Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στο Καϊμακλί και Στρόβολο (25-26 Οκτωβρίου 2022)

Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στο Καϊμακλί και Στρόβολο (25-26 Οκτωβρίου 2022)

Και φέτος οι κάτοικοι του προαστίου Καϊμακλί του Δήμου Λευκωσίας, του οποίου το 85% ευρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, εόρτασαν τη μνήμη τόσο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλύτου, όσο και του Οσίου Διομήδους του Κυπρίου, ο οποίος ασκήτεψε σε σε Μονή στην παλαιά κοινότητα Λευκομιάτη και τιμάται στις 28 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ναός του Αγίου Δημητρίου στο κατεχόμενο Καϊμακλί, όπου γινόταν μεγάλη πανήγυρη και συνάγονταν οι πιστοί και από την ευρύτερη Λευκωσία και τις κοινότητες του κάμπου της Μεσαορίας.

Την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου ο Μέγας Εσπερινός της εορτής, του οποίου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Μάριο Δημητρίου, τον Οικονόμο π. Σταύρο Αναστασίου, καθώς και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο βίο και το μαρτύριο του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου. Το φρικτό μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου έγινε αιτία πολλοί να αρνηθούν τα είδωλα και να πιστέψουν στον αληθινό και ζώντα Θεό του Δημητρίου, στον Ιησού Χριστό. Επισήμανε ότι ο Θεός μας στέλνει Αγίους που Εκείνος αποκαλύπτει και μένουν στο αγιολόγιο και στο στερέωμα της Εκκλησίας ως παρηγορητές και ενισχυτές στη ζωή των ανθρώπων.

Τελέστηκε Δέηση, Αρτοκλασία και μετά το πέρας του Εσπερινού έγινε λιτανεία των ιερών εικόνων του Αγίου Δημητρίου και του Οσίου Διομήδους πέριξ του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας.

Ανήμερα της εορτής, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού, Συνοικισμός Άσπρες Στροβόλου. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι ιερείς της ενορίας Πρωτοπρεσβύτεροι π. Ιωάννης Ιωάννου και π. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι Πανάγιος είναι ο Τριαδικός Θεός και Άγιοι γνωστοί είναι όσοι στερεώθηκαν στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, όπως ο Άγιος Δημήτριος, που έμειναν μέσα στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας δια της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Αλλά εν δυνάμει Άγιοι είναι όλοι όσοι πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό και βρίσκονται στη στρατευόμενη Εκκλησία. Γι΄ αυτό και κάθε φορά στη Θεία Λειτουργία ακούμε το «Πρόσχωμεν! Τά Ἅγια τοῖς ἁγίοις». Δηλαδή, τα άχραντα Μυστήρια προορίζονται για τους πιστούς, τους αγίους της Εκκλησίας. Ο Απόστολος Παύλος ονομάζει αγίους τους παραλήπτες των επιστολών: «τῇ ἐκκλησίᾳ τοῦ Θεοῦ τῇ οὔσῃ ἐν Κορίνθῳ, ἡγιασμένοις ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, κλητοῖς ἁγίοις» (Α΄ Κορ. α΄ 2). Γι΄ αυτό, εμείς σήμερα ζούμε τη μεγάλη ευλογία και το προνόμιο να μετέχουμε των Αχράντων Μυστηρίων, να συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία, δηλ. τη Βασιλεία του Θεού επί της γης, αλλά ταυτόχρονα, ένεκα αυτού του μεγάλου προνομίου να είμαστε ακόλουθοι του Χριστού, έχουμε και μεγάλη ευθύνη επειδή ζούμε συνεχώς το μαρτύριο της συνειδήσεως: «ὑμεῖς δὲ γένος ἐκλεκτόν, βασίλειον ἱεράτευμα, ἔθνος ἅγιον, λαὸς εἰς περιποίησιν, ὅπως τὰς ἀρετὰς ἐξαγγείλητε τοῦ ἐκ σκότους ὑμᾶς καλέσαντος εἰς τὸ θαυμαστὸν αὐτοῦ φῶς» (Α΄ Πετρ. β΄ 9).

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους έτη πολλά και καρποφόρα με τη βοήθεια του Τριαδικού Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.

Κείμενο: Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Φωτογραφίες: Δημήτρης Δημητρίου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post