Στ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βατυλής (26 Ιουνίου 2022)

Στ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βατυλής (26 Ιουνίου 2022)

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με τη παρουσία πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, ο Στ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Βατυλή.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από το Βατυλιώτη ιερέα, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Σπυρίδη καθώς και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο και τις αρετές του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος εδραιώθηκε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως Τροπαιοφόρος και συμπαραστάτης των πιστών στον καθημερινό αγώνα κατά του αντικειμένου. Επίσης, ερμήνευσε το απολυτίκιο του Αγίου από το οποίο αντλούμε δύναμη και κουράγιο, αφού ο Άγιος είναι «αιχμαλώτων ελευθερωτής», «πτωχών υπερασπιστής», «ασθενούντων ιατρός» και «βασιλέων υπέρμαχος».

Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές στην οργάνωση του εκκλησιασμού και όλους όσοι με ταπείνωση και αγάπη μεριμνούν για τον ευπρεπισμό του Ναού.

Μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Επίσης, σύντομο λόγο απηύθυναν οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, ο Κοινοτάρχης κ. Γιώργος Σταύρου και ο κ. Χρίστος Πουλλαΐδης, ο οποίος λόγω έκτακτου κολλήματος ανέθεσε στον υιό του κ. Ανδρέα Πουλλαΐδη, οι οποίοι ευχαρίστησαν το Θεοφιλέστατο, ως Πρόεδρο των κατεχόμενων Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας) για το συντονισμό και την καλή συνεργασία, ώστε μέσω αυτών των εκκλησιασμών να διατηρείται η νοσταλγία και η μνήμη της πατρώας γης μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Βατυλιωτών, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των κεκοιμημένων συγχωριανών. Ακολούθως, έγινε λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας  

**************************

«Ἐν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τὰς ψυχὰς ὑμῶν»,

η δε αγάπη, η χαρά και η ειρήνη του μεγάλου Θεού να μη στερεύσουν ποτέ από τις ψυχές μας!

 

«Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε».

Χαρμόσυνη η σημερινή ημέρα.

Χαρά και δροσιά Αναστάσεως ημέρα η κάθε Κυριακή, γιατί ζούμε τη λύτρωση από τα δεσμά του Άδη, από τα οποία μάς ελευθερώνει ο εκούσιος θάνατος του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Τεκμήριο αυτής της χαράς μας ο Μεγαλομάρτυρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο ελευθερωτής των αιχμαλώτων στα πλοκάμια του Σατανά, ο υπερασπιστής των πτωχών, ο ιατρός των ασθενούντων, των ανάκτων υπέρμαχος, ο Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος.

Αυτή είναι η πηγή της χαρά μας, ο Αναστάς Ιησούς, ο οποίος με τους Αποστόλους και τους επόμενους των Αποστόλων Του, όπως ο Άγιος Γεώργιος, μετέδωσαν το μήνυμα της σωτηρίας σ’ όλο σχεδόν τον πλανήτη μας. Ο Άγιός μας είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί μας, καθώς και σ’ όλη την οικουμένη. Η λαϊκή παράδοση τον θέλει έφιππο, με το άλογο του να καλπάζει και διαρκώς να περιφρουρεί την Αποστολοβάδιστη νήσο μας και να συμπαρίσταται στους πονεμένους, λογής λογής αδικημένους.

Δικαιολογημένα η χαρά μας σήμερα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όταν είμαστε, με την πρόνοια του Θεού, σ’ έναν από τους πολλούς ναούς που η ευλάβεια του λαού μας έχει αφιερώσει στον Άγιο διάσπαρτους ως ευλογία, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αγιοτόκου Νήσου μας, πόλεις, χωριά και μοναστήρια.

Αυτή την ευλογία έχουμε και όλοι εμείς σήμερα, ευλαβείς προσκυνητές σε αυτό εδώ το ιερό Προσκύνημα. 

Ευθύς εξαρχής επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές ευόδωσης του σημερινού μας εκκλησιασμού κάτω από τους θόλους τούτου του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Γεωργίου και είναι αρκετοί όσοι συνέβαλαν, παρόντες και απόντες! Προσεύχομαι για όλους και τους οικείους τους. Παράλληλα, εκφράζω ευχαριστίες και τον έπαινο της Εκκλησίας Κύπρου, ως ο Επίσκοπος Μεσαορίας,  κατά ανάθεση και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, του οποίου όλοι έχουμε ευχές και την πατρική του αγάπη.

