Οι εκτοπισμένοι εόρτασαν τον Άγιο Μάμα και το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022)

Οι εκτοπισμένοι εόρτασαν τον Άγιο Μάμα και το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022)

Με τις δέουσες προετοιμασίες οι εκτοπισμένοι της Βιτσάδας συνάχθηκαν, με επί κεφαλής τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, το πρωί της Κυριακής, 4 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στην Κοφίνου και εόρτασαν μεθεορτίως τη μνήμη του Αγίου Μάμαντος του Μυροβλύτου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας ήταν πλαισιωμένος από τον π. Θεοφάνη Ευθυμίου και το Διάνονο π. Ανδρέα Ματέι.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με Συνοδική απόφαση, έγινε δέηση για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και αναγνώστηκε η Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος για το θέμα της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Αργότερα, το μεσημέρι, οι εκτοπισμένοι της Πυργάς Μεσαορίας εόρτασαν προεορτίως το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες. Τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας, τον οποίο πλαισίωσε ο π. Επιφάνιος Παπαχριστοδούλου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εκτοπισθέντων και αποδήμων Πυργάς Μεσαορίας “Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ”, απεφάσισε να τιμήσει το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, με την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, εις αναγνώριση της θερμής συμπαράστασής του προς το Σωματείο.

——————————————————-

Ακολουθεί η ομιλία του Κοινοτάρχη Πυργάς Μεσαορίας κ. Αντώνη Παπαντωνίου: 

 

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας κ. Γρηγόριε,

Αγαπητέ φίλε Μιχάλη, πρόεδρε των κατεχομένων κοινοτήτων Αμμοχώστου,

Αγαπητοί συγχωριανοί,

Φίλες και φίλοι της Πυργάς,

Μαζευτήκαμε και φέτος εδώ στις Αγγλισίδες, στην προσφυγιά, για να γιορτάσουμε τον Πολιούχο Άγιο του χωριού μας τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Τέτοιες μέρες οι μνήμες μας πάνε πολλά χρόνια πίσω, όπου αυτές τις μέρες η κάθε νοικοκυρά είχε να ετοιμάσει το σπίτι της, να ασπρογιάσει, να καθαρίσει τις αυλές και τα στενά για να είναι όλα καθαρά.

Την παραμονή από νωρίς, θα έρθουν οι πραματευτές να στήσουν τις καλύφες τους, εκεί στην πλατεία του χωριού κοντά στην εκκλησία και να αρχίσουν να διαφημίζουν τις πραμάτειες τους.

Το πρωί της μεγάλης γιορτής, οι νοικοκυρές θα ξυπνήσουν από τα χαράματα, να ανάψουν τους φούρνους, να βάλουν τα ψητά τους ώστε όταν τελειώσει η εκκλησία, να έχουν έτοιμο το φαγητό για την οικογένεια.

Μετά να ξεκινήσουν όλοι μαζί για την εκκλησία και μαζί με τον Ιερέα να ψάλλουν:

Των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγε δυσωπούμεν υμάς ημείς οι ανάξιοι.

Δυστυχώς, εδώ και 48 χρόνια η καμπάνα της εκκλησίας μας έμεινε βουβή, δεν ξανακτύπησε. Η καμπάνα με τον γλυκύτατο ήχο, που όταν κτυπούσε ακουγόταν στα χωριά της γύρω περιοχής. Δυστυχώς η Εκκλησία μας δεν ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται διότι όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, το χωριό μας είναι στρατόπεδο του κατοχικού στρατού και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μπούμε μέσα.

Πολλοί από τους χωριανούς μας έφυγαν από τη ζωή, με τον καημό της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε με την βοήθεια του Θεού και τις ευλογίες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Παναγίας της Απαλαίστρας να είναι η τελευταία συνεστίαση που διοργανώνουμε στην προσφυγιά και να επιστρέψουμε στο χωριό μας, να αναστυλώσουμε την Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και το εξωκλήσι της Παναγίας της Απαλαίστρας και να μπορούμε να γιορτάζουμε την Χάρη τους στο σπίτι τους, στο Χωριό μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίσκοπο μας, τον Μεσαορίας κ. Γρηγόριο για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες επιδιόρθωσης των κατεχομένων εκκλησιών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post