Η κοινότητα Παλαικύθρου εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στην Προσφυγιά (24-25 Νοεμβρίου 2022)

Η κοινότητα Παλαικύθρου εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στην Προσφυγιά (24-25 Νοεμβρίου 2022)

Στην προσφυγιά εόρτασαν και φέτος οι εκτοπισμένοι  της τουρκοκρατούμενης κοινότητας Παλαικύθρου τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου. Υπενθυμίζουμε ότι το 1974 υπήρχαν ερείπια της Εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στα νότια της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας Παλαικύθρου.

Με την παρουσία και τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου Ιωνά και Κωλοκάση Γερίου τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου 2022, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την επομένη Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στο πανηγυρίζον παρεκκλήσι στον περίβολο του σχολείου.

Των ιερών Ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Παναγιώτη Κώστα και π. Θωμά Κωστή, Εκκλησιαστικό Επίτροπο Παναγίας Γαλακτοτροφούσας Παλαικύθρου, καθώς και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο εκκλησίασμα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Μαρία Γαλάζη, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γερίου κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο τέως Δήμαρχος Γερίου, κ. Αργύρης Αργυρού, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαικύθρου, μέλη του καθηγητικού συλλόγου, μαθητές και πιστοί που ήρθαν να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης.

Ο Θεοφιλέστατος, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και της εκπαιδευτικής Θείας Λειτουργίας, είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους μαθητές τα τελούμενα, να ερμηνεύσει το συμβολισμό και τη σημασία των ιερών αντικειμένων που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας και μάλιστα τους προέτρεψε να ψάλλουν ομοφώνως, μαζί με τους ψάλτες, τα ψαλλόμενα. Ακόμη, αρκετοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να είναι στο ιερό παρακολουθώντας με σεμνότητα τα τελούμενα από τους κληρικούς.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας έκανε αναφορά στο βίο της πανσόφου Αικατερίνης, η οποία έμεινε ακλόνητη στην πίστη της, παρά τα τρομερά βασανιστήρια που υπέστη. Επίσης, έκανε αναφορά στην πίστη της αιμορροούσης γυναίκας από την ευαγγελική περικοπή που διαβάστηκε, η οποία έφερε και τη σωτηρία της, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου: «Θύγατερ, ἡ πίστις σου σέσωκέ σε· ὕπαγε εἰς εἰρήνην» (Μαρκ. ε΄, 34). Η αιμορροούσα γυναίκα αποτελεί για μας παράδειγμα προς μίμηση επειδή κι εμείς καλούμαστε να έχουμε ελπίδα στον Κύριο Ιησού Χριστό, ως την πηγή της ζωής και να προσπαθούμε με τον καθημερινό πνευματικό αγώνα μας να τον «αγγίζουμε», ώστε να μάς μεταδίδει αυτό που γνωρίζει ο Ίδιος ότι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο προς τη δική μας σωτηρία.

Στο τέλος του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν μνημόσυνα πάντων των κεκοιμημένων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών και ευεργετών της κατεχόμενης κοινότητος Παλαικύθρου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου μαζί με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους συνάχθηκαν στην αίθουσα πολλαπλής χρήσεως, όπου ο Θεοφιλέστατος μίλησε στα παιδιά και απάντησε στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

****************************

Το Παλαίκυθρο εορτάζει την Αγία Αικατερίνη (24-25 Νοεμβρίου 2022)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλαικύθρου και όλα τα οργανωμενα σύνολα του Παλαίκυθρου, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Γερίου, τους Ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Μηνά Γερίου, προσκαλούν τους πιστούς στον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης στις 24-25 Νοεμβρίου 2022.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 5 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης, στο Γυμνάσιο Γερίου.

Την επόμενη, Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δέηση για επιστροφή στην κατεχόμενη σήμερα πατρώα γη μας και μνημόσυνα των κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, πεσόντων το 1974 και όλων των τεθνεώτων του Παλαικύθρου.

Των Ακολουθιών θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Καλούνται οι εκτοπισμένοι από το Παλαίκυθρο και όσοι τιμούν τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Μπορούν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για την εορτή και τα μνημόσυνα. 

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παλαικύθρου:

Αρχιμ. π. Παναγιώτης Χριστοδούλου,

Πρωτ. π. Θωμάς Κωστή,

Γιώργος Αχιλλέως,

Νεφέλη Λάμπρου,

Κούλα Παπαγεωργίου,

Παναγιώτης Χατζηγιάγκου.

Να σημειωθεί ότι το 1974 υπήρχαν ερείπια της Εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στα νότια της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας Παλαικύθρου.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post