Στη ζωή μας, αδελφοί μου, βιώνουμε διαρκώς το αίσθημα της χαρμολύπης· θλίψη για τα τυχόν πάθη, δοκιμασίες, λάθη, παραλείψεις. Όμως σ’ αυτά τα ανθρώπινα και θλιβερά έρχεται, αφού  το θέλουμε παρακλητικά, η Θεία Πρόνοια η οποία φροντίζει να υπάρχουν εντός μας ισχυρά αντίδοτα, και να ζούμε ταυτόχρονα τη χαρά που μας προσφέρει ο Αναστημένος Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Με την παρρησία και τη μεσιτεία της Θεοτόκου Μαρίας, του Αγίου Γεωργίου και του πλήθους των Αγίων ανδρών και γυναικών, απευθυνόμαστε στο  Θεάνθρωπο Ιησού, τον Υιό της Μαρίας, πρωτίστως για τη σωτηρία μας, καθώς και για επιτυχή αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων και περισπασμών της ζωής μας, με στόχο να συμμετέχουμε όσο το δυνατό πλατύτερα στη χαρά της μέλλουσας βασιλείας Του από αυτή τη ζωή.

Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος δεν δέχθηκε να αποκτήσει αξιώματα, τιμές και πλούτη του κόσμου τούτου, για τον κορεσμό των οποίων θα έπρεπε να αρνηθεί τον Κύριό μας Ιησού. Προσέβλεπε να συμμετέχει στην Ουράνια Βασιλεία Του. Γι’ αυτό, όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξαπολύει εναντίον των χριστιανών «τον μέγαν διωγμόν», αρνείται να θυσιάσει στα είδωλα και ελέγχει τον αυτοκράτορα για την άδικη απόφασή του εναντίον των Χριστιανών. Για τη στάση του αυτή, ο Άγιος υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια, αλλά ο Κύριος τον θεραπεύει και τον ελευθερώνει. Έτσι, ο Άγιος συνεχίζει το κήρυγμά του στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Τελικά, μετά από πολλές δοκιμασίες και σταθερή αντίσταση, ο Άγιος αποκεφαλίζεται και έτσι παίρνει το στέφανο του μαρτυρίου, όπως και η μητέρα του Πολυχρονία. Με το βίο και τα πολλά βασανιστήρια τα οποία υπέστη έδωσε την καλή μαρτυρία για την αληθινή πίστη που πρέπει να έχουμε στο μόνο αληθινό Θεό, γι’ αυτό και τα βασανιστήρια αυτά η Εκκλησία τα ονομάζει μαρτύρια. Ο Άγιος μας ονομάζεται Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, γιατί πέτυχε να έχει μια μεγάλη νίκη έναντι της ειδωλολατρίας, στήνοντας ένα μεγάλο τρόπαιο: πολλοί ειδωλολάτρες να πιστέψουν στο  Θεάνθρωπο Ιησού και μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς να μαρτυρήσουν γι’ Αυτόν ομολογώντας τον ως αληθινό Θεό.

Η διαρκής παρρησία, που το Πανάγιο Πνεύμα δώρισε στον Άγιο Γεώργιο εδώ και 1700 έτη, είναι το μόνιμο τεκμήριο στη συνείδηση των ανθρώπων που προστρέχουν στη χάρη του Αγίου, που διατηρούν ψυχικά τη βεβαιότητα ότι ο Άγιος θα προστρέξει σε βοήθειά τους. Γι’ αυτό, μέσα στη λύπη για τα πάθη, τα λάθη, τις αναβολές και τις παραλείψεις μας, το αίτημα βοήθειας του Αγίου και γενικά όλων των Αγίων μάς φέρνει παραδείσια χαρά, ελπίδα, ζωντάνια, φωτεινότητα, συγχωρητικότητα προς πάντας, για να μπορέσουμε μέσα από την υπέρβαση των ανθρωπίνων σχέσεων, να βιώσουμε την αγάπη μας προς τον Τριαδικό Θεό, αλλά και την ουσιαστική με μέτρο και διάκριση αγάπη μας στους συνανθρώπους μας, τις αυθεντικές εικόνες του Θεού. 

