Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στη Γενική Συνέλευση των Συνδέσμων Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (5 Νοεμβρίου 2022)

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στη Γενική Συνέλευση των Συνδέσμων Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (5 Νοεμβρίου 2022)

Χ α ι ρ ε τ ι σ μ ό ς

Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στη Γενική Συνέλευση των Συνδέσμων Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Λευκωσία

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022

 

Με ιδιαίτερη χαρά ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στη Γενική Συνέλευση των Συνδέσμων Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας.

Σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, το ενεργό ενδιαφέρον του οποίου για το θεσμό της οικογένειας και την παιδεία του τόπου μας καλώς γνωρίζετε.

Ως γονείς που έχετε υπό την επίβλεψή σας περισσότερο χρόνο τα παιδιά σας, παρά οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, καλείσθε να μεριμνήσετε συστηματικά για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή τους, καθώς και για τη μόρφωση και τη διάπλαση του χαρακτήρα τους. Δηλαδή καλείσθε να κάνετε την καλύτερη επένδυση της ζωής σας, ώστε τα παιδιά σας να είναι χρήσιμοι και παραγωγικοί πολίτες στην κοινωνία, σωστά εμποτισμένοι με τις παραδόσεις του τόπου μας και την αγάπη για την Εκκλησία και την πατρίδα μας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα πιο έντονο σε μια ημικατεχόμενη και απειλούμενη πατρίδα, όπως είναι η νήσος μας.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας στην εφηβική ηλικία. Αν δεν έχετε φροντίσει να διαπαιδαγωγήσετε ιδιαίτερα σωστά και παραγωγικά τα παιδιά σας τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να εντείνετε με αγάπη και μεγάλη προσοχή τις προσπάθειές σας, γιατί σ’ αυτή την ηλικία μειώνεται η προσκόλληση στην οικογένεια, και τα παιδιά στρέφουν το ενδιαφέρον τους ιδιαίτερα αυξημένο προς τους συνομήλικούς τους, συχνά με όχι καλά αποτελέσματα.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Ενώ για όλα σχεδόν τα επαγγέλματα χρειάζεται εκπαίδευση ή έστω επιμόρφωση, δυστυχώς για την ίδρυση οικογένειας δεν είναι υποχρεωτική η φοίτηση σε τέτοια σχολή, όπως και η φοίτηση σε σχολή γονέων.

Όμως οι γονείς καλούνται διαχρονικά, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια, να παραδώσουν στην κοινωνία παιδιά πειθαρχημένα. Πρέπει να θέτουν όρια στα παιδιά τους, με τη δέουσα αυστηρότητα, η οποία είναι καρπός της αγάπης και της στοργής τους για αυτά. Η δήθεν, συνήθως εισαγόμενη, φιλελεύθερη αγωγή οδηγεί στην ασυδοσία. Επίκαιρος ο λόγος του Ισοκράτη, για τα δεινά που έφερε στην Αθήνα η μη επιμελημένη ανατροφή των νέων: Είχε ολέθρια αποτελέσματα. Θεωρούσαν την ασυδοσία τους ως δημοκρατικό δικαίωμά τους!

Η απομάκρυνση των νέων από την οικογένεια θα τους φέρει σ’ επαφή με πολλούς κινδύνους. Εξαρτησιογόνες ουσίες, παράνομες και νόμιμες (κάπνισμα, οινόπνευμα), παραμονεύουν, για να τους υποδηλώσουν. Κάποια σκοτώνουν, και αυτά που σκοτώνουν πιο πολύ δεν είναι τα παράνομα, αλλά τα νόμιμα. Φροντίστε με την αποχή σας από αυτά, να δώσετε το καλύτερο παράδειγμα. Επίσης, η τυχόν εμπλοκή τους σε παραβατικότητα θα τους φέρει αντιμέτωπους με την Αστυνομία.

Αισθάνομαι ότι με το σύντομο χαιρετισμό μου, σεβόμενος το χρόνο σας, προλαβαίνω να σας εκφράσω τις ευλογίες της Εκκλησίας μας και να επαναλάβω τη μέριμνα και τη φροντίδα της, ως μητέρα όλων μας. Αυτή τη μακραίωνη φροντίδα θα συνεχίσει η Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου με όλα τα πνευματικά και υλικά μέσα που διαθέτει, και υλοποιώντας το όραμα το οποίο έθεσε (σε εφαρμογή σα σήμερα 5.11.2006), πριν 16 έτη με την ανάρρησή του στο θρόνο του Απ. Βαρνάβα ο Αρχιεπίσκοπός μας Χρυσόστομος Β΄, δηλαδή να δείχνει το δρόμο της αλήθειας, του φωτός, της προοδευτικής πορείας, της μόρφωσης που ξεκινά από τις υψηλές προσδοκίες των γονέων, από την οικογενειακή εστία και ολοκληρώνεται με την εκπαίδευση που προσφέρεται στο σχολείο, δομημένα και πάντα με τη στοργή της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, οι εκκλησιασμοί των παιδιών σας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού χρόνου της σχολικής μονάδας ή το Πρόγραμμα Μαθητικών Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που διοργανώνονται για 7η χρονιά, με τις Διευθύνσεις Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και το Γραφείο μας.

Γνωρίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και κατανοητά από όλους τους παριστάμενους στη σημερινή Γενική Συνέλευση. Εφόσον όντως έχουμε στόχο και είναι προτεραιότητά μας η ποιότητα ζωής των παιδιών σας, των παιδιών της πατρίδας μας, τότε δεν περισσεύει κανείς στην προσπάθεια αυτή. Αλλά ο καθένας μας θα πρέπει να συμβάλλει έντιμα και στοχευμένα.

Τότε, ναι, να είστε βέβαιοι ότι η κοινωνία μας, την οποία συναποτελούμε όλοι μας, θα πάει πιο μπροστά, μαζί με εμάς και τις καθάριες επιδιώξεις μας που αντέχουν στο χρόνο, σύμφωνα με την παρακαταθήκη που φέρουμε εντός μας. Πάντα με την ευχή η νέα γενεά να εξελιχθεί και να αναδειχθεί σπουδαιότερη, ικανότερη, αυθεντικότερη και άρα ευτυχέστερη από τη δική μας, διατηρώντας σε υψηλή ποιότητα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής και Χριστιανικής μας ιδιοπροσωπίας.

Η αντιμισθία αυτή με τίποτε του κόσμου τούτου δεν εξαργυρώνεται.

Επιθυμώ, ως Επίσκοπος, δηλαδή πνευματικός πατέρας, εκπαιδευτικός δάσκαλος με εμπειρία στη διδασκαλία στη Μέση και Ανώτατη Εκπαίδευση, να σας συγχαρώ για το ενδιαφέρον σας για τα παιδιά σας, όπως αυτό εκδηλώνεται και με την υποστήριξη του σχολικού έργου από τις τάξεις των Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων. Μη ξεχνάτε ποτέ ότι ως γονείς συγχρόνως είσθε και δάσκαλοι των παιδιών σας. Επίκαιρος πάντοτε ο λόγος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού: «… ὃς δ’ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ Βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. ε΄ 19). Δηλαδή, με τη σωστή συμπεριφορά και το παράδειγμά σας, διαπαιδαγωγήστε ορθά και αποτελεσματικά τα παιδιά σας.

Καλές επιτυχίες στη Γενική Συνέλευσή σας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post