Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου

Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου

400 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στη συμβολή του Σαραντάπορου  με τον Αώο ποταμό, ο οποίος έπειτα εισέρχεται στην Αλβανία, βρίσκεται η Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου.

Η Μονή ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο, όταν αυτός επέστρεφε από εκστρατεία στη Σικελία (671-672 μ.Χ.). Η Μονή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και το 12ο-17ο αιώνα ήταν έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε (1913-1988), με αποτέλεσμα την κλοπή των κειμηλίων της. Το 1943 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Μονής, του οποίου η σημερινή μορφή αντικατέστησε την παλαιότερη και η οποία κτίστηκε σε τρεις φάσεις: η πρώτη τον 11ο-12ο αιώνα ως τρίκογχος, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ιδιαίτερα ψηλό για το μέγεθος του Ναού. Στη συνέχεια έγινε επέκτασή του προς τα δυτικά (τέλη 13ου-αρχές 14ου αιώνα και με προσθήκη δύο παρεκκλησίων), καθώς και νέα επέκταση προς τα δυτικά το 1521. Στο Ναό σώζονται τοιχογραφίες τουλάχιστον τριών περιόδων.

Η Μονή οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι η στέγη του ναού της ήταν καλυμμένη με μόλυβδο.

Η ομάδα είχε την ευκαιρία να εκκλησιασθεί και να ξεναγηθεί στη Μονή, η οποία απέχει 55 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και περίπου 20 από την Κόνιτσα.

 

Κείμενο: Διάκ. π. Ανδρέας Ματέι και Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου 

Φωτογραφίες: Διάκ. π. Ανδρέας Ματέι

Βλ. σχετικά: Επίσκεψη στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία συνεργατών του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (29 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου).

Print Friendly, PDF & Email

Share this post