Ας προσευχηθούμε, αιτούμενοι συγχώρηση για τα λάθη μας και αυτά των προγόνων μας, στον Τριαδικό Θεό: Θεέ μου, δώσε μας δύναμη και θάρρος να συγχωρούμε τους άλλους, να αγαπούμε και να προσευχόμαστε για όλο τον κόσμο, για τον κάθε άνθρωπο, επώνυμο ή ανώνυμο. Και αυτό γιατί ο ίδιος Δημιουργός και προνοητικός Θεός μάς έπλασε «ἐξ ἑνὸς αἵματος» (Πράξ. 17, 26) και μάς έδωσε τις ίδιες ψυχικές δυνάμεις, για να ζούμε μαζί και μαζί Του, χαρούμενοι και αισιόδοξοι με ειρήνη, γαλήνη και ευημερία στον κόσμο, για να χαιρόμαστε όσα η αγάπη του Θεού έδωσε στον κόσμο και όσα η σοφία με την οποία προίκισε τον πλασθέντα άνθρωπο έκαμε, όπως τον περικαλλή αυτό ναό του Αγίου Γεωργίου, τους άλλους ναούς της κωμόπολης της Βατυλής στην καρδιά του κάμπου της Μεσαορίας, όπως αυτούς της Παναγίας, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, της Αγίας Βαρβάρας, του Αποστόλου Θωμά, του Αγίου Νικολάου και όλα τα άλλα λατρευτικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της Βατυλής διατήρησε ή όχι η μνήμη μας.

Τα μνημεία μας, ερειπωμένα ή όχι, πρέπει να τα θεωρούμε ζωντανά και να τα φροντίζουμε. Είναι προσευχή, κοινωνία με το Θεό, να τα επισκεπτόμαστε, να τα φροντίζουμε, να ανάβουμε το κανδήλι και ένα κεράκι για όλους μας. Ας παρακαλέσουμε το Θεό να φωτίζει όλους τους αρμοδίους, ώστε να μάς επιτρέπεται ειρηνικά, με αμοιβαία εμπιστοσύνη να επισκεπτόμαστε, να φροντίζουμε και να λειτουργούμε τους ναούς μας για όλους τους ανθρώπους, τους προγόνους και τους επιγόνους μας. Ας είναι η προσευχή μας καθαρή, άδολη, συνειδητή, ας αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, όπως αγκαλιάζει τον κόσμο η Αγάπη και η Ειρήνη του Ιησού Χριστού. Έχουμε το θείο φωτισμό στα οστράκινα ανθρώπινα σώματά μας. Ας υψώσουμε ικετευτικά με δέος τα χέρια και ας παρακαλέσουμε να χαιρόμαστε την παραδείσια χαρά, όταν πλησιάζουμε και εισερχόμαστε στους ναούς, όταν τους βλέπουμε ευπρεπισμένους ή τους ευπρεπίζουμε και εμείς και όταν συμμετέχουμε κάτω από τη στέγη τους, που μάς χωράει όλους, και βιώνουμε μέσα σ’ αυτούς  το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, όταν δηλ. μεταλαμβάνουμε το αναστημένο Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού και, ανάλογα με την Ορθόδοξη πίστη και την πνευματική επιμέλεια και αγωνιστικότητά μας, ενωνόμαστε μ’ Αυτόν και έτσι έχουμε την ευκαιρία να βιώνουμε απ’ αυτή τη ζωή τη μέλλουσα μακαριότητα της Βασιλείας των Ουρανών. Ως άνθρωποι “Θεού γεώργιον, Θεού οικοδομή”  (Α΄ Κορ. 3, 9)

Αυτή την πορεία ακολούθησε ο Άγιος Γεώργιος, αυτή την πορεία καλούμαι κι εγώ από τη θέση ευθύνης και διακονίας να πορεύομαι, αυτή την πορεία καλείται ο καθένας μας, με χαρμολύπη, με την αίσθηση του μαρτυρίου της συνειδήσεως μας, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να πορευθούμε το υπόλοιπο του βίου μας, διατηρώντας εντός μας την ιερή παρακαταθήκη.

«Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ ημών σωθήναι τας ψυχάς ημών».

Και πάλι σάς ευχαριστώ όλους όσοι εργαστήκαμε να έχουμε αυτή τη φωτεινή ημέρα για όλους μας, τους προγόνους μας και τους επιγόνους μας έως της συντελείας του αιώνος τούτου. Οι θεμέλιοι τούτου του ναού του Αγίου Γεωργίου ας παραμείνουν αρραγείς και ασάλευτοι εις τον αιώνα!

Ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, προσφέρουμε αυτό το δένδρο κυπριακής ελιάς, καταλλαγής σύμβολο, «φύλλον ἐλαίας κάρφος ἐν τῷ στόματι αὐτῆς» (Γέν. 8, 11), να το φυτεύσουμε στην αυλή της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου της Βατυλής, σύμβολο ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και με τους προσδοκώμενους καρπούς να τρέφονται άνθρωποι καλής θελήσεως και με το λάδι να ανάβει η ακοίμητος κανδήλα της προστασίας του Αγίου Γεωργίου προς κάθε προσκυνητή της χάρης του.

