Μνημόσυνο του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ (Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022)

Μνημόσυνο του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ (Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022)

Την Κυριακή Η΄ Λουκά, 13 Νοεμβρίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου και προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και της συμβίας αυτού Ειρήνης, καθώς και του άρτι μεταστάντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Μαρίνος Παπαχριστοδούλου, π. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, π. Ιωάννης Uliniuc και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Να σημειωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου ε.ε. η Αγία μας Εκκλησία όρισε να τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου εκ μεταθέσεως από τις 14 Σεπτεμβρίου, για να μην στερείται την τιμή ένεκα της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Αυτή την ημέρα ήγε και τα ονομαστήριά του ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτές και στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στο κήρυγμα του θείου λόγου, αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή, επεξήγησε την παραβολή του «καλού Σαμαρείτη» η οποία μας διδάσκει την ταπείνωση, την μεταμέλεια, την ευσπλαχνία και την ελεημοσύνη προς όλους. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ως ο Καλός Σαμαρείτης της παραβολής, φροντίζει με αγάπη, περιθάλπει με σεβασμό και διάκριση τους τραυματισμένους πιστούς, τους οποίους οδηγεί στο πανδοχείο της παραβολής, δηλαδή την Εκκλησία, ώστε να βρίσκονται σε ασφαλές μέρος και να έχουν τη συνεχή φροντίδα της διά των Ιερών Μυστυρίων.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε πως όλοι μας καλούμαστε να δείχνουμε σπλαχνικότητα στον πλησίον μας έχοντας επίγνωση, ότι στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας βλέπουμε το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Τον επιμνημόσυνο λόγο προς τιμήν του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Τάκης Κληρίδης.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post