Τελική εκδήλωση της πράξης «RECULT: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» (23 Ιουνίου 2022)

Τελική εκδήλωση της πράξης «RECULT: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» (23 Ιουνίου 2022)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντικές οι προοπτικές για τον θρησκευτικό τουρισμό Κύπρου και Ελλάδας

  • Διαπιστώσεις από την υλοποίηση της πράξης της ΕΕ «RECULT: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σημαντικές είναι οι προοπτικές για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελικής εκδήλωσης της πράξης RECULT, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο αυτής.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 23/06/22, στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ΄, στην Λευκωσία και διοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού για την Κύπρο και την Ελλάδα. Με την πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν οι δύο χώρες, όπως σημείωσε, μπορούν να αναπτύξουν πολύ περισσότερο αυτήν τη μορφή τουρισμού. Ο χαιρετισμός αναγνώσθηκε εκ της Διευθύντριας Τουρισμού κας Α. Δημητριάδου.

Επίσης, σε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’ που αναγνώσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που όπως τόνισε αναδεικνύει την άυλη και υλική πολιτιστική εκκλησιαστική μας κληρονομιά και συμβάλλει συνάμα στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού Κύπρου και Ελλάδας.

Την σημαντικότητα του προσκυνηματικού τουρισμού υπογράμμισε σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ΄Β που αναγνώσθηκε από τον Γραμματέα της Ι.Μ. Σύρου Αλ. Μαρκουίζο. Μεγίστης σημασίας είναι η ανάδειξη της κληρονομιάς μας, πρόσθεσε, καθώς επίσης και η κατάλληλη εκπαίδευση των ειδικών του χώρου για την σωστή ανάδειξή της.

Από την πλευρά του, ο Τουριστικός Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου κος Χρ. Παπαχριστοδούλου έκανε μια γενική παρουσίαση του έργου καθώς και των δράσεων που αναλήφθηκαν.

Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας μίλησε η κα Ευ. Ιωσήφ παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δράσεων του Υπουργείου στο πλαίσιο του RECULT.

Στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, κα Χρ. Ψηλογένη, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιώτικη περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμα μίλησε για τις δράσεις που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό, την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και το Παρατηρητήριο θρησκευτικού τουρισμού.

Ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου κος Ν. Χρυσίνης αναφέρθηκε στη συμβουλευτική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού καθώς και στις πολιτιστικές διαδρομές κρουαζιέρας θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Ο κος Π. Πόγκας αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σωματείου ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κος Β. Δρακονάκης παρουσίασε την δράση και τα αποτελέσματα της Εκκλησίας της Κύπρου ως προς την ψηφιοποίηση της υλικής και άυλης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Χ.Ν. Αναγνωστόπουλος μίλησε κι αυτός με την σειρά του για τη ψηφιοποίηση και οπτικοποίηση της υλικής και άυλης θρησκευτικής κληρονομιάς από πλευράς του Πανεπιστημίου.

Τέλος, ο Βοηθός Ερευνητής κος Χρήστος Αντρέεβ του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το εταιρικό σχήμα πλαισιώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

****************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

 

          Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζουμε την τελική εκδήλωση της Πράξης RECULT, που έχει ως στόχο την  ανάδειξή της άυλης εκκλησιαστικής κληρονομιάς -μνημείων και κειμήλιων- τα οποία μετρούν αιώνες ζωής, σε Ελλάδα και Κύπρο. Με την εν λόγω πράξη, επιχειρείται για πρώτη φορά η από κοινού προώθηση και ανάδειξη αυτής της πλούσιας κληρονομιάς, στοχεύοντας συνάμα στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στο πλαίσιο της Πράξης RECULT, συμβάλλει ενεργά με δράσεις, οι οποίες πραγματεύονται την καταγραφή, αποτύπωση και διάσωση της εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησε ένα πρότυπο, σύγχρονο εργαστήρι στον χώρο της, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ειδικά λογισμικά, σαρωτές ακτίνων X και δομημένου φωτός, κ.ά.), που επιτρέπει την εκτεταμένη και μεθοδική ψηφιοποίηση της υλικής και άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Δημιούργησε, παράλληλα, σημαντικό αριθμό πρωτοκόλλων και μεθοδολογιών καταγραφής, αποτύπωσης και καταχώρησης δεδομένων ψηφιοποίησης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα επιστημόνων που στελεχώνουν το Εργαστήριο να ψηφιοποιήσει στο πλαίσιο του RECULT 63 εκκλησιαστικά μνημεία, 107 κειμήλια και 45 δρώμενα άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαιρετίζουμε λοιπόν τη σημερινή τελική εκδήλωση της Πράξεως RECULT και το εταιρικό σχήμα που απαρτίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, την Εκκλησία της Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Είμαστε βέβαιοι, ότι υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες υποδομές, καθώς και η απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να μεταδοθούν επιτρέποντας την ψηφιοποίηση της εκκλησιαστικής κληρονομιάς όχι μόνο στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Κύπρου αλλά και πέραν των ορίων αυτής.

Τέλος, με τις σύντομες αυτές σκέψεις για  τη σημερινή εκδήλωση, ευχαριστούμε τους αξιόλογους ομιλητές, καθώς και όλους όσοι συντελούν στην ολοκλήρωση του Προγράμματος. Η συμβολή τους είναι πολύτιμη, διότι με το έργο αυτό δεν καταγράφονται τα λείψανα ενός «μουσειοποιημένου» πολιτισμού του παρελθόντος, αλλά πληροφορείται και κοινοποιείται προς όλους η ζωντανή και καθημερινώς βιούμενη εκκλησιαστική κληρονομία μας

Ευχόμαστε ολόψυχα προς όλους τον άνωθεν φωτισμό και κάθε παρά Κυρίου ευλογία.

 

                                                   Μετ΄ ευχών

 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

         23 Ιουνίου 2022.

****************************

Τελική Εκδήλωση RECULT στις 23 Ιουνίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση της πράξης «RECULT: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 13:00 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών, αλλά και γενικότερα του κοινού για τις δράσεις της πράξης, καθώς και η διάχυση και υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της.

Ο κύριος στόχος της πράξης RECULT είναι η προώθηση, προβολή και από κοινού ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη συντονισμένου και κοινού σχεδιασμού δράσεων και εφαρμογών προώθησης και ανάδειξης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το εταιρικό σχήμα πλαισιώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία στον χώρο της εκδήλωσης και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση για τους λοιπούς συμμετέχοντες. Η διαδικτυακή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Δεν υπάρχει απαίτηση για εγγραφή στην εκδήλωση και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: Πατήστε εδώ για πρόσβαση στην εκδήλωση.

Σε ότι αφορά πρόσβαση στον χώρο της εκδήλωσης, ακολουθεί χάρτης με οδηγίες για την Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ παρά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία μπορείτε να επικοινωνείτε στο: [email protected]

Δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf εδώ…

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post