Μεσαορίας Γρηγόριος: «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης …» (8 Σεπτεμβρίου 2022)

Μεσαορίας Γρηγόριος: «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης …» (8 Σεπτεμβρίου 2022)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022 ο εορτασμός της πρώτης Θεομητορικής Εορτής του εκκλησιαστικού έτους, της Γεννήσεως της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο Στρόβολο.

Του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον πλαισίωσαν οι ιερείς του ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Χρίστου και Οικονόμος π. Ανδρέας Ζορπάς, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και στο ιερό πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, η οποία με πίστη, εμπιστοσύνη και υπακοή στο θέλημα του  Θεού, αναδείχθηκε το σκεύος εκλογής του Θεού και Πλατυτέρα των ουρανών όπου χώρεσε ο Αχώρητος Θεός. Ως η νέα Εύα, με τη γέννησή της λύθηκε το όνειδος της ατεκνίας των Δίκαιων γονέων της. Γι΄ αυτό η σημερινή εορτή μάς φανερώνει ότι «όπου Θεός βούλεται, νικάται φύσεως τάξις», γεγονός το οποίο μάς ενισχύει και μάς δίνει ελπίδα μέσα σε αυτόν το μάταιο κόσμο, όπου ανά πάσα στιγμή ο αντικείμενος προσπαθεί να μάς στενοχωρήσει και να μάς διαταράξει. Είναι τρισευτυχισμένος ο άνθρωπος ο οποίος έχει συνείδηση της ελλειμματικότητας των ανθρώπων και της τελειότητας του Θεού και αγωνίζεται με ταπείνωση και υπομονή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Το αισιόδοξο μήνυμα της εορτής είναι ότι η ελπίδα μας δεν βρίσκεται στον άνθρωπο, αλλά στο γεννηθέντα εκ της Παρθένου, Ιησού Χριστό, ο οποίος «καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον».   

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Διακ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post