Z΄ Πρόγραμμα Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου. Σχολική χρονιά 2022-2023

Εκκλησία Κύπρου – Γραφείο Προσκυνηματικών Περηγήσεων Κύπρου

Z΄ Πρόγραμμα Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου. Σχολική χρονιά 2022-2023

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Aρ. Φακ.: 11.25.001
Αρ. Tηλ.: 22800814
Aρ. Φαξ: 22800862

10 Οκτωβρίου 2022

Διευθυντές/ντριες
Σχολείων Μέσης Γενικής και
Μέσης Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Θέμα: Πρόγραμμα Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου

Οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, ανακοινώνουν την έναρξη του Προγράμματος των Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου για την τρεχουσα σχολική χρονιά 2022-2023. Στόχος του Προγράμματος είναι η ανάδειξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

1. Το πρόγραμμα στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στη διερεύνηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας αλλά και στην ευρεία διάχυση των αποτελεσμάτων τους.

2. Η συμμετοχή των σχολείων στο Πρόγραμμα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) Σε σχολική βάση – Κάθε σχολείο διερευνά και παρουσιάζει ένα μνημείο ή σύνολο μνημείων που συνδέονται γεωγραφικά ή ιστορικά.
β) Σε διασχολική βάση – δύο ή περισσότερα σχολεία συνεργάζονται στην έρευνα και παρουσίαση ενός ή περισσότερων μνημείων που συνδέονται γεωγραφικά ή ιστορικά. Τα σχολεία αναλαμβάνουν να προσεγγίσουν και να επεξεργαστούν διαφορετικές πτυχές του αντικειμένου έρευνάς τους.

3. Η επιλογή των θεμάτων, οι συμπράξεις των σχολείων και οι τελικές παρουσιάσεις θα γίνουν σε συνεννόηση με τους Επαρχιακούς Συντονιστές του Προγράμματος. Οι Επαρχιακοί Συντονιστές θα επιβλέπουν την πορεία των εργασιών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Επαρχιακοί Συντονιστές

4. Να ληφθεί υπόψη ότι το Πρόγραμμα των Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής. Τιμητικό δίπλωμα θα δοθεί για τις εργασίες εκείνες που θα διακριθούν για την πρωτοτυπία και την ποιότητα των τελικών προϊόντων τους. Στην υλοποίηση του Προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων.

5. Όλες οι εργασίες θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο τοπικών επαρχιακών συνεδρίων ή τυχόν άλλων δράσεων που θα συνδιοργανωθούν από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

6. Καλούνται οι Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων όπως εκδηλώσουν το ενδιαφέρον για συμμετοχή μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 αποστέλλοντας το επισυναπτόμενο έντυπο στο τηλεομοιότυτο 22800862, υπόψη κ. Κωνσταντίνου Στεφανή, Συμβούλου Θρησκευτικών (τηλέφωνο επικοινωνίας: 22800814).

7. Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, πιστεύοντας ότι η βιωματική και διερευνητική προσέγγιση των θρησκευτικών και πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου όχι μόνο τα αναδεικνύει αλλά και βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων έρευνας και παρουσίασης.

Δείτε την εγκύκλιο και το έντυπο δήλωσης ενδιαφέροντος, εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post