Πρέβεζα, το νοτιότερο άκρο της Ηπείρου

Πρέβεζα, το νοτιότερο άκρο της Ηπείρου

Η Πρέβεζα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, κτισμένη στη βόρεια πλευρά του πορθμού της Πρέβεζας, ο οποίος συνδέει τον Αμβρακικό κόλπο με το Ιόνιο πέλαγος. Απέναντί της, σε απόσταση 600 μέτρων περίπου, βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα το ακρωτήριο του Ακτίου, με το οποίο η Πρέβεζα συνδέεται και με υποθαλάσσια σήραγγα.

Δεν είναι σίγουρα γνωστό πότε ιδρύθηκε η Πρέβεζα, μάλλον κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 15ου αιώνα κατά τη διάρκεια της πρώτης Τουρκοκρατίας. Η στρατηγική της θέση απετέλεσε μήλο της έριδος μεταξύ των Τούρκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  (την κατέλαβαν τρεις φορές) και των Ενετών (την κατέλαβαν δυο φορές). Οι Γάλλοι κατέλαβαν την περιοχή της Πρέβεζας για μικρό χρονικό διάστημα (1797-1798). Τον Οκτώβριο του 1912, ο Ελληνικός στρατός ελευθέρωσε την Πρέβεζα.

Σήμερα η Πρέβεζα, με πληθυσμό περίπου 20 χιλιάδες, είναι έδρα του Δήμου Πρέβεζας στον οποίο ανήκουν και άλλοι 23 οικισμοί. Ο Δήμος Πρέβεζας έχει αρκετά αξιοθέατα: κυρίως ναούς και φρούρια, καθώς και νεοκλασικά κτίρια. Οι πιο σημαντικοί από τους ναούς κτίστηκαν κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο μητροπολιτικός ναός του αγίου Χαραλάμπους, μονόχωρη, ξυλόστεγη βασιλική, κτίστηκε το 1717-1718, με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και άμβωνα και ζωγραφικούς πίνακες. Δίπλα από την είσοδο του ναού και σε επαφή με το ναό βρίσκεται ο Ενετικός Πύργος με ρολόι. Αρχαιότερός του είναι ο ναός του αγίου Αθανασίου με λιτό τέμπλο, ωραίους ζωγραφικούς πίνακες και εικόνες και εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο-πύλη του ναού. Του 18ου-19ου αιώνα είναι ο Ναός του αγίου Νικολάου με ωραίους ζωγραφικούς πίνακες.

Στην Πρέβεζα σώζονται τρία κάστρα της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας:

α) το κάστρο του Αγίου Ανδρέα (κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από του Τούρκους, περιορίστηκε σημαντικά σ’ έκταση και αναβαθμίστηκε από τους Ενετούς και βελτιώθηκε σημαντικά το 1808).

β) το κάστρο του Αγίου Γεωργίου (1807).

γ) το κάστρο του Παντοκράτορα (1815). Ενώ τα δύο άλλα κάστρα είναι κοντά στη θάλασσα, αυτό βρέχεται από αυτή. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και μια επίσκεψη σ΄ αυτό είναι σημαντική εμπειρία.

Στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας μπορείτε να επισκεφθείτε το Σεϊττάν Παζάρ, με τα κατηφορικά δρομάκια του, που δυσκόλευαν τη διακίνηση των ζώων σ΄αυτό. Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του, θα βρείτε αρκετά από τα μεζεδοπωλεία και ταβέρνες της πόλης και θα έχετε την ευκαιρία, όπως και σε άλλες περιοχές της πόλης να γευθείτε την υπέροχη ηπειρώτικη κουζίνα.

Όμως, η Πρέβεζα προσφέρει και άλλες ευκαιρίες για ευχάριστη παραμονή: ξενοδοχεία διάφορων κατηγοριών, δεκάδες χιλιόμετρα παραλιών, κάποιες με τα δάση να φθάνουν μέχρι την παραλία. Ιδιαίτερα γνωστές είναι οι παραλίες Μονολίθι (ίσως η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Ευρώπης), Παντοκράτορας, Κυανή Ακτή, Αγίου Γεωργίου κ.ά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η περιήγηση με πλοιάριο στον Αμβρακικό κόλπο. Ποικιλία υδρόβιων πουλιών (γλάροι, ερωδιοί κ.ά.), παιγνιδίσματα δελφινιών, μπάνιο στη θάλασσα, γεύμα με τοπικά θαλασσινά, ιχθυοκαλλιέργειες σε λιμνοθάλασσες και δεξαμενές, ψάρεμα με διάφορους τρόπους αναμένεται να συναντήσει ο ταξιδιώτης κατά την περιήγησή του. Στον Αμβρακικό κόλπο, λόγω των υλικών που μεταφέρουν οι ποταμοί Άραχθος και Λούρος σχηματίζονται διάφορες λιμνοθάλασσες, αυξάνεται η ποσότητα ψαριών στον κόλπο και έτσι προσφέρεται η ευκαιρία σε επισκέπτες για συμμετοχή σε οργανωμένα ψαρέματα.

Στην Πρέβεζα η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την παραλία Μονολίθι, να περιηγηθεί στην πόλη [μητροπολιτικός ναός Αγίου Χαραλάμπους, όπου την υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Ενετικός πύργος με ρολόι, Σεϊττάν Παζάρ, τοπική ποτοποιία, παρακολούθηση στην παραλία Κυανή Ακτή παιγνιδιού petang (προολυμπιακού αθλήματος με ρίξιμο μεταλλικών σφαιρών), λιμάνι, μαρίνα]. Οι επισκέψεις στην πόλη όπως και στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης έγιναν με τη συνοδεία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας κ. Λεωνίδα Αργυρού, ο οποίος έδωσε αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, πέραν εκείνων της ξεναγού της ομάδας. Η ομάδα επίσης, είχε συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης κ. Νίκο Γεωργάκο.

Επίσης, οι συνεργάτες του Γραφείου επισκέφθηκαν τα κάστρα, ναούς της Πρέβεζας και την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου.

Η Πρέβεζα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή. Περισσότερες από δέκα Μονές (κάποιες σε λειτουργία και κάποιες όχι) και αρκετούς Ναούς μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στα όρια της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Επίσης, το Ζάλογγο, όπου οι Σουλιώτισσες και τα παιδιά του, για να μη συλληφθούν από το στρατό του Αλή Πασά, μετά την πτώση του Σουλίου προτίμησαν να πέσουν σε κρημνό, τους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, της Κασσώπης και του Νεκρομαντείου και τον Αχέροντα ποταμό, ο οποίος προσφέρεται για διάφορα αθλήματα. Ακόμη, από την Πρέβεζα μπορεί κάποιος να οργανώσει επισκέψεις και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, της Λευκάδας και άλλων Ιόνιων νησιών.

Στην Πρέβεζα μπορεί να μεταβεί κάποιος αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου Αθήνας και απ’ εκεί με αυτοκίνητο. Η πιο θαυμάσια διαδρομή, την οποία κάναμε, είναι αυτή από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, περνώντας από τα κράσπεδα της Θεσσαλονίκης, έξω από τη Βέροια, Σιάτιστα, Γρεβενά, Μέτσοβο, Ιωάννινα με την Παμβώτιδα λίμνη, Μπιζάνι και μέσω της Φιλιππιάδας και του Λούρου, με μέρος του αρχαίου υδραγωγείου της Νικόπολης, ερείπια μικρού πύργου της ελληνιστικής περιόδου και το παραποτάμιο δάσος-χώρο αναψυχής του Αγίου Βαρνάβα, όπου και ο Ναός του Αποστόλου Βαρνάβα του 1149. Τέλος, μέσω του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης φθάνεις στην Πρέβεζα. Μια διαδρομή που περνά κυρίως μέσα από δάση, καθώς και καλλιέργειες και δεκάδες σήραγγες. Η Εγνατία οδός και η Ιόνια οδός καθιστούν το ταξίδι άνετο και μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Επίσης, τη θερινή περίοδο υπάρχουν ναυλωμένες πτήσεις από τη Λάρνακα προς το αεροδρόμιο του Ακτίου (5 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα).

 

Διάκ. π. Ανδρέας Ματέι και Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου

Συνοδικόν Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Εκκλησίας Κύπρου

Φωτογραφίες: Διάκ. π. Ανδρέας Ματέι 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post