Φλώρινα, το στολίδι της Δυτικής Μακεδονίας

Φλώρινα, το στολίδι της Δυτικής Μακεδονίας

Η Φλώρινα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 660 μέτρων, σ΄ ένα καταπράσινο περιβάλλον, εξού και το όνομά της. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο ήταν γνωστή ως Χλερηνός, για τον ίδιο λόγο. Η περιοχή της στα αρχαία χρόνια ήταν γνωστή ως Λυγκηστίς και κατοικείτο από Δωριείς. Στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται πάνω από τη Φλώρινα και όπου ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος έστησε ένα μεγάλο σταυρό ύψους 15 μέτρων, υπήρχε οικισμός ήδη από τον 16ο αιώνα π.Χ. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας, έγινε σκληρός αγώνας (Μακεδονικός αγώνας) για αντιμετώπιση των βουλγαρικών ένοπλων σωμάτων που ήθελαν να εκβουλγαρίσουν την περιοχή. Η περιοχή ελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό στις 8 Νοεμβρίου του 1912. Η περιοχή υπέφερε πολύ κατά την κατοχή (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε.

Την πόλη διαρρέει ο χείμαρρος Σακουλέβας, που εισέρχεται στη Βόρεια Μακεδονία, όπου συμβάλλει με τον Εριγώνα, παραπόταμο του Αξιού. Η Φλώρινα, έδρα του ομώνυμου Δήμου, έχει πανέμορφα κτίρια νεοκλασικής και μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Ο καθεδρικός ναός της πόλης είναι αφιερωμένος στον άγιο Παντελεήμονα, πολιούχο της Φλώρινας. Στην πόλη λειτουργούν διάφορα μουσεία (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό, Σύγχρονης Τέχνης).

Με αφετηρία τη Φλώρινα, μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή την Πρεσπών, 20 Μονές (οι περισσότερες διαλυμένες) και αξιόλογους Ναούς, το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι, τις λίμνες Πετρών, Βεγορίτιδα, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, την κωμόπολη Αμύνταιο, γραφικά χωριά, όπως το Νυμφαίο κ.ά.

Στη Φλώρινα και την περιοχή της υπάρχουν αρκετά καταλύματα για οικοτουρισμό, καθώς και ξενοδοχεία, ένα από τα οποία, εκτός από τα παραδοσιακά πιάτα, προσφέρει και πιάτα με νέα προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή. Η τοπική κουζίνα αξιοποιεί προϊόντα της περιοχής και είναι υπέροχη.

Η Φλώρινα προσφέρεται για επίσκεψη όλες τις εποχές, ακόμη και το χειμώνα για τους λάτρες των χειμερινών σπορ, λόγω των άφθονων χιονιών που δέχεται.

Οι συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να πάρουν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου.

 

 

Κείμενο: Διάκ. π. Ανδρέας Ματέι και Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου 

Φωτογραφίες: Διάκ. π. Ανδρέας Ματέι και CK STRATEGIES

Βλ. σχετικά: Επίσκεψη στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία συνεργατών του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (29 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου).

Print Friendly, PDF & Email

Share this post