 

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων

Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας)

**************************

Προσκύνημα-Εκκλησιασμός στον Άγιο Γεώργιο Βατυλής (Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022) 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας Βατυλής καλούν τους συγχωριανούς και όλους τους πιστούς να προσέλθουν στο Προσκύνημα – Εκκλησιασμό την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, το πρωί στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βατυλής.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας θα τελεστούν Δέηση και Ιερά Μνημόσυνα προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από το συγχωριανό Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Σπυρίδη.

Καλούνται όσοι πιστοί επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για την πανήγυρη, εκ μεταθέσεως, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Αποστόλων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Πρωτ. Ανδρέας Σπυρίδης: τηλ. 99-938524

Γεώργιος Σταύρου (Κοινοτάρχης και Εκκλησιαστικός Επίτροπος): τηλ. 99-606826.

Τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής: 

Δέσπω Χαραλάμπους

Χρίστος Πουλλαΐδης

Γεωργία Ερωτοκρίτου.

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας για την ετοιμασία του Προσκυνήματος-Εκκλησιασμού στην πατρώα γη.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλή

————————–

Οι χώροι και ώρες αναχώρησης των λεωφορείων για τον εκκλησιασμό όπως ανακοινώθηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο Βατυλής είναι: 

Λευκωσία: Αναχώρηση στις 7 π.μ. από την εκκλησία Αγίου Γεωργίου Λατσιών. Το λεωφορείο θα διέλθει και από το Μετρό Λακατάμειας γύρω στις 7.15 π.μ.

Λεμεσός: Αναχώρηση στις 6.30 π.μ. από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας.

Λάρνακα:Αναχώρηση στις 7 π.μ. από το μεγάλο πάρκινγκ της Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, μπροστά από το κοιμητήριο. Το λεωφορείο θα διέλθει και από την Τεχνική Σχολή Αγίων Αναργύρων.

Το κόστος μεταφοράς είναι €7.00 από Λευκωσία και Λάρνακα και €10.00 από Λεμεσό.

Για δηλώσεις συμμετοχής:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ:

  • Γεωργία Πατσαλή τηλ. 22 – 485 462 / 97 – 666 197 
  • Φούλλα Κοντοπούλου τηλ. 99 – 387 813
  • Κούλλα Παρασκευά τηλ. 99 – 566 587 

ΛΕΜΕΣΟΣ – ΠΑΦΟΣ:

– Ανδρέας Παπακώστας τηλ. 99 – 662 306

ΛΑΡΝΑΚΑ:

– Κούλλα Πηχίδη τηλ. 24 – 362 192 / 99 – 584 155 

– Ανδρέας Λεωνίδου τηλ. 99 – 589 642

ΑΡΤΟΙ – ΚΟΛΛΥΒΑ

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι πιστοί μπορούν να φέρουν άρτους και κόλλυβα για τα μνημόσυνα.

Στην είσοδο της εκκλησίας θα υπάρχουν έντυπα όπου οι πιστοί μπορούν να αναγράφουν τα ονόματα για τις γιορτές και τα μνημόσυνα.

Θα υπάρχει επίσης κουτί εισφορών, για να καλυφθούν τα έξοδα του εκκλησιασμού.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

• Συστήνεται στους πιστούς:

–  Να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ή διαβατήριο και να ελέγξουν ότι δεν έχουν λήξει.

–  Να μεριμνήσουν για νερό και σνακς ή σάντουϊτς για τις προσωπικές τους ανάγκες.

–  Κοντά στην εκκλησία θα μεταφερθούν δύο βιολογικά αποχωρητήρια για τις ανάγκες του κοινού.

*******************************

ANNOUNCEMENT – INVITATION

 

The Holy Archbishopric announces that the Ecclesiastical Committee of St. George Vatili, the Community Council and all the organized groups of the community of Vatili invite the fellow villagers and all the faithful to come to the Pilgrimage –  Worship Service on Sunday, June 26, 2022, in the morning, at the renovated Holy Church of St. George of Vatili.

During the service, Bishop of Mesaoria Gregorios, will officiate a Deisis prayer for the good health of the displaced people of Vatili and a memorial service for the villagers of Vatili who passed away. Bishop Gregorios will be assisted by the fellow villager Protopresbyter Fr. Andreas Spyridis.

The faithful are invited to offer artos and koliva for the feast of St. George and the Holy Apostles.

For more information you can contact the members of the Ecclesiastical Committee:

Fr. Andreas Spyridis: 99-938524

George Stavrou (Community leader and Church Commissioner): 99-606826

The other members of the Ecclesiastical Committee:

Despo Charalambous

Christos Poullaidis

Georgia Erotokritou.

We would like to give thanks to all our collaborators who contributed to the preparation of the Pilgrimage-Worship Service in our homeland.

 

From the Holy Archbishopric of Cyprus for the Ecclesiastical Committee of St. George Vatili

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post