Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσίας: Εορτή Αγίου Τριφυλλίου Επισκόπου Λήδρας και προσκύνημα τιμίας κάρας του

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσίας: Εορτή Αγίου Τριφυλλίου Επισκόπου Λήδρας και προσκύνημα τιμίας κάρας του

Το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26 Ιουνίου 2022 θα εορτασθεί εκ μεταθέσεως η μνήμη του αγίου Τριφυλλίου επισκόπου Λήδρας (Λεδρών) και προστάτου της Λευκωσίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

  • Σάββατο 25 Ιουνίου 2022, Πανηγυρικός Εσπερινός στις 19:00.
  • Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 6:30-10:00

Η τιμία κάρα του αγίου Τριφυλλίου ευρίσκεται στον Ναό και θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022.

Ο Ναός είναι ανοικτός καθημερινά από τις 6:00 μέχρι τις 13:00 και από τις 16:00 μέχρι τις 20:00.

Βίος αγίου Τριφυλλίου

Ο άγιος υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος Λεδρών (της σημερινής πόλης της Λευκωσίας) κατά τον 4ο αιώνα. Δεν είναι γνωστό πότε έγινε επίσκοπος Λεδρών. Ήταν όμως ήδη επίσκοπος όταν έγινε η Σύνοδος της Σαρδικής, το 343, αφού το όνομα του αναφέρεται ανάμεσα στα ονόματα των δώδεκα Κυπρίων ιεραρχών, οι οποίοι υπέγραψαν τα πρακτικά της Συνόδου της Σαρδικής.

Από τις σωζόμενες πηγές αναφέρεται ότι ο Άγιος ήταν από τους πιο μορφωμένους της εποχής του και περίφημος ρήτορας. Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή της Βηρυτού, όπου φαίνεται να άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Υπήρξε μαθητής του αγίου Σπυρίδωνα, επισκόπου Τριμυθούντος. Όπως αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς (15ος αιώνας) στο Χρονικόν του, το λείψανό του Αγίου φυλασσόταν στον ναό της Παναγίας Οδηγήτριας στη Λευκωσίας. Τμήματα των ιερών λειψάνων και της κάρας του Αγίου φυλάσσονται σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας του Κύκκου.

 

Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2022

Print Friendly, PDF & Email

Share this post