Ο Μεσαορίας ευχήθηκε στους εκτοπισμένους της Βιτσάδας: “Να έχουμε στη ζωή μας την τιμή των Αγίων της Εκκλησίας μας”

Ο Μεσαορίας ευχήθηκε στους εκτοπισμένους της Βιτσάδας: “Να έχουμε στη ζωή μας την τιμή των Αγίων της Εκκλησίας μας”

Κατόπιν προσκλήσεως του Προσφυγικού Σωματείου “Άγιος Μάμας” Βιτσάδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, παρακάθησε σε Συνεστίαση των εκτοπισμένων Βιτσαϊτών στο οικογενειακό κέντρο Βιτσαΐτη στην Κοφίνου, να σημειωθεί ότι το εστιατόριο το διατηρεί η χήρα του Κώστα Βιτσαΐτη, κα Ελένη Βιτσαΐτη με τα παιδιά της, από την Πυργά Μεσαορίας.

Ήταν αρκετοί οι εκτοπισμένοι της τρίτης ηλικίας, αλλά και νεότεροι που παρευρέθηκαν. Μεταξύ αυτών ο Κοινοτάρχης Βιτσάδας κ. Κώστας Επιφανίου, ο Πρόεδρος του Προσφ. Σωματείου κ. Νίκος Νικολαΐδης, o κ. Ανδρέας Αδαμίδης, τέως Ταμίας του Προσφ. Σωματείου, οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι Αγίου Μάμαντος Βιτσάδας κ. Ανδρέας Αντωνίου και Γραμματέας του Προσφυγικού Σωματείου, ο κ. Σταύρος Ντορζής και ο Θεολόγος κ. Μιχάλης Παπαμιχαήλ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Γραμματέα κ. Αντωνίου, του Κοινοτάρχη κ. Επιφανίου, και εκ μέρους των συντατξιούχων, την εκδήλωση χαιρέτησε χαρμόσυνα η κυρία Μάρω Λοίζου. 

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος κλήθηκε να ευλογήσει την τράπεζα και να απευθύνει λόγο παρηγορίας και πνευματικής ωφέλειας με αφορμή το περιεχόμενο της εορτής της Κυριακής των Αγίων Πάντων, τους οποίους χαριτώνει το Πανάγιο Πνεύμα για να πρεσβεύουν με την παρρησία τους στη δόξα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. 

Δεν παρέλειψε ο Μεσαορίας Γρηγόριος να αναφερθεί στην από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την Σύναξη των εκτοπισμένων της Βιτσάδας με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μάμαντος, υπόσχεσή του για προσκυνηματική επίσκεψη στον Άγιο Μάμα, την οποία κατέστη εφικτό να εκπληρώσει την περασμένη Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022.

Ευελπιστεί ο Επίσκοπος ότι, με υπομονή, προσευχή και καλή θέληση, ο Θεός θα βοηθήσει σύντομα να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την Εκκλησία του προστάτη της Βιτσάδας Αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου. 

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος επαίνεσε τις προσπάθειες του Προσφυγικού Σωματείου “Άγιος Μάμας” Βιτσάδας μέσω εκδηλώσεων, όπως τη σημερινή συνεστίαση, να δίδεται η ευκαιρία να ευρίσκονται πρόσωπο προς πρόσωπο οι εκτοπισμένοι μας. Να μοιράζονται τα ευχάριστα και τα ενδεχόμενα δυσάρεστα του βίου. 

Ακόμη, παρά την παρατεταμένη κατοχή και απουσία για 48 έτη από τη γενέτειρα γη, έχουν όλοι τη βούληση να παραμένουν ενωμένοι μεταλαμπαδεύοντας στους νεότερους τις παραδόσεις της Βιτσάδας, αλλά και να γνωρίζουν τις μεταξύ τους ενδεχόμενες συγγένειες. Αυτή η γνώση και ενημέρωση αναδεικνύονται πολύ σημαντικά και απαραίτητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της μετακινήσης των συμπατριωτών μας τόσο στο εσωτερικό της ελεύθερης Νήσου μας όσο και στο εξωτερικό. 

Κλείνοντας, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παρευρεθεί και να μεταφέρει τις πατρικές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, ο οποίος να αναφερθεί ότι του ανέθεσε από το 2008, όταν ο Θεοφιλέστατος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μεσαορίας, να ανασυστήσει τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής. 

Ευχήθηκε συγκινημένος να έχουμε πίστη, υγεία και κουράγιο. Να διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα της πανθρώπινες αξίες της Ελληνικής μας φυλής και να έχουμε στη ζωή μας την τιμή των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Εμείς, οι εκτοπισμένοι της Βιτσάδας, αλλά και όλων των κοινοτήτων που έχει την ευθύνη διακονίας ο Επίσκοπος μας, με τις ευλογίες και υπόδειξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε να συνεχίζει αυτό το έργο με τον ίδιο ζήλο, μέσα στο πλαίσιο της Εκκλησίας και της Κυπριακής μας παράδοσης που μάς άφησαν οι παλιοί κληρικοί της νήσου μας ως ιερή παρακαταθήκη. 

 

Από το Προσφυγικό Σωματείο “Άγιος Μάμας” Βιτσάδας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post