Επίσκοπος Μεσαορίας: «ἄφρον, ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ· ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται;» (20 Νοεμβρίου 2022)

Επίσκοπος Μεσαορίας: «ἄφρον, ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ· ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται;» (20 Νοεμβρίου 2022)

Την Θ΄ Κυριακή Λουκά τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κυπριανός Κουντούρης και π. Δημήτριος Δημοσθένους, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ερμήνευσε το νόημα της ευαγγελικής περικοπής του άφρονος πλουσίου. Η παραβολή μάς διδάσκει ότι ούτε ο πλούτος δεν αποτελεί εμπόδιο για την απόκτηση της σωτηρίας της ψυχής μας και ούτε η φτώχεια από μόνη της αποτελεί πλεονέκτημα για την είσοδο στην Βασιλεία των ουρανών. Άλλωστε, η Εκκλησία προσεύχεται να μην ζει ο άνθρωπος σε στερήσεις αλλά να έχει από όλα τα αναγκαία υλικά αγαθά, ούτως ώστε να είναι σε θέσει να τα μοιραστεί και με αυτούς που δεν έχουν: «ἔμπλησον τοὺς οