“Εἰ ἀγαπᾶτε τοὺς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί;” (2 Οκτωβρίου 2022)

“Εἰ ἀγαπᾶτε τοὺς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί;” (2 Οκτωβρίου 2022)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά της επαρχίας Λευκωσίας. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο εφημέριος της Μονής Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Αλεξάνδρου. 

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στην ωφέλεια που αποκτά ο άνθρωπος που γίνεται οικτίρμονας, μιμούμενος τον ουράνιο Θεό Πατέρα και συμπεριφέρεται με αγάπη, διάκριση και απροσωπόληπτα στο συνάνθρωπό του, όπως θα ήθελε ο ίδιος  να του συμπεριφέρονται οι άλλοι.

“Εἰ ἀγαπᾶτε τοὺς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί; Καὶ γὰρ οἱ ἁμαρτωλοὶ τοὺς ἀγαπῶντας αὐτοὺς ἀγαπῶσι” (Λουκ. στ΄, 32).

Η αγάπη προς πάντας, μέχρι και τους εχθρούς μας, είναι το μεγαλείο της ανδρειοσύνης του γνήσιου μαθητή του Σωτήρος Χριστού. Ο Θεός τόσο πολύ αγάπησε τον άνθρωπο, ώστε έστειλε τον Υιό του το Μονογενή “γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον, ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν” (Γαλ. δ΄, 4-5). Είμαστε υιοθετημένοι από την αγάπη του Σωτήρος Χριστού. 

Οι προτροπές του Μεγάλου Διδασκάλου Χριστού στο σημερινό Ευαγγέλιο είναι εφαρμόσιμες από τους ανά τους αιώνες μαθητές του και όλους τους Αγίους οι οποίοι αγωνίζονται και καταξιώνονται ως φωτινές νησίδες στη ζωή μας. Τέτοιες φωτεινές νησίδες και πυξίδες οι σημερινοί τιμώμενοι αγίοι μας, ο Ιερομάρτυρας Κυπριανός, η Αγία Ιουστίνη και όλοι οι εν Κύπρω άγιοι, που γεννήθηκαν και έζησαν ή ήρθαν στην Κύπρο ως ασφαλές μέρος στην ευρύτερη περιοχή. Ιδού γιατί η Κύπρος ονομάστηκε μακαρία νήσος και νήσος των Αγίων. Διότι οι άνθρωποί της 2.000 και πλέον έτη ζούνε εν τω κρυπτώ την αγάπη του Θεού σύμφωνα με την πρόνοια του Θεού. 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post