Μνημόσυνα θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) και του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ και της συνοδείας αυτού (2004) στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα

Μνημόσυνα θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) και του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ και της συνοδείας αυτού (2004) στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα

Τα θύματα δύο τραγικών γεγονότων μνημονεύθηκαν την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 11 Σεπτεμβρίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Το πρώτο τραγικό γεγονός αφορά τη Μικρασιατική καταστροφή το Σεπτέμβριο του 1922, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφορά του νεότερου Ελληνισμού. Το δεύτερο αφορά την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ στη χερσόνησο του Άθω στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, το οποίο μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ΄ και άλλους 16, μέλη της συνοδείας του και του πληρώματος, τους Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο, Επίσκοπο Μαδαγασκάρης Νεκτάριο, Αρχιμανδρίτη Αρσένιο, καθηγούμενο Ιεράς Μονής Μαχαιρά, Αρχιμανδρίτη Καλλίστρατο Οικονόμου, Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, και τους λαϊκούς Γεώργιο Μαύρο, Πάτροκλο Παπαστεφάνου, Γεώργιο Ξενουδάκη, Γεώργιο Παπαπέτρου, Σπυρίδωνα Κουρσάρη, αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Παπασπύρο, ταγματάρχη Παναγιώτη Παπαναστασίου, ανθυπασπιστή Στυλιανό Ράπτη, αρχιλοχία Παντελεήμονα Χατζηβαγγάλη και επιλοχία Παναγιώτη Γολεγό.

Του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Κυπριανό Κουντούρη και π. Δημήτριο Δημοσθένους, καθώς και τους Διακόνους π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε τον Κυριακό λόγο της ευαγγελικής περικοπής από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (γ´ 13 – 17), τονίζοντας ιδιαίτερα την άμετρη αγάπη και συγχωρητικότητα του Θεού προς τον άνθρωπο. Ο Υιός και Λόγος του Θεού από αγάπη για την κορωνίδα ολόκληρης της κτίσης ήρθε στα ημέτερα, έλαβε την ανθρώπινη φύση «ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ΄ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον» (Ιω. γ΄ 15).

Επίσης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Συγχαρί της κατεχόμενης Κερύνειας, και στον τότε καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, αρχιμανδρίτη Αρσένιο. Στα 7 χρόνια που διακόνησε την Εκκλησία του Χριστού από τη θέση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο μακαριστός Πέτρος κατάφερε να ανασυγκροτήσει το Πατριαρχείο της αφρικανικής ηπείρου. Επίσης, αναφέρθηκε σε όλους τους Κυπρίους και Ελλαδίτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν στη Μικρά Ασία και σε όσους βιαίως εκδιώχθηκαν και θανατώθηκαν από τους Τούρκους το 1922 στη Μικρά Ασία. Είναι ιερό καθήκον όλων μας να τους διατηρούμε στη μνήμη μας και να τους μνημονεύουμε.

Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

—————————–

Μνημόσυνο πεσόντων και θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα

(Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022)

Ανακοίνωση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα μνημόσυνο των αγωνισαμένων, Μικρασιατών, Κυπρίων και Ελλαδιτών, βιαίως εκδιωχθέντων και θανατωθέντων υπό των Τούρκων, κατά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. 

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα πιο κάτω τηλέφωνα: 22554611 και 99523453.

 

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

07 Σεπτεμβρίου 2022

—————————–

Μνημόσυνο Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου και της συνοδείας του στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα

(Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022)

Ανακοίνωση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα μνημόσυνο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου του Ζ΄, του Μητροπολίτου Πηλουσίου Ειρηναίου, του Μητροπολίτου Καρθαγένης Χρυσοστόμου, του Επισκόπου Μαδαγασκάρης Νεκταρίου, του Αρχιμανδρίτου Αρσενίου, καθηγουμένου Ιεράς Μονής Μαχαιρά, και των λοιπών κληρικών και λαϊκών της συνοδείας του, θύματων της πτώσης του ελικοπτέρου που τους μετέφερε στο Άγιο Όρος (11 Σεπτεμβρίου 2004).

Της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα πιο κάτω τηλέφωνα: 22554611 και 99523453.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

07 Σεπτεμβρίου 2022.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post