Μεσαορίας Γρηγόριος «Το Πανάγιο Πνεύμα γεννά και χαριτώνει τους Αγίους του Θεού»

Μεσαορίας Γρηγόριος «Το Πανάγιο Πνεύμα γεννά και χαριτώνει τους Αγίους του Θεού»

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, καθώς και αγιοπνευματική κατάνυξη, εόρτασε το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022, τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου, Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Λεοντίου, επ’ ονόματι του οποίου εορτάζει το εκκλησάκι πλησίον του Αγίου Χαραλάμπους στο Μετόχι της Μονής στο Ανατολικό. Την ίδια ημέρα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη και του Αγίου Λεοντίου  Επισκόπου Νεαπόλεως (νέας πόλεως Λεμεσού).

Το Θεοφιλέστατο καθηγούμενο κ. Λεόντιο πλαισίωσε, κύκλω του Αγίου Θυσιαστηρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος για ακόμη μια χρονιά αξιώθηκε από το Θεό, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου,  να μεταβεί από την Αρχιεπισκοπή στις αυλές της Μονής του Αγίου Νεοφύτου και συγκεκριμένα στο Ανατολικό.

Κατόπιν ευγενούς προτροπής του Αγίου Καθηγουμένου, ο Μεσαορίας Γρηγόριος διηκόνησε το θείο λόγο κάνοντας επιγραμματική αναφορά στα επιμέρους εόρτια μηνύματα της ημέρας.

Αγαθή συγκυρία, τούτο το Σάββατο, παραμονή της εορτής Πάντων των Αγίων, οι οποίοι ευαρέστησαν τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, αποδίδεται, δηλαδή ολοκληρώνεται, η τελευταία μεγάλη εορτή, αυτή της Πεντηκοστής.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται ο Εκκλησιαστικός κύκλος των κινητών εορτών (70 του Τριωδίου και 50 του Πεντηκοσταρίου, σύνολο 120 ημέρες), από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, οπότε ο Κύριος και Διδάσκαλός μας μας διδάσκει, την αποφυγή της υψηλόφρονας γνώμης και την αξία της απόκτησης, με υπομονή και πίστη, της αυθεντικής ταπείνωσης, πορευθήκαμε στο πέλαγος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Φθάσαμε στην πραγματική ταπεινοφροσύνη, αφού ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, με την όλη επίγεια βιοτή Του, μέχρι το θεληματικό πάθος, το σταυρό και το θάνατό Του, μας υπέδειξε την άκρα ταπείνωση, εξαγοράζοντας το ανθρώπινο γένος από την πρώτη κατάρα, την αμαύρωση του κατ’ εικόνα, και δια της αναστάσεώς Του μας χαρίζει τη ζωή την αιώνια, με την Ανάληψή Του δε στους ουρανούς μάς αποκαθιστά στο αρχαίο κάλλος εν Χριστώ.

Με την Πεντηκοστή πια έχουμε τη φανέρωση στον κόσμο του δεύτερου Παρακλήτου, του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο εκπορεύεται από την πηγή της Τριάδας, τον Αγέννητο Πατέρα και πέμπεται εν χρόνω στον κόσμο δι’ Υιού, σύμφωνα με την υπόσχεση του Ιησού Χριστού στους Μαθητές του: «Ὅταν δὲ ἔλθῃ ὁ Παράκλητος ὃν ἐγὼ πέμψω ὑμῖν παρὰ τοῦ Πατρός, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας ὃ παρὰ τοῦ Πατρὸς ἐκπορεύεται, ἐκεῖνος μαρτυρήσει περὶ ἐμοῦ· …» (Ἰωάν. 15, 26). «Ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν· …» (Ἰωάν. 16, 13).

Μετά την πανίερη Πεντηκοστή, φωτεινά τεκμήρια και νησίδες αισιοδοξίας καθιερώνει το Πανάγιο Πνεύμα τους Αγίους Του, όπως τους σήμερον τιμώμενους, το Μεγαλομάρτυρα Λεόντιο και τον Ιεράρχη Νεαπόλεως (Λεμεσού) Λεόντιο.

Απευθυνόμενος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, στον πολιό Ιεράρχη Χύτρων κ. Λεόντιο της καθ’ ημάς Ιεράς Συνόδου και Καθηγούμενο της Μονής του Οσίου Νεοφύτου, στις αυλές της οποίας έσυρε τα βήματά του παιδιόθεν, από το 1958, από την επαρχία της Κερύνειας, την κοινότητα Άγιος Ερμόλαος, όπως έπραξε ενωρίτερα ο εκ Πάφου ορμώμενος, συνοδοιπόρος και προκάτοχός του ηγούμενος, νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β’, επικαλέστηκε τις πατρικές ευχές για τον ίδιο και όλους τους προσκυνητές, που έσπευσαν να εκκλησιαστούν, να ωριμάζει εμπειρικά εντός μας ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος.

Όλοι μας, Ιεράρχες, κληρικοί και περιούσιος λαός του Θεού, να έχουμε τη δύναμη και το κουράγιο, με τις πρεσβείες των Αγίων μας, τους οποίους το Πανάγιο Πνεύμα χαριτώνει και αναδεικνύει στη συνείδηση της Εκκλησίας, να συνειδητοποιούμε τη δωρεά του Θεού αλλά και την ευθύνη, για την ωφέλεια και την πνευματική μας πρόοδο. Με αυτές τις προϋποθέσεις να ζούμε, σύμφωνα με το αυθεντικό κίνητρο και ελατήριό μας, την ομορφιά της παράδοσης των Αγίων προγόνων μας.

Κλείνοντας το λόγο, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχήθηκε στον εορτάζοντα Επίσκοπο Λεόντιο να έχει υγεία ακλόνητη επί πολλά έτη, για να περιφρουρεί ως Ηγούμενος τη Μονή του, καθώς επίσης να συνεχίζει με υγεία κατ’ άμφω να λαμπρύνει τη Σύνοδο της Ιεραρχίας μας ως τεκμήριο ανθρώπου και τρόπου προσφοράς ποιμαντικής αγάπης στην Εκκλησία της Κύπρου και ουσιαστικής (μη εργαλοποιημένης) συμβολής στο όραμα του μέλλοντος του 21ου αιώνα της πατρίδας σε έναν τόπο ειρήνης, ηρεμίας και ευημερίας του λαού του Θεού.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ως Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής, άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τόσο την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, όσο και τον ίδιο τον Ηγούμενο ως Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Χύτρων (Κυθρέας), για τη συμπαράσταση στους εκτοπισμένους μας.

 

Ανδρέας Κοσιάρης, Θεολόγος
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post