Τέλεση Μνημοσύνων της κατεχόμενης κοινότητας Βώνης (Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022)

Τέλεση Μνημοσύνων της κατεχόμενης κοινότητας Βώνης (Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022)

Την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022, οι εκτοπισμένοι Βωνιάτες εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, για να συμπροσευχηθούν στον Πανάγαθο Θεό, ώστε να εκχέει πλουσιοπάροχα τη χάρη Του σε αυτούς και τους οικείους τους, αλλά και να μνημονεύσουν τους προαπελθόντες κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, διδασκάλους, ευεργέτες και όλους τους συγχωριανούς που πέθαναν κατά τη διάρκεια της εισβολής και στην προσφυγιά.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Σάββα, Οικονόμος π. Ματθαίος Παπαηλία, Πρεσβύτερος π. Μαρίνος Κλαδάς, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος, με αφορμή το αποστολικό ανάγνωσμα, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Απόστολο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, πρώτο Επίσκοπος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, δηλαδή των Ιεροσολύμων. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο θαυμαστό γεγονός που μάς περιέγραψε το ιερό Ευαγγέλιο, δηλαδή της θεραπείας ενός δαιμονισμένου στην πόλη Γάδαρα, η οποία βρισκόταν στη Δεκάπολη, νοτιοανατολικά της λίμνης Τιβεριάδος. Ο εν λόγω ταλαιπωρημένος άνθρωπος, από δαιμονισμένος θέλησε να γίνει ακόλουθος και μαθητής του Κυρίου. Αλλά, επειδή ο Χριστός γνωρίζει μέχρι τέλους την πορεία του κάθε ανθρώπου δεν τον πήρε μαζί του ως μαθητή Του, αλλά του έδωσε εντολή να επιστρέψει στο σπίτι του και να κηρύξει στους οικείους όσα ο Θεός έκανε γι΄αυτόν. Έτσι, ο πρώην δαιμονισμένος έγινε Απόστολος του Χριστού σε ολόκληρη την πόλη: «καὶ ἀπῆλθε καθ’ ὅλην τὴν πόλιν κηρύσσων ὅσα ἐποίησεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς» (Λκ. η΄ 39).

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος επισήμανε τη σημασία της σταθερής πίστης και της ταπείνωσης στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως που βιώνει ο καθένας μας. Όσες φορές κι αν αποτυγχάνουμε, ως άνθρωποι με ελλειματικότητες και αδυναμίες, να μη χάνουμε την ελπίδα μας στο Θεό, επειδή τίποτα σε αυτό τον κόσμο δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού.

Τόνισε τη μέγιστη σημασία και δύναμη της προσευχής. Κάλεσε τους παρευρισκομένους να προσεύχονται για όλο τον κόσμο, τους εγγύς και τους μακράν, τους εν ασθενεία και δοκιμασία, τους πονεμένους, ταλαιπωρημένους και εμπερίστατους αδελφούς μας. Εξαγοραζόμενοι την κάθε ώρα και στιγμή, καλούμαστε να αγαπούμε, να συγχωρούμε, να συμπάσχουμε και να προσευχόμαστε για όλους τους αδελφούς μας. 

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της θείας Μυσταγωγίας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της κοινότητος Βώνης, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά, στον περίβολο του Ιερού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος ήταν ο Κοινοτάρχης Βώνης κ. Γεώργιος Αντωνίου και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Παναγιώτης Σταυρινίδης, Παναγιώτης Παπακυριακού και Ελένη Γιωργακουδιού. 

Κείμενο: Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Φωτογραφίες: Δημήτρης Δημητρίου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post