Πλήθος κόσμου άφησε μια σημείωση στο βιβλίο συλλυπητηρίων

Πλήθος κόσμου άφησε μια σημείωση στο βιβλίο συλλυπητηρίων

Το χρυσοποίκιλτο και μεγαλοπρεπές ωμοφόριο και το πετραχήλι που του δώρισε το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής, από τα πιο όμορφα που διέθετε και με τα οποία λειτουργούσε, είναι ευλαβικά τοποθετημένα πάνω στην έδρα από την οποία χάραξε την πορεία της Εκκλησίας. Δίπλα τους ένα καντήλι που σιγοκαίει, μια φωτογραφία του Μακαριστού με το αυτοκρατορικό σκήπτρο της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και το βιβλίο των συλλυπητηρίων.

Επικρατούν αισθήματα μυσταγωγίας και ευλάβειας στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, όπου πλήθος κόσμου μετέβη για να προσευχηθεί και να απευθύνει χαιρετισμό για τελευταία φορά στον προκαθήμενο της Εκκλησίας. Στο βιβλίο τον ευχαριστούν για τη βοήθεια που τους προσέφερε σε προσωπικό επίπεδο, για το έργο που επιτέλεσε, για στη στάση που διατήρησε. Ανάμεσα τους καλλιτέχνες, τεχνοκράτες, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί, όπως ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο ηθοποιός Κώστας Βήχας.

«Ευχαριστούμε για το έργο σας, που αποτελεί παράδειγμα για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σας», ανέφερε ένα σημείωμα. «Ηγέτης που μας ενέπνευσε στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη. Σας ευχαριστούμε για το έργο σας, εθνικό και κοινωνικό. Αιώνια η μνήμη», ανέφερε άλλο. «Ο Μακαριότατος ήταν ηγετική φυσιογνωμία. Άνθρωπος ευθύς και ειλικρινής. Ήξερε να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Πρώτιστο μέλημά του ήταν όλες οι ενέργειες του και οι αποφάσεις να ισχυροποιούν τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου και ποτέ η δημοφιλία. Αιώνια να είναι η μνήμη του», σε κάποιο τρίτο.

Τον χαρακτήρα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ εξήρε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων. «Ήταν ένας εξαιρετικός και εντελώς διαφορετικός άνθρωπος, ήταν ένας οραματιστής, πιστός, ευσεβής, φιλάνθρωπος, όλα όσα θα ανέμενε κάποιος από τον ηγέτη της Εκκλησίας μας, αλλά την ίδια ώρα ήταν ένας ντόμπρος, ειλικρινής, γεμάτος ζωή, με πηγή έμπνευσης και γενναιότητας. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την ασθένεια του καθώς και η δύναμη που έδειξε ήταν αξιοσημείωτη», είπε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε: «Είχα την τιμή, τη χαρά και την ευλογία να τον γνωρίσω τόσο πριν από την περίοδο που ασχολήθηκα με τα κοινά όσο και μετά. Είχα την ευκαιρία να μοιραστώ τις σκέψεις του και πρέπει να πω όσο τον γνώριζες τόσο περισσότερο τον εκτιμούσες και τον αγαπούσες. Είναι μεγάλη απώλεια πρώτα απ’ όλα για την Εκκλησία της Κύπρου, την Ιερά Σύνοδο, το ποίμνιο και την οικογένεια του. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου σε όλους και εύχομαι καλό ταξίδι στην αιωνιότητα», συμπλήρωσε.

Από το γραφείο του Αρχιεπισκόπου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ανέφερε στον «Φ», μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο αυτό είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο, τίποτε άλλο. Το σπουδαίο είναι αυτός ο άνθρωπος που πέρασε και άφησε τη σφραγίδα του με τα έργα που έκανε. Αυτός ο άνθρωπος ήρθε εδώ και τον έστειλε ο Θεός για να κάνει έργα. Με το ταπεραμέντο του, με την ιστορία του, με τις γνώσεις του, με τα χαρίσματα του και βέβαια ως άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Μόνο ο Θεός είναι τέλειος. Όμως, έδωσε όλο τον καλό του εαυτό για την Εκκλησία, τον τόπο, τον άνθρωπο».

Δέσποινα Ψύλλου

Πηγή: philenews.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post