Εσπερινός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Άγιο Κασσιανό (20 Νοεμβρίου 2022)
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, στον ιερό ναό Αγίου Κασσιανού στην εντός των τειχών Λευκωσία, Αρχιερατικός Εσπερινός, με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Της ακολουθίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κ.κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και πλαισιωμένος από ιερείς και διακόνους της αρχιεπισκοπικής περιφερείας Λευκωσίας.
Ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κ.κ. Γεώργιος συνδέεται με την ακριτική εκκλησία και ενορία του αγίου Κασσιανού, διότι στην πατριωτική πορεία των γυναικών από τον άγιο Κασσιανό προς το εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται ανάμεσα στα Δημοτικά Αγίου Κασσιανού, στις 19 Ιουλίου 1989, παραμονή της επετείου της τουρκικής εισβολής, ήταν πρωτοπόρος στην εκδήλωση, συνελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα και φυλακίστηκε. Έτσι ο δικός του αγώνας και τα παθήματα συνδέθηκαν με τους αγώνες των κατοίκων της ενορίας αγίου Κασσιανού να παραμείνουν στις εστίες τους, αγώνας που άρχισε από το 1963, ενώ προηγουμένως, το 1958 είχε καταστραφεί από τους Οθωμανούς η εκκλησία και ενορία του γειτονικού αγίου Λουκά.
Κατά την καθιερωμένη λιτανεία έγινε περιφορά της αγίας εικόνας της Παναγίας της Ποϋριστιτζιής, γνωστής για τα θαύματά της, αφού απομακρύνει το κακό με τις παρακλήσεις των πιστών.
Στο κήρυγμά του, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στα πνευματικά νοήματα και τη θεολογική σημασία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τόνισε κυρίως τη σπουδαιότητα του προσώπου της Θεοτόκου και τον καίριο ρόλο της στο μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως. Ιδιαίτερα στάθηκε στις αρετές που κοσμούσαν το ιερό πρόσωπό της, όπως η ταπείνωση, η υπομονή της και κυρίως η αγάπη της για όλο τον κόσμο, αφού είναι η μητέρα όλων μας. Αυτές τις αρετές, τόνισε, καλούμαστε να μιμηθούμε και εμείς στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Η Παναγία, είπε χαρακτηριστικά «βιώσε τον πόνο στη ζωή της, την ορφάνια, την προσφυγιά, αλλά και τη μεγαλύτερη θλίψη που μπορεί να ζήσει άνθρωπος, κήδευσε τον υιό της. Μπορεί, επομένως, να μας καταλάβει και να μας βοηθήσει ως μητέρα του Θεού. Ας προστρέχουμε σε αυτή και για τις δικές μας προσωπικές δυσκολίες και τις κοινωνικές και τις εθνικές. Να ζητούμε την προστασία της και να την παρακαλούμε να πρεσβεύει στον Υιό της και για εμάς».
Στο τέλος του Εσπερινού τον Πανιερώτατο προσφώνησαν ο προϊστάμενος της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Σπανός και ο εκπρόσωπος του ΣΙΜΑ (Σελίδες Ιστορικής Μνήμης και Αναπαράστασης) κ. Σάββας Τσολάκης.
Στέλιου Παπαντωνίου
Φιλολόγου