Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας (18 Σεπτεμβρίου 2022)

Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας (18 Σεπτεμβρίου 2022)

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, ο 14ος Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας στο κατεχόμενο Τραχώνι της Κυθρέας. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος εκκλησιασμός έγινε το 2014, όταν ανακαινίστηκε ο Ναός.

Η ακολουθία ξεκίνησε με Αγιασμό και ακολούθως τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κωστή και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι την Κυριακή μετά την Παγκόσμιον Ύψωσιν του Τιμίου Σταυρού καλούμαστε να αναλογιστούμε από τη μια την αμέτρητη αγάπη του Θεού δια του εκουσίου Πάθους για τη σωτηρία του κόσμου, και από την άλλη να έχουμε επίγνωση του υποδείγματός Του, έτσι ώστε στην καθημερινότητά μας να αγαπούμε περισσότερο, να συγχωρούμε και να είμαστε καταδεκτικοί με τους συνανθρώπους μας. Ταυτόχρονα, έχουμε επίγνωση ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του Σταυρό, τον οποίο σηκώνει καθημερινά στην οικογένειά του, στον τόπο εργασίας και γενικά στην κοινωνία που ζει.

Ο Κύριος δεν εξαναγκάζει κανέναν να τον ακολουθήσει, επειδή σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Αλλά εκείνος που θα επιλέξει να Τον ακολουθήσει θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να σηκώσει το σταυρό του και να απαρνηθεί τον εαυτό του, δηλαδή να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αφήσει στην άκρη το προσωπικό του θέλημα και τον ετσιθελισμό, ο οποίος πηγάζει από τον εγωισμό. Διδασκόμαστε ότι η άρση του σταυρού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για να είναι κάποιος όντως χριστιανός, δηλαδή ακόλουθος του Χριστού. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Σταυρός χωρίς Ανάσταση. Γι΄αυτό και ο Σταυρός δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι το μέσο για να φτάσουμε στην Ανάσταση και στη λύτρωση των ψυχών μας.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους της ημέρας -τον Άγιο Ευμένιο, Επίσκοπο Γορτύνης στην Κρήτη και την Αγία Αριάδνη- αλλά και σε δύο Κυπρίους αγίους, τους οποίους εορτάσαμε εκ μεταθέσεως, τον Όσιο Επιφάνιο (17 Σεπτεμβρίου) ο οποίος ασκήτεψε στην Κυθρέα, και τον Άγιο Σπυρίδωνα Επίσκοπο Χύτρων (19 Σεπτεμβρίου), έναν από τους πέντε αγίους Ιεράρχες της Κυθρέας.   

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε το εκκλησίασμα να προσεύχεται για όλο τον κόσμο, για τους εγγύς και τους μακράν, ακόμη και για εκείνους που φαινομενικά μάς στενοχωρούν ή μάς δυσκολεύουν στη ζωή. Η Εκκλησία προσεύχεται για όλο τον κόσμο ως μια στοργική μητέρα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα.

Στο τέλος έγινε λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

 

Κείμενο:Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Φωτογραφίες: Στυλιανός Σωτηρίου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας.

**************************

Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας στο Τραχώνι της Κυθρέας (18 Σεπτεμβρίου 2022)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου,  ανακοινώνεται προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Θεοτόκου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Τραχωνίου Κυθρέας, με την ευκαιρία της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου, καλούν τους συγχωριανούς στο Προσκύνημα – Εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου στο Τραχώνι της Κυθρέας, την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων ένεκα της πανδημίας Covid-19.

Θα τελεστούν όρθρος, Θεία Λειτουργία, καθώς και εορτές και μνημόσυνα. Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Οι πιστοί μπορούν να προσκομίσουν μαζί τους σημείωμα αναγράφοντας τα ονόματα ζώντων και τεθνεώτων και να τα δώσουν στα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Επίσης, μπορούν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν παννυχίδες, άρτους και κόλλυβα.

Για τη μετάβαση των προσκυνητών στο Τραχώνι της Κυθρέας, θα υπάρχει λεωφορείο στην Παλλουριώτισσα, Λεωφόρο Λάρνακος, πλησίον του πρώην εργοστασίου ΣΙΒΑ.

Ώρα αναχώρησης του λεωφορείου: 7:00 π.μ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, καθώς και για πληροφορίες για το τι χρειάζεται ο προσκυνητής λόγω των μέτρων για την πανδημία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω υπεύθυνα πρόσωπα:

Χαράλαμπος Αθανασίου (Κοινοτάρχης και μέλος της Εκκλ. Επιτροπής) 99280582

Κωνσταντία Αγαπίου (Μέλος της Εκκλ. Επιτροπής) 99427015

Ανδρέας Μαϊμάρης (Μέλος της Εκκλ. Επιτροπής) 99664877

Κούλης Βασιλείου (αντιπρόεδρος Κοιν. Συμβουλίου και μέλος της Εκκλ. Επιτροπής) 99654785

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post