Επίσκοπος Μεσαορίας: «Δεῦτε ἀναβῶμεν εἰς τὸ ὄρος Κυρίου, καὶ εἰς τὸν οἶκον τοῦ Θεοῦ ἡμῶν, καὶ θεασώμεθα τὴν δόξαν τῆς Μεταμορφώσεως αὐτοῦ» (5 Αυγούστου 2022)

Επίσκοπος Μεσαορίας: «Δεῦτε ἀναβῶμεν εἰς τὸ ὄρος Κυρίου, καὶ εἰς τὸν οἶκον τοῦ Θεοῦ ἡμῶν, καὶ θεασώμεθα τὴν δόξαν τῆς Μεταμορφώσεως αὐτοῦ» (5 Αυγούστου 2022)

Την Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πέρα Χωριό Νήσου, τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Βορκάς, ο Πρεσβύτερος π. Λοΐζος Πελεκάνος και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη σημασία του πανίερου γεγονότος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ο Οποίος ήρθε στα ημέτερα, έλαβε την ανθρώπινη φύση και την θέωσε. Επισήμανε ότι από όλους τους μαθητές Του επέλεξε μόνο τον Πέτρο και τους υιούς του Ζεβεδαίου, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έκανε διάκριση μεταξύ των Αποστόλων, αφού η σοφία του Θεού δεν έχει τίποτα κοινό με τη σοφία αυτού του κόσμου. Λίγο πριν το εκούσιο Πάθος ο Κύριος μεταμορφώνεται ενώπιον των μαθητών Του, δίνοντάς τους την δυνατότητα να δουν την δόξα του Θεού «καθὼς ἠδύναντο», δηλαδή, τόσο όσο είχαν την δυνατότητα να την δουν και να την καταλάβουν ως άνθρωποι με αδυναμίες και ελλειματικότητες.

Όπως μάς εξηγεί το κοντάκιον της εορτής, ο Χριστός δια της Μεταμορφώσεώς Του ήθελε να δώσει θάρρος στους μαθητές Του και να καταλάβουν ότι πορεύεται εκούσια προς το Πάθος, ως αληθινός Θεός. Ένεκα της σχέσης της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και της Σταύρωσης, οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας όρισαν η Μεταμόρφωση να εορτάζεται 40 ημέρες πριν την εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.  

Τέλος, ευχαρίστησε τον ποιμενάρχη της επαρχίας, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και τους πατέρες της ενορίας για τη φιλοξενία και μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε Αρτοκλασία και ακολούθως έγινε λιτάνευση της εικόνας της Μεταμορφώσεως του Κυρίου πέριξ του Ιερού Ναού, κάτω από την οποία πέρασαν οι πιστοί επικαλούμενοι το έλεος και την χάρι του Τριαδικού Θεού.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post