Εορτασμός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην κατεχόμενη Κυθρέα (17 Ιουλίου 2022)

Εορτασμός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην κατεχόμενη Κυθρέα (17 Ιουλίου 2022)

Με πανηγυρική χαρά και συγκίνηση, εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην κατεχόμενη Κυθρέα. Το εσπέρας της Κυριακής, 17 Ιουλίου 2022, τελέστηκε Αγιασμός και ακολούθως ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μαρίνας στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της κατεχόμενης κωμοπόλεως της Κυθρέας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κωστή και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μίλησε για το βίο της Αγίας Μαρίνας. Ως Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση του εκκλησιασμού.

Τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Κυθρεωτών και τέλος Μνημόσυνα για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες, πατέρες και αδελφούς της κωμοπόλεως Κυθρέας και των περιχώρων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, τελέστηκε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας πέριξ του Ιερού Ναού και ακολούθως οι πιστοί πέρασαν από κάτω, επικαλούμενοι τις πρεσβείες της τιμώμενης Αγίας.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*****************************

Ακολουθεί η ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας στην Κυθρέα:

 

«Ἐν φωνῇ ἀγαλλιάσεως, καὶ ἐν ψαλμοῖς ἀλαλαγμοῦ, ἀνυμνήσωμεν Μαρίναν τὴν μάρτυρα· ὅτι καθεῖλεν ἐπὶ γῆς τῶν εἰδώλων τὴν πλάνην, καὶ τὸν ἀντίπαλον ἐχθρὸν ἀνδρείως ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῆς κατεπάτησε· διὸ καὶ τελειωθεῖσα, εἰς οὐρανοὺς ἀνίπταται, τὴν κάραν στεφηφοροῦσα καὶ ἀνακράζουσα· Σὲ νυμφίε μου ποθῶ, καὶ τὸ τοῦ πόθου φίλτρον ἔχουσα, ὑπὲρ σοῦ τὰς σάρκας μου τῷ πυρὶ παρέδωκα, κατασκηνώσω οὖν εἰς τὰς αἰωνίους σου μονάς, ἔνθα ἐστὶ τῶν εὐφραινομένων ἡ κατοικία». (Δοξαστικὸν ἑσπερίων. Ἦχος β’). 

Δοξολογία και ευχαριστία αναπέμπομεν εις τον Πανάγιο Τριαδικό μας Θεό, του οποίου η πρόνοια επιφύλαξε εις ημάς σήμερα, Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, τρία έτη μετά και πάλι, να συναγόμαστε στον Ιερό τούτο ιστορικό Ναό της Αγίας Μαρίνης της Κυθρέας, στις γειτονιές και τις ενορίες της Χύτρων γης και να τελούμε τον Εσπερινό της αποδόσεως της εορτής της Αγίας μας.

Η σύναξή μας πραγματοποιείται με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου και Αγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, του οποίου όλοι, κλήρος και λαός, έχουμε την πατρική αγάπη. 

Σπεύσαμε με πνευματικό ζήλο στη χάρη της Αγίας ενδόξου μαγαλομάρτυρος Μαρίνης ως ευλαβείς προσκυνητές στον πάνσεπτο τούτο Ιερό Ναό και τιμούμε τη μνήμη της με συνείδηση σταθερή και «Ἐν φωνῇ ἀγαλλιάσεως, καὶ ἐν ψαλμοῖς ἀλαλαγμοῦ, ἀνυμνήσωμεν Μαρίναν τὴν μάρτυρα· ὅτι καθεῖλεν ἐπὶ γῆς τῶν εἰδώλων τὴν πλάνην, καὶ τὸν ἀντίπαλον ἐχθρὸν ἀνδρείως ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῆς κατεπάτησε·».

Προπορεύονται της πανηγύρεως η Παναγία Θεοτόκος, Χαρδακιώτισσα και Πλατανιώτισσα, η Θεοπρομήτωρ Άννα της Συρκανιάς, ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός και ο Ευαγγελιστής Λουκάς της Χρυσίδας, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, οι πέντε Άγιοι Ιεράρχες μας Δημητριανός, Πάππος, Αθανάσιος, Σπυρίδων και Φωτεινός. Ακολουθούν ο Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυς, Στρατηλάτης, Μάντουδους και Ποταμίτης, το ζεύγος των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, ο Τίμιος Πρόδρομος, ο Άγιος Χαράλαμπος και ο Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Στρατηλάτης από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, οι ασκητές Όσιοί μας, όπως οι Επιφάνιος και Βασίλειος, ο Όσιος Σωτήριχος και η Αγία Αικατερίνη του Παλαικύθρου, ο Άγιος Νικόλαος του Τραχωνίου, ο Όσιος Σάββας του Έξω Μετοχίου. 

Εμείς οι πιστοί «ἀνευφηµοῦµέν σε, Μαρίνα µάρτυς τοῦ Χριστοῦ», διότι «ἐν τῇ δυνάµει τοῦ Σταυροῦ, τὸν τύραννον ἐχθρὸν ἐν τοῖς ποσὶ κατεπάτησας γενναιοφρόνως». Καταξιώθηκες Μεγαλομάρτυς Μαρίνα, στη συνείδηση της Εκκλησίας «ἀνδρεία πίστεως», αφού «πᾶσαν τοῦ ἐχθροῦ, πατοῦσα δύναµιν». Ένεκα όλων αυτών, οι πιστοί έχουμε τη βεβαιότητα ότι έλαβες ουρανόθεν, από τον Τριαδικό Θεό, το στέφανον της δόξης και της παρρησίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την εν Αγίω Πνεύματι πορεία σου προς το Νυμφίο της Εκκλησίας, μάς διδάσκεις διαρκώς την πορεία ταπείνωσης, συγχώρεσης, αγάπης, αλληλεγγύης, αγωνιστικότητας, σταθερότητας, τόλμης και ηρωισμού. Αυτά βιώνει η Αγία Μαρίνα εμπειρικά και ο ποιητής τα εκφράζει ανάγλυφα στο δοξαστικό που ακούσαμε απόψε: «Σὲ νυμφίε μου ποθῶ, καὶ τὸ τοῦ πόθου φίλτρον ἔχουσα, ὑπὲρ σοῦ τὰς σάρκας μου τῷ πυρὶ παρέδωκα, κατασκηνώσω οὖν εἰς τὰς αἰωνίους σου μονάς, ἔνθα ἐστὶ τῶν εὐφραινομένων ἡ κατοικία».

Και εμείς, σε μακαρίζουμε, σε τιμούμε και σε παρακαλούμε: Οι προσευχές σου να παραμένουν ως άγκυρα της πίστεως, σταθερές και δυνατές. Για όλα του μάταιου παρόντος βίου, της καθημερινότητας και της εμπερίστατης βιωτής, «Μαρίνα ένδοξε και ἀοίδιµε, Χριστὸν δυσώπει, σωθῆναι πάντας» τους αδελφούς μας, τους εγγύς και τους μακράν, «τοὺς τελοῦντας τὴν µνήµην σου». 

Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί μου αδελφοί, ας κρατήσουμε καρτερικά την πνευματική ωφέλεια της εσπερινής μας συνάξεως στην Κυθρέα ως φυλακτό, να μην ξεστρατίσουμε, διατηρώντας την ομολογία Πίστεως της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, με τις πρεσβείες της Αγίας Μαρίνας και όλων των προαναφερθέντων Αγίων μας.

Ευχαριστώ τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και όλους τους ανθρώπους που με καλοσύνη μας συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια για τέλεση του εσπερινού στον Ιερό αυτό Ναό, καθώς και όσους με ταπείνωση και αγάπη μεριμνούν για τον ευπρεπισμό του.

Φέραμε μαζί μας, ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Χρυσοστόμου του Β΄, δύο δενδρύλλια ελιάς, σύμβολο καταλλαγής και ειρήνης, για να φυτευτούν στον προαύλιο χώρο της Αγίας Μαρίνας. Άλλωστε αυτό το θαύμα που βλέπετε σήμερα με τα απαραίτητα για την τέλεση της ιερής ακολουθίας είναι με τη φροντίδα και την επιμέλεια του Αρχιεπισκόπου μας. Τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου έχετε όλοι, και οι οικείοι σας. Μη λησμονούμε στην προσευχή μας το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τους Ιεράρχες μας, και όλους τους κληρικούς μας.

Καλή αντάμωση, αδελφοί μου!

† Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

***************************

Οι πρόσφυγες της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας εορτάζουν την Αγία Μαρίνα (16-17 Ιουλίου 2022)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνης Κυθρέας, ο Δήμος και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κωμοπόλεως Κυθρέας προσκαλούν τους Κυθρεώτες στον εορτασμό.

Το Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022, ώρα 6.30 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυδώρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου πλαισιούμενου από Ιερείς της Κυθρέας και άλλων ενοριών.

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022, θα τελεστεί το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στην ενορία Χρυσελεούσας Στροβόλου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Το απόγευμα της Κυριακής, 17 Ιουλίου 2022, ώρα 17.00, θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Κυθρέα, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22554611.

Οι Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνης Κυθρέας ευχαριστεί τον Δήμο Κυθρέας, τα οργανωμένα σύνολα και όλους τους εκτοπισμένους, για την καλή συνεργασία.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνης Κυθρέας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post