Εορτασμός των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λευκωσία (28-29 Ιουνίου 2022) 

Εορτασμός των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λευκωσία (28-29 Ιουνίου 2022) 

Με σεμνότητα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια, εορτάστηκε η μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στον ακριτικό δήμο του Αγίου Δομετίου της Λευκωσίας.

Την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, το απόγευμα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, πλαισιωμένος από τους κληρικούς της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Ματέι, Πρεσβύτερο π. Ανδρέα Ιορδάνου και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου επισήμανε ότι το Πανάγιο Πνεύμα ανέδειξε τους τιμώμενους Αποστόλους ποταμούς της σοφίας, ευαγγελιστές της αγάπης και τους έδωσε φτερούγες θεολογίας. Αναφέρθηκε στο βίο και το μαρτύριο των δύο Αγίων. Ο Απόστολος Πέτρος ήταν ένας απλός ψαράς στα ψαροτόπια της Βηθσαϊδά, ο οποίος ανέμενε τον ερχομό του Μεσσία. Όταν ήρθε ο αδελφός του, ο Απόστολος Ανδρέας, και του είπε ότι βρήκε Αυτόν για τον Οποίο μίλησαν οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης (Ιωάν. α΄ 42), τότε άφησε το επάγγελμα και την οικογένειά του και ακολούθησε τον Κύριο (Ματθ. δ’ 20-21). Τρεις φορές αρνήθηκε τον Κύριο ενώπιον μιας παιδίσκης (Ματθ. κστ΄ 69-75), αλλά και τρεις φόρες δήλωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Κυρίου ότι Τον αγαπά (Ιωάν. κα΄ 15-19). Στο τρίτο ερώτημα του Κυρίου εάν ο Πέτρος Τον αγαπά, αυτός απαντά: Κύριε, όλα τα γνωρίζεις, γνωρίζεις ότι σε αγαπώ. Απόδειξη ότι παρά την ελλειμματικότητά του ως άνθρωπος, ο Πέτρος γνώριζε ότι τον αγαπούσε ο Κύριος και ότι τον συγχώρεσε για την άρνησή του.

Από την άλλη, ο Παύλος ήταν σοφός, σπουδασμένος, μαθητευόμενος στη γνωστή σχολή του Γαμαλιήλ. Για πρώτη φορά μας τον παρουσιάζει ο Απόστολος Λουκάς στις Πράξεις των Αποστόλων να προσέχει τα ενδύματα των λιθοβολιστών του πρωτομάρτυρος Στεφάνου (βλ. Πραξ. ζ΄ 58). Ήταν διώκτης των χριστιανών, αλλά στο δρόμο προς τη Δαμασκό έζησε την προσωπική του Πεντηκοστή, όταν ο Χριστός του αποκαλύφθηκε και κατάλαβε ότι «σκληρόν πρὸς κέντρα λακτίζειν» (Πραξ. θ΄ 5). Από τότε αντιλήφθηκε ότι η αποστολή του δεν ήταν η δίωξη των Χριστιανών, αλλά η στήριξη και η μετάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την οικουμένη.

Και οι δύο ήταν άνθρωποι της καθημερινότητας, οι οποίοι είχαν αγάπη, ταπείνωση και πνεύμα μαθητείας μέσα τους, παρά τις ανθρώπινες ελλειμματικότητές τους. Αυτές τις ελλειμματικότητες συμπλήρωσε εντός τους η χάρις του Παναγίου Πνεύματος.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, με τις ευλογίες του οποίου θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο στην Ενορία του Αγίου Παύλου μια σειρά πνευματικών και πολιτιστικών συνάξεων, όπου θα γίνονται ενδιαφέρουσες ομιλίες με θέματα θεολογικά, ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνιολογικά, τεχνολογικά κ.ά. Η πρώτη σύναξη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022, μετά τον Εσπερινό των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας.

Επίσης, θα οργανώνονται προσκυνηματικές περιηγήσεις. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 30 Ιουλίου 2022, με αφορμή την εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν τις ερχόμενες μέρες.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε αρτοκλασία και λιτανεία των εικόνων των τιμώμενων Αγίων Πέτρου και Παύλου πέριξ του Ιερού Ναού και κατόπιν οι πιστοί πέρασαν από κάτω τους, επικαλούμενοι τις πρεσβείες τους.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος άνοιξε τη Φιλανθρωπική Αγορά του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών της ενορίας.

Την επομένη, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας λειτούργησε και κήρυξε στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post