Προβολή του κυπριακού προβλήματος με κάθε ευκαιρία, λένε μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΔΣΟ
Τη σημασία προώθησης του ρόλου του χριστιανισμού στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και την ευκαιρία που τους δίνεται να προβάλουν το κυπριακό πρόβλημα και τη σύληση της θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, τόνισαν την Παρασκευή τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) σε διάσκεψη Τύπου. Η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον ερχόμενο Μάρτιο την εαρινή μικτή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ.
Τη διάσκεψη διοργάνωσαν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας ΔΣΟ, οι Βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου, που είναι και ο επικεφαλής, Ευθύμιος Δίπλαρος, Ηλίας Μυριάνθους και Μαρίνος Μουσιούττας για την παρουσίαση των στόχων της ΔΣΟ και του έργου που επιτελεί στον Οργανισμό η Κυπριακή Αντιπροσωπεία. Ο κ. Μυριάνθους απουσίαζε λόγω πένθους.
Έλαβαν μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ, Κώστας Μυγδάλης. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, ήταν επίσης παρών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου.
Στην ομιλία του, ο κ. Λεωνίδου, είπε ότι αφορμή για την δημοσιογραφική διάσκεψη αποτέλεσε η απόφαση να φιλοξενηθεί στην Κύπρο, τον ερχόμενο Μάρτιο στη Λεμεσό, η εαρινή μικτή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ. Ο κ. Χαρακόπουλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της οργάνωσης προς την Κυπριακή Βουλή που αποδέχθηκε να πραγματοποιηθεί η επόμενη διευρυμένη διάσκεψη στην Κύπρο. Είπε ότι, η Κύπρος, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ «και από τους βασικούς στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας».
Ο κ. Λεωνίδου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΔΣΟ το 1993, μετά την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τη διαπίστωση, όπως είπε, της ύπαρξης «μιας τεράστιας περιοχής του πλανήτη που πίστευε στις αξίες της ορθοδοξίας για συνεργασία και ειρήνη, η οποία μέχρι τότε δεν είχε οποιαδήποτε επαφή και συνεννόηση, με τα υπόλοιπα ορθόδοξα κράτη και τους θεσμούς τους».
Με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και τη συνεργασία της Κυπριακής Βουλής και της Ρωσικής Δούμας συστάθηκε η ΔΣΟ, είπε, η οποία έχει έδρα την Αθήνα. Από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της, υπήρξαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ρωσία, ενώ σήμερα, συμμετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές από εθνικές αντιπροσωπείες 25 χωρών. Ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της ΔΣΟ, είναι η ετήσια Γενική Συνέλευση που είθισται να συνέρχεται κάθε Ιούνιο.
Στόχοι του Οργανισμού, είπε, είναι η συμβολή του με τις δράσεις του, στον παγκόσμιο διαθρησκειακό διάλογο, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Παράλληλα, είπε ο κ. Λεωνίδου, προωθεί την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενεργοποίηση της Ορθοδοξίας στην προώθηση λύσεων στα κρίσιμα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, μέσω της ανάδειξης των στοιχείων που συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση μεταξύ πολιτισμών, λαών και κρατών.
Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε και στην εκστρατεία αφύπνισης που ανάλαβε η ΔΣΟ, «για την μεσαιωνικού χαρακτήρα απόφαση», για μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η ΔΣΟ, έχει εκδώσει έναν τόμο με τις Αγίες Σοφίες ανά τον κόσμο -37 τον αριθμό- από την Σκωτία μέχρι την Κίνα, όπου συμπεριλαμβάνονται και δυο κυπριακές, μία στην κατεχόμενη Λευκωσία και μία στην Πάφο. Ο τόμος παρουσιάστηκε ήδη σε ειδικές εκδηλώσεις και θα παρουσιαστεί στην Κύπρο τον Μάρτιο, ανέφερε.
