών σας. Η Θεολογική Σχολή, στην οποία είχετε την ευτυχία να φοιτήσετε επί τετραετία, σάς εξέθρεψε με την ουσία των ιερών γραμμάτων και της κατά Χριστόν βιοτής. Σάς δίδαξε «πῶς δεῖ ἐν οἴκω Θεοῦ ἀναστρέφεσθαι, ἥτις ἐστίν ἐκκλησία Θεοῦ ζῶντος» (Α΄ Τιμ. 3,15). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να ευρίσκεσθε σε μία πνευματική εγρήγορση, χάριν της Εκκλησίας και του Ποιμνίου σας, για να  καρποφορείτε πλουσίως στον αμπελώνα του Κυρίου.

            Η κοινωνία μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη εμπνευσμένων πνευματικών καθοδηγητών. Αν εσείς προσφέρετε στον λαό μας με αγάπη τις χριστιανικές αλήθειες, να είστε βέβαιοι ότι θα τις δεχθεί ασμένως. Και μάλιστα θα σας εκφράζει ποικιλότροπα την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του.  

            Η Εκκλησία, αγαπητοί μου, σας εμπιστεύεται ποίμνιο λογικό και σας εγκαθιστά εν τω μέσω αυτών ως ποιμένας πνευματικούς! Αυτό είναι πολύ μεγάλη τιμή, η οποία όμως συνεπάγεται και πολύ μεγάλες ευθύνες. Γι’ αυτό πρέπει να δώσετε όλον τον καλόν εαυτόν σας, ώστε να αναδειχθείτε άξιοι αυτής της τιμής και να οδηγήσετε το ποίμνιό σας «εἰς νομὰς σωτηρίους».

            Σήμερα, ο κόσμος της αμαρτίας όχι μόνο μεγεθύνεται  σκανδαλωδώς, αλλά και επαίρεται και κομπάζει. Όμως σεις μη πτοείσθε και μη δειλιάτε. Περιβληθείτε ως θώρακα την Πίστη και τη Χάριν τού Παναγίου Πνεύματος και να είστε βέβαιοι ότι και θα νικήσετε και θα εκπληρώσετε την ιερή Σας αποστολή. Με τα εφόδια που αποκτήσατε στη Θεολογική Σχολή, πρέπει να ανταποκριθείτε στη σωτηριολογική σας αποστολή και να αναδειχθείτε «τύπος τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν ἁγνείᾳ» (Α΄ Τιμ. 4, 12).

             Περαίνοντες  τον λόγο, θέλω να σας εκφράσω και την αγωνία μου για τη χειμαζόμενη Πατρίδα μας. Ως κυπριακός Ελληνισμός διερχόμαστε την πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας μας. Ο Τούρκος κατακτητής, όσο ο χρόνος παρέρχεται, άλλο τόσο συμπεριφέρεται με αλαζονεία έναντι των απαράγραπτων δικαίων του λαού μας, άλλο τόσο η οφρύς αυτού επαίρεται, και «ὡς λέων ὠρυόμενος περιπατεῖ ζητῶν τίνα καταπίῃ» (Α΄ Πέτρ. ε΄ 8).

             Δυστυχώς, η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε και δια την Τουρκία ένα άλλοθι. Μάλιστα, κομπάζουσα, παρουσιάζεται στο διεθνές προσκήνιο και ως ειρηνευτική δύναμις. Αυτή που για σαράντα οκτώ χρόνια καταπατά κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες γειτονικές της χώρες.

            Στο μέσο αυτών των τραγικών γεγονότων αναλαμβάνεσθε, αγαπητοί μου, οι μεν λαϊκοί τα πνευματικά, οι δε κληρικοί τα ποιμαντικά σας καθήκοντα. Αλλά μη πτοείσθε. Στη μακραίωνα ιστορική μας πορεία περάσαμε από πολύ χειρότερες συνθήκες και όμως, η Χάρις και η αγάπη τού Θεού διεφύλαξε τον Ελληνισμό στη γη των πατέρων και των προγόνων του. 

            Η μητέρα Εκκλησία υπήρξε πάντοτε πρωτοστάτης στους ιερούς αυτούς αγώνες. Τον ίδιο ρόλο έχετε να διαδραματίσετε και σεις σήμερον. Αναδειχθείτε εμπνευστές και καθοδηγητές για τη σωτηρία της Πατρίδας μας, της «νήσου τῶν Ἁγίων καὶ τῶν Μαρτύρων». Και ο Θεός της Δικαιοσύνης θα ευλογήσει τους αγώνες μας, θα φανεί ίλεως προς τον λαό μας, θα συντμήσει  τον χρόνο της δοκιμασίας μας και θα λάμψει το Φως της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας στο δύσμοιρο νησί μας.

            Με αυτές τις προσδοκίες και αυτούς τους οραματισμούς, επιδαψιλεύουμε προς όλους σας τις ευχές της Εκκλησίας μας και ευχόμαστε από κέντρου καρδίας, με τη βοήθεια τού Παναγάθου Θεού, να αναδειχθείτε άξιοι «ἐργάται τοῦ ἀμπελῶνος τοῦ Κυρίου».

 

Ευχέτης προς Κύριον

†Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

     17 Ιουνίου 2022.

          

Print Friendly, PDF & Email

Share this post