Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου για την εορτή της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής (Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022)

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου για την εορτή της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής (Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022)

Την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022, το εσπέρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού για την εορτή της Αγίας μάρτυρος Σοφίας και των τριών μαρτύρων θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Να σημειωθεί ότι εντός του μεγαλοπρεπούς Ναού Της του Θεού Σοφίας Στροβόλου, υπάρχει υπόγειο παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της.

Το Θεοφιλέστατο κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, πλαισίωσαν οι ιερείς, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και π. Ιωάννης Uliniuc, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους εορτάζοντες Αγίους: στη μάρτυρα Αγία Σοφία και στις τρεις μάρτυρες θυγατέρες της, στον Άγιο Ηρακλείδιο επίσκοπο Ταμασού, στον Άγιο Αυξίβιο επίσκοπο Σόλων και στον Άγιο Αναστάσιο εν Περιστερωνοπηγή της Κύπρου.

Έκανε λόγο επίσης, στο τελευταίο τροπάριο των αποστίχων του Εσπερινού, «Ὁ τετραπέρατος κόσμος σήμερον ἁγιάζεται, τοῦ τετραμεροῦς ὑψουμένου σου Σταυροῦ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ τὸ κέρας τῶν πιστῶν, συνυψοῦται Βασιλέων ἡμῶν, ἐν αὐτῷ τῶν δυσμενῶν συντριβόντων τὰ κέρατα. Μέγας εἶ Κύριε καὶ θαυμαστὸς ἐν τοῖς ἔργοις σου! δόξα σοι». Επισήμανε ο Επίσκοπος Μεσαορίας ότι, ο Σταυρός του Χριστού από μωρία και σκάνδαλο, έγινε σύμβολο τιμής αλλά και σύμβολο ευλογίας για τους χριστιανούς.

Καταλήγοντας ο Μεσαορίας Γρηγόριος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να επικαλούνται τις πρεσβείες των Αγίων της Εκκλησίας μας και να προσεύχονται για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για τους νέους της πατρίδας μας.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε δέηση και λιτανεία της ιεράς εικόνος των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος εντός του Ιερού Ναού, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, και όλοι οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα, αιτούμενοι τις πρεσβείες των Αγίων.

 

Κείμενο και φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ανδρέου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post