«Εκτός από την Αγία Σοφία, αναδεικνύουμε την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών μνημείων που υφίστανται καταστροφές, βεβηλώσεις, αλλοίωση του χαρακτήρα τους και σε άλλες περιοχές όπως στη Συρία και στο Κοσσυφοπέδιο και βεβαίως στην κατεχόμενη Κύπρο μας», είπε.
Είπε ακόμη ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία, σε κάθε ευκαιρία, προβάλλει το κυπριακό πρόβλημα και τις επιμέρους πτυχές του και παροτρύνει, μέσω των διαφόρων κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη συνέλευσή, να προσχωρήσουν στη σύμβαση για τα αδικήματα που σχετίζονται με πολιτιστικά αγαθά (Σύμβαση της Λευκωσίας).
Ο κ. Χαρακόπουλος, παρουσιάζοντας το έργο της ΔΣΟ, είπε, ότι δεν είναι τόσο γνωστό το έργο που επιτελούν αθόρυβα τόσα χρόνια, το οποίο, όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό».
Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος, όπως είπε, είναι «ανάμεσα σε δύο ορθόδοξους λαούς» και ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι αυτό δυσχεραίνει και το έργο της Συνέλευσης. Είπε ότι η επόμενη συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, θα είναι καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε, «θα έχει τελειώσει αυτός ο αιματηρός πόλεμος προκειμένου να μπορέσουμε με περισσότερη αισιοδοξία να προγραμματίσουμε τις επόμενες δραστηριότητες μας».
Στόχος της ΔΣΟ, είπε, είναι να αναδείξουν ως οργάνωση «τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης». Εξέφρασε την άποψη ότι, οι χριστιανικές αξίες είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, μαζί με την αρχαιοελληνική γραμματεία και το αρχαιορωμαϊκό δίκαιο. Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της ΔΣΟ για να αναγνωριστεί αυτό και στο διάλογο που διεξάγεται αυτό το διάστημα για το μέλλον της Ευρώπης που θα καταλήξει σε Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Είπε ότι η ΔΣΟ παρακολουθεί στενά και συμμετέχει ενεργά.
«Έχουμε καταθέσει παρατηρήσεις, δυστυχώς όμως, με λύπη διαπιστώνουμε ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν υπάρχει καμία αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, και στο ρόλο των θρησκειών στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι», είπε. Πρόσθεσε ότι η ΔΣΟ θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες και έχουν αναλάβει εκστρατεία γι’ αυτό τον σκοπό.
Αναφέρθηκε και στην εκστρατεία για την προστασία της Αγίας Σοφίας, η οποία, είπε, με «βέβηλο τρόπο» έχει μετατραπεί σε τζαμί, για πολιτικούς λόγους από τη νυν ηγεσία της Τουρκίας. Είπε ότι έχουν ξεκινήσει καμπάνια για αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας και με τον τόμο, με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων, η οποία, είπε, είναι «ο ουσιαστικότερος αρωγός» στην προσπάθεια τριών δεκαετιών.
Είπε ακόμη ότι η ΔΣΟ δίνει σημασία στο διάλογο όχι μόνο με άλλους Χριστιανούς, ετεροδόξους, αλλά και με άλλες θρησκείες και δη με το Ισλάμ, αφού, είπε, οι ορθόδοξοι βρίσκονται «στο μεταίχμιο του Χριστιανικού κόσμου με το Ισλάμ, και συνυπήρξαμε στο πλαίσιο της Βυζαντινής και μετέπειτα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας». Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις επαφές της ΔΣΟ με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα.
Με τη σειρά του, ο κ. Μυγδάλης, είπε ότι δικαιούται ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να βλέπει το μέλλον της Ευρώπης μέσα από τις χριστιανικές αξίες. «Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να του στερήσει αυτό το δικαίωμα, όμως τις διαδικασίες που θέσπισε η ΕΕ γι’ αυτό το διάλογο, δείχνει ότι στερεί αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε. Ο κ. Μυγδάλης είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που βλέπουν το μέλλον της Ευρώπης μέσα από αυτές τις αξίες και ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτές τις φωνές και αυτό πρέπει να καταγραφεί.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, σε δική του παρέμβαση, αναφέρθηκε στη σημασία να γνωρίζει κάποιος την ταυτότητά του. «‘Οσο περισσότερο γνωρίζουμε ποιοι είμαστε τόσο ποιο εύκολα μπορούμε να συνεργαστούμε με τον κάθε άνθρωπο», ορθόδοξο χριστιανό, ή όχι ή ακόμη και μη Χριστιανό, είπε.
Ο κ. Γρηγόριος αναφέρθηκε και σε μια δράση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αυτή των μαθητικών προσκυνηματικών περιηγήσεων, για τη Μέση και Δημοτική εκπαίδευση, όπου είπε, μαθητές και καθηγητές, μαθαίνουν «τον θρησκευτικό πολιτισμό μας, που είναι τόσο δικό μας και ταυτόχρονα παγκόσμια κληρονομιά».
Είπε ακόμη ότι ως γραφεία της Ιεράς Συνόδου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων και Ενημερώσεως και Επικοινωνίας, παρακολουθούν τι γίνεται σε όλες τις τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες και οργανισμούς καθώς και σε όλα τα χριστιανικά φόρα, και τον διαθρησκειακό διάλογο και ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι παρούσα σε όλα αυτά τα φόρα. Αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τη ΔΣΟ.
Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, σημείωσαν την ευκαιρία που τους δίνεται να προωθήσουν και το θέμα της σύλησης της θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι μέσω της ΔΣΟ, δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της Κυπριακής Βουλής, μέσα από την πρωτοβουλία για καταδίκη της απόφασης της Τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, να εξηγήσουν σε δεκάδες ορθόδοξους Βουλευτές, πάρα πολλών χωρών ανά το παγκόσμιο, αυτό που γίνεται και στα κατεχόμενα με την προσπάθεια της Τουρκίας και του καθεστώτος στα κατεχόμενα, όπως είπε, «για τη σύληση μεγάλου μέρους της θρησκευτικής μας κληρονομιάς». Είπε ότι εισπράττουν από τους ομολόγους τους συμπαράσταση και στήριξη.
Ο Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι η συμμετοχή της «μικρής Κύπρου» με την αντιπροσωπεία στη «μεγάλη οικογένεια της Ορθοδοξίας», έχει βοηθήσει έτσι ώστε η Κύπρος «να νιώσει τη ζέστη και τη βοήθεια από τους απανταχού Ορθόδοξους και ιδιαίτερα από την Ελληνική αντιπροσωπεία». Είπε ότι τους δίνεται η ευκαιρία να διαφωτίσουν για τα θέματα, «που ενώ τώρα γίνεται τόσος ντόρος για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ίδιο πρόβλημα εδώ και 48 χρόνια αντιμετωπίζει η Κύπρος», με πόλεμο, πρόσφυγες, αγνοούμενους, με σύληση των εκκλησιών και χώρων ταφής.
Ευχές στον Αρχιεπίσκοπο
——–
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, τα μέλη της ΔΣΟ έστειλαν έστειλαν τις ευχές τους στον Αρχιεπίσκοπο για τις δύσκολες στιγμές που περνά με την κατάσταση της υγείας του και ζήτησαν από τον Επίσκοπο Μεσαορίας να του τις μεταφέρει.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος, «με πιστή, με αξιοπρέπεια, με τον δυναμισμό που τον διακατέχει πάντοτε σε δύσκολες στιγμές της ζωής του, αντιμετωπίζει και αυτή τη στιγμή την κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με τις οδηγίες και την ενημέρωση των θεραπόντων ιατρών αυτού»
Πηγή: ΚΥΠΕ