Οι εκτοπισμένοι των Γενάγρων εόρτασαν το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου (7 Σεπτεμβρίου 2022)

Οι εκτοπισμένοι των Γενάγρων εόρτασαν το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου (7 Σεπτεμβρίου 2022)

Στην προσφυγιά εόρτασαν και φέτος οι εκτοπισμένοι Γεναγρίτες το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2022 το εσπέρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας Μακεδονιτίσσης, όπου η κοινότητα των Γενάγρων εόρτασε το Γενέσιον της Θεοτόκου. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός Θεοφάνους, ο Πρεσβύτερος Σταύρος Λαός και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος απηύθυνε λόγο παρηγορητικό ερμηνεύοντας το απολυτίκιο της Εορτής: «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον». Η ευλάβεια του πληρώματος της Εκκλησίας προς το πρόσωπο της Παναγίας είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει μήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που να μην υπάρχει ένα εορταστικό γεγονός προς τιμή της Κυρίας Θεοτόκου. Η Γέννηση της Παναγίας προαναγγέλλει χαρά σε όλο τον κόσμο, αφού από τα σπλάχνα της γεννήθηκε εκ Πνεύματος Αγίου ο «Ήλιος της δικαιοσύνης», ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Γι’ αυτό οι πιστοί τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, ως Θεόν μετά Θεόν, διότι αναδείχθηκε Πλατυτέρα των Ουρανών.

Ακόμη, ο Μεσαορίας Γρηγόριος παρότρυνε το εκκλησίασμα, με την ευκαιρία της αρχής μιας νέας σχολικής χρονιάς, να εντείνουμε τις προσευχές μας για τα παιδιά και τη νεολαία μας, ώστε να μεγαλώσουν με σταθερές αξίες και ιδανικά και να αναδειχθούν τίμια μέλη της κοινωνίας αλλά βεβαίως και της Εκκλησίας. Τέλος, μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των εκτοπισμένων της κοινότητας Γενάγρων Μεσαορίας Αμμοχώστου, Αρτοκλασία και λιτανεία τις ιερής εικόνας του Γενεσίου της Θεοτόκου πέριξ του Ιερού Ναού.

Διακ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post