Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στα εγκαίνια της 27ης Έκθεσης εκκλησιαστικής τέχνης «Ορθοδοξία» (16.10.2022)

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στα εγκαίνια της 27ης Έκθεσης εκκλησιαστικής τέχνης «Ορθοδοξία» (16.10.2022)

Την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκαν τα Εγκαίνια της 27ης Έκθεσης εκκλησιαστικής τέχνης «Ορθοδοξία». Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τέλεσε Αγιασμό και κατόπιν ανέγνωσε τον Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

***************************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζουμε τη διοργάνωση της 27ης Έκθεσης Εκκλησιαστικής Τέχνης «Ορθοδοξία», η οποία γίνεται εφέτος στη Λευκωσία και είναι αφιερωμένη στον Ιδρυτή και Προστάτη τής Αγιωτάτης μας Εκκλησίας Απόστολο Βαρνάβα.

Η διοργάνωση της Έκθεσης αυτής, αποσκοπεί από τη μια να δώσει τη δυνατότητα στους δημιουργούς των Εκκλησιαστικών Τεχνών να παρουσιάσουν σε κλήρο και λαό τα έργα τους και από την άλλη, να προσφέρουν την ευκαιρία τους ενδιαφερόμενους να πληροφορηθούν γι’ αυτά και να εξοπλίσουν καταλλήλως τους ιερούς τους ναούς.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Έκθεση Εκκλησιαστικής Τέχνης «Ορθοδοξία» δεν προσηλώνεται αποκλειστικά σε εμπορικούς στόχους, αλλά θέλει να αποτελέσει έναν πνευματικό και πολιτιστικό θεσμό. Αυτό είναι εμφανές και στο πρόγραμμά της, το οποίο περιέχει  διαλέξεις σχετικές με την τοπική αγιολογία της νήσου μας, την αγιογραφία, την εκκλησιαστική ξυλογλυπτική, τη συντήρηση και τους θεολογικούς συμβολισμούς των ιερών αμφίων και των λοιπών λειτουργικών αντικειμένων. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι η Εκκλησιαστική Τέχνη δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά συνιστά ποιμαντικό μέσο διακονίας και του εν Χριστώ αγιασμού του ανθρώπου και του κόσμου.

Τελειώνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην συνεχιζόμενη από το 1974 κατοχή της νήσου μας από τα τουρκικά στρατεύματα και την προσφυγοποίηση του λαού μας. Από τότε Ιεροί Ναοί και προσκυνήματα, κοιμητήρια και άλλα ιερά σεβάσματα ευρίσκονται συλημένα, βεβηλωμένα και κατεστραμμένα. Βλέποντας όλα αυτά τα εκθέματα δεν μπορούμε παρά να προσευχόμαστε θερμά προς τον Κύριο και να ελπίζουμε πως κάποια από αυτά θα εξυπηρετήσουν  τις λειτουργικές ανάγκες των ναών μας αυτών, ελεύθερων επί τέλους και δικαιωμένων.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις, συγχαίρουμε θερμά τόσο τους εμπνευσμένους διοργανωτές της Έκθεσης «Ορθοδοξία», όσο και τους συμμετέχοντες σε αυτή και   ευχόμαστε κάθε παρά Θεού ευλογία στη ζωή και στα έργα τους.

      

Ευχέτης προς Κύριον

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

       10 Οκτωβρίου 2022.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post