Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την κληρικολαϊκή συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου (14.10.2022)

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την κληρικολαϊκή συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου (14.10.2022)

Αγαπητοί εν Κυρίω Αδελφοί μου,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθυνόμαστε προς τον αγαπητό μας εν Χριστώ αδελφό, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, στους ικανούς και άξιους συνεργάτες του, καθώς και  σ’ όλους τους εκλεκτούς εισηγητές, συγχαίροντάς τους θερμά για τη διοργάνωση της ετήσιας Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, η οποία εφέτος έχει ως θέμα:

« ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ –ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ. ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ».

Κάθε φορά που στη μνήμη μας, στην καρδιά μας και στα χείλη μας έρχεται η πνευματική πηγή τού Ελληνισμού, που λέγεται Μικρά Ασία, ένας βαθύς ιστορικός πόνος νοιώθουμε να διαπερνά ολόκληρο το είναι μας. 

Ο Νομπελίστας Ποιητής Γιώργος Σεφέρης είπε βέβαια και έγραψε «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Η τραγικότητα όμως με την οποία απωλέσθη ο ανθηρός Ελληνισμός της Μικράς Ασίας,  όχι μόνο μάς πληγώνει αλλά μάς συγκλονίζει και μάς εξουθενώνει.

Αδυνατούμε, ακόμη, να το πιστέψουμε ότι ο Ελληνισμός με τη μακραίωνα ιστορική του διαδρομή, με το γόνιμο πνευματικό και δημιουργικό του πνεύμα αλλά και  με τις ιστορικές πληγές τού παρελθόντος, οι οποίες έπρεπε να τον είχαν διδάξει και φρονηματίσει, περιέπεσε και πάλιν «στη δολερή διχόνοια» με αποτέλεσμα τη φρικτή Μικρασιατική καταστροφή, τις τραγικές συνέπειες τής οποίας ακόμη υφιστάμεθα.

Ως εκ τούτου, είναι χρέος μας ιερό να ανατρέχουμε στις ιστορικές μας πηγές, είτε αυτές είναι σελίδες δόξας και ηρωισμού είτε είναι σελίδες γεμάτες θλίψη και πόνο, αφ’ ενός μεν  για να αντλούμε δύναμη από τις ιστορικές μας επιτυχίες, αφ’ ετέρου δε  να διδασκόμαστε από τα τραγικά λάθη τού παρελθόντος και να μην τα επαναλαμβάνουμε, όπως, δυστυχώς, συνέβη και με την ιδιαίτερή μας πατρίδα, Κύπρο.

            Θερμά συγχαίροντες και πάλι τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη σας και λίαν αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Βασίλειο για την τόσο σημαντική και αξιόλογη πρωτοβουλία του, επευλογούμε την Κληρικολαϊκή σας Συνέλευση και ευχόμαστε όπως ο Τριαδικός Θεός μας, διά πρεσβειών του Αγίου Επιφανίου, σας ευλογεί και σας ενισχύει, ώστε να «έργάζεσθε ἐκ ψυχῆς, ὡς τῷ Κυρίῳ καὶ οὐκ ἀνθρώποις,  εἰδότες ὅτι ἀπὸ Κυρίου ἀπολήψεσθε τὴν ἀνταπόδοσιν τῆς κληρονομίας» (Κολ. 3, 23-24).

Αναμφίβολα, η πνευματική σας διακονία στο έργο της Εκκλησίας, κάτω από την πνευματική καθοδήγηση και τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη σας, συντελεί στην πνευματική και εθνική καλλιέργεια του ποιμνίου μας, εμπνέει την ελπίδα και την αισιοδοξία στον λαό μας και είναι ευάρεστη ενώπιο του Κυρίου μας.

 

Ο Θεός μαζί σας!

 

                          Μετ’ ευχών εγκαρδίων

 

                        Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

     14 Οκτωβρίου 2022.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post