Η Κυθρέα και η Τρυπημένη εόρτασαν τους Οσίους Ανδρόνικο και Αθανασία στην προσφυγιά (8-9 Οκτωβρίου 2022)

Η Κυθρέα και η Τρυπημένη εόρτασαν τους Οσίους Ανδρόνικο και Αθανασία στην προσφυγιά (8-9 Οκτωβρίου 2022)

Στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, συνάχθηκαν οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Κυθρέας και της κοινότητος Τρυπημένης, για να εορτάσουν τη μνήμη των Οσίων ομοζύγων Ανδρονίκου και Αθανασίας.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Των ακολουθιών προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον πλαισίωσαν οι π. Δημήτριος Κωστόπουλος, από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, φιλοξενούμενος και συμφοιτητής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και παλαιός ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, π. Claude Delangle, καθηγητής Πανεπιστημίου Μουσικής στο Παρίσι, π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου, π. Δημήτριος Δημοσθένους, καθώς και οι Διάκονοι π. Μιχάλης Νικολάου και π. Ανδρέας Ματέι.

Στον Εσπερινό, ο Θεοφιλέστατος έκανε μια σύντομη παρουσίαση της γεωγραφικής τοποθεσίας των ενοριών της κωμοπόλεως Κυθρέας, μια εκ των οποίων τιμά τους Οσίους Ανδρόνικο και Αθανασία, καθώς και της κοινότητος Τρυπημένης, όπου υπάρχει ναός της Παναγίας Ελεούσης και παλαιότερα παρεκκλήσι των Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας. Ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάζονται και προσφέρουν σιωπηλά και ταπεινά για την οργάνωση της τέλεσης των εορτών με τις ευλογίες και την καθοδήγηση του Ποιμενάρχου μας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Επισήμανε τη σημασία της διατήρησης των παραδόσεων και των εθίμων των προπάππων μας, των εορτών των Αγίων μας και ταυτόχρονα το ιερό καθήκον να μεταφέρουμε την αγάπη, τη νοσταλγία και τον πόθο των πατρογονικών μας εστιών στις νεότερες γενεές, αφού όλα αυτά συναποτελούν την ταυτότητά μας, την οποία ποτέ δεν πρέπει να λησμονήσουμε.

Στο τέλος τόσο του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν ιερά Μνημόσυνα των κληρικών, δημάρχων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κωμοπόλεως Κυθρέας και της κοινότητος Τρυπημένης.

Στη Θεία Λειτουργία, το θείο λόγο κήρυξε ο π. Δημήτριος Κωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής της αναστάσεως του υιού της χήρας στη Ναΐν. Η διδασκαλία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την οποία φυλάσσει και μεταδίδει η Εκκλησία δια του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, δεν έχει ως απώτερο σκοπό την τυφλή τήρηση κάποιων εντολών που να μας κάνουν απλά καλούς ανθρώπους, αλλά στόχος του ανθρώπου που ζει εν Χριστώ είναι η ανάσταση και η αιώνια ζωή στη Βασιλεία του Θεού, έτσι όπως μαρτυρούμε στο Σύμβολο της Πίστεως: «Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν και ζωήν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος».

Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Φωτογραφίες: Χρυσόστομος Χρυσοστόμου και Δημήτρης Δημητρίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post