Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου (Κυριακή, ΙΑ΄ Ματθαίου)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου (Κυριακή, ΙΑ΄ Ματθαίου)

Την Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Τον Επίσκοπο πλαισίωσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου και οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Μαρίνος Παπαχριστοδούλου και π. Ιωάννης Uliniuc.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στους εορτάζοντες Αγίους της ημέρας, τον Όσιο Μωυσή τον Αιθίοπα, την Αγία προφήτιδα Άννα, η οποία με τον ιερέα Συμεών υποδέχθηκαν τον Ιησού Χριστό στο ναό, και τον Άγιο Αρκάδιο επίσκοπο Αρσινόης της Κύπρου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον άρτι αγιοκαταταχθέντα Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, τον Άγιο των ημερών μας, του 20ού αιώνα, τονίζοντας ότι η Εκκλησία διαπιστώνει και διακηρύσσει την αγιότητα των ανθρώπων που αποκαλύπτει ο Θεός. Ο μόνος Άγιος είναι ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός. Οι Άγιοι είναι άνθρωποι που ενεργοποιούν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και ο Θεός τους χαρίζει την παρρησία, αφού όλα τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας έχουν αυτή την ευκαιρία, εάν το θελήσουν, με την είσοδό τους στην Εκκλησία να καταξιωθούν ως φίλοι και αδελφοί του Σωτήρος Χριστού.

Οι πιστοί, όπως υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος, τιμούμε τη μνήμη των Αγίων, ώστε ο κάθε ένας να έχει παραδείγματα θρησκευτικού και εκκλησιαστικού βιώματος και έτσι με αγάπη, συγχώρεση, υπομονή και ευσπλαχνία να βιώνουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως, έχοντας επίγνωση της ματαιότητας του κόσμου τούτου, και ότι το μόνο που παραμένει αμετάβλητο και αμετακίνητο στους αιώνες είναι ο Θεάνθρωπος λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Γρηγόριος προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να προσεύχονται για όλο τον κόσμο και ιδίως για τη νεολαία μας. Κάλεσε τους γονείς και τους παππούδες να συνεργαστούν και να ανασυνταχθούν, με αγάπη και σεβασμό, με τη μητέρα Εκκλησία, εντός πάντοτε των ανθρωπίνων πλαισίων, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια τους να βγουν στην κοινωνία καλλιεργημένες προσωπικότητες.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε στο εκκλησίασμα το Εορτολόγιο (τσέπης) 2023, του Γραφείου Εκκλησιαστικών Επιτροπών Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Διαμερίσματος Μεσαορίας, το οποίο εκδίδεται με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν εορτές και ιερά μνημόσυνα. Μεταξύ αυτών και το ετήσιο μνημόσυνο του απαγχονισθέντος αγωνιστού του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Ιακώβου Πατάτσου.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post