Η εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης (15 Αυγούστου 2022)

Η εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης (15 Αυγούστου 2022)

Χαίρε Αειπάρθενε Χρυσορρογιάτισσα Χριστιανών το καύχημα!

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της αγιοτόκου νήσου μας έσπευσαν με ευλάβεια στις Μονές και τις Εκκλησίες επ’ ονόματι της Παναγίας, με την ευκαιρία της εορτής της κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Με ιδιαίτερη κατάνυξη βρεθήκαμε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης, τόσο την παραμονή στον Εσπερινό όσο και ανήμερα το πρωί, όπου με χαρά διαπιστώσαμε ότι  ήταν αθρόα η προσέλευση των προσκυνητών. Του Εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής, 14 Αυγούστου 2022, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος με προτροπή του Καθηγουμένου της Μονής Χρυσορρογιατίσσης κήρυξε το θείο λόγο.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε για την ευλογία που του έδωσε η πρόσκληση του Αγίου Αρσινόης να έρθει και ο ίδιος ως προσκυνητής στις αυλές της Χρυσορρογιάτισσας. Αναφέρθηκε στο γεγονός της κοιμήσεως της Θεοτόκου και την αξία του προσώπου της Παναγίας για τους Χριστιανούς και τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Εμβάθυνε στο ιστορικό, θεολογικό και ηθικό νόημα του Απολυτικίου της εορτής:

«Εν τη γεννήσει την παρθενία εφύλαξας. Εν τη κοιμήσει τον κόσμο ου κατέλειπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής.  Και ταις Πρεσβείαις ταις σαις λυτρωμένη εκ θανάτου τας ψυχάς ημών».

Κατόπιν, τελέστηκε δέηση, αρτοκλασία και λιτάνευση της ιερής εικόνος της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας. 

Η προσέλευση των χριστιανών από την Πάφο και όλα τα ελεύθερα μέρη της Κύπρου ξεκίνησε ενωρίς και συνεχίστηκε μέχρι αργά, μετά την ακολουθία του Αποδείπνου, όταν έφθασε η καθορισμένη ώρα που κλείνει η μεγάλη είσοδος της Μονής ανατολικά. 

Το πρωί στις 5.00 άνοιξε η πύλη για τους προσκυνητές, ενώ οι Πατέρες, με επικεφαλή τον Καθηγούμενο, ξεκίνησαν τις προετοιμασίες και την ακολουθία του Μεσονυκτικού και κατόπιν του Όρθρου. Στις Καταβασίες χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος, συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος ήρθε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου διακονεί ως εις εκ των βοηθών Επισκόπων της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, ο οποίος για 29 έτη διετέλεσε Μητροπολίτης Πάφου (1978-2006), αφότου ενθρονίστηκε στον Αποστολικό θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Καθηγούμενος, Επίσκοπος Αρσινόης, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας και τη συμμετοχή του Πρεσβυτέρου Βαλεντίνου και των Διακόνων Χρίστου και Παναγιώτου. Με τις ευλογίες του Θεοφιλεστάτου Αγίου Καθηγουμένου, το θείο λόγο διηκόνησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας. 

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος έλαβε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή, η οποία αναγινώσκεται κατά τις Θεομητορικές εορτές. Η μεγαλειώδης αξία της ομολογίας της γυναίκας στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας «μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας», αλλά και η μεγάλη αλήθεια επιβεβαίωσης του Υιού του Θεού και Υιού της Παναγίας, είναι και παρακαταθήκη προς όλους ανά τους αιώνες πιστούς. «Μενούνγε μακάριοι οι ακούοντες τον λόγο του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν». 

Επισήμανε ο Επίσκοπος Γρηγόριος την ευλογία, χαρά δια της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και την ευθύνη μας. Η ευθύνη μας είναι ένα  καθημερινό μαρτύριο για τον κάθε άνθρωπο που έχει συνείδηση. Για τον κάθε άνθρωπο που θέλει και αγωνίζεται για τα υψηλά ιδανικά. Για όλα αυτά παρακαλούμε την Κυρία Θεοτόκο να μας ενισχύει και να μας προστατεύει όλους. 

Όπως και κατά την ομιλία στον Εσπερινό, έτσι και κατά τη θεία Λειτουργία κατέληξε επικαλούμενος τις ευχές του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρσινόης και Καθηγουμένου κ. Παγκρατίου, για να έχουμε θάρρος και αισιοδοξία στον καθημερινό αγώνα μας.

Μετά την οπισθάμβωνο ευχή και τη δέηση για τους εορταστές, τελέστηκε και πάλι λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, έτσι ώστε το πλήθος των πιστών να έχει την ευκαιρία να περάσει κάτω από την εικόνα επικαλούμενος τη χάρη και την ευλογία της Θεοτόκου, το καύχημα των απανταχού Χριστιανών.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post