Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μιας Μηλιάς εόρτασαν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (25-26 Σεπτεμβρίου 2022)

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μιας Μηλιάς εόρτασαν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (25-26 Σεπτεμβρίου 2022)

Οι εκτοπισμένοι της κοινότητος Μιας Μηλιάς εόρτασαν, και φέτος στην προσφυγιά τον πολιούχο Άγιό τους, τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη το Θεολόγο.

Την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον προαύλιο χώρο του προσωρινού οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιας Μηλιάς, όπου υπάρχει και μικρό προσκυνητάρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαήλ Μαλλιάπη, Ιερέα της ενορίας Παναγίας Παλλουριωτίσσης, στην οποία βρίσκεται το προσωρινό οίκημα, καθώς και το διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε το νόημα του πρώτου στιχηρού της Λιτής: «Ποταμοὶ θεολογίας ἐκ τοῦ τιμίου σου στόματος ἀνέβλυσαν Ἀπόστολε, ἐξ ὧν ἡ Ἐκκλησία τοῦ Θεοῦ ἀρδευομένη, προσκυνεῖ ὀρθοδόξως Τριάδα ὁμοούσιον, ἣν καὶ νῦν αἴτησαι, Ἰωάννη θεολόγε, στηριχθῆναι, καὶ σωθῆναι τάς ψυχὰς ἡμῶν». Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έμεινε στη συνείδηση της Έκκλησίας ως ο πρώτος μέγας θεολόγος, ο οποίος μάς δίδαξε το ομοούσιο των τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδας. Είναι επίσης και ο ευαγγελιστής της Αγάπης, επειδή μάς δίδαξε ότι «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί» (Α΄ Ιωαν. δ΄ 16) και ότι όποιος αγάπα τον Θεό αγαπά τον κόσμο ολόκληρο, αφού «ἐὰν τις εἴπῃ· Ὅτι ἀγαπῶ τὸν Θεὸν καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ μισῇ, ψεύστης ἐστίν· ὁ γὰρ μὴ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν ὃν ἑώρακε, τὸν Θεόν ὃν οὐχ ἑώρακε, πῶς δύναται ἀγαπᾶν;» (Α΄ Ιωαν. δ΄ 20).

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε το εκκλησίασμα να προσευχηθούμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να τα καθοδηγήσουμε στην ορθή πίστη. Να τα μάθουμε να αγαπούν και να σέβονται την πατρίδα τους και να τηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Τέλος, μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των εκτοπισμένων της Μιας Μηλιάς, αρτοκλασία και Μνημόσυνα των ηρώων και αγνοουμένων της κοινότητος, καθώς και των δωρητών του προσωρινού οικήματος Μιας Μηλιάς και του μνημείου των πεσόντων και αγνοουμένων της Μιας Μηλιάς.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Κοινοτάρχης Μιας Μηλιάς, κ. Ανδρέας Δημοσθένους, ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο για τη συμπαράστασή του προς τους Μιαμηλιώτες και για την καρποφόρα συνεργασία που υπάρχει.

Ακολούθως, οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του.

Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

************************

Οι εκτοπισμένοι της Μιας Μηλιάς εορτάζουν στην προσφυγιά τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (25-26 Σεπτεμβρίου 2022)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Ιερείς, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Ιωάννου Μιας Μηλιάς, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα Σωματεία προσκαλούν τους συγχωριανούς και όλους τους πιστούς στον εορτασμό του πολιούχου της Μιας Μηλιάς στις 25-26 Σεπτεμβρίου 2022.

Την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 6.00 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον προαύλιο χώρο του προσωρινού οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιας Μηλιάς, όπου υπάρχει και μικρό προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

Του Εσπερινού θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς της Μιας Μηλιάς και της Παλλουριώτισσας. Στο τέλος του Εσπερινού θα τελεστεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και απελευθέρωση της πατρώας γης. Επίσης, θα τελεστούν Εθνικά μνημόσυνα των προαπελθόντων πριν, κατά και μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974.

Τη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής, 26 Σεπτεμβρίου 2022, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον παλαιο Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Κοινοτάρχη κ. Ανδρέα Δημοσθένους (τηλ. 99486732).

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής είναι:

Σταυρούλα Πογιατζή

Δήμος Δημοσθένους

Κωστάκης Καψός

Κωστάκης Ιακώβου

Αρετή Ζαρβού

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μιας Μηλιάς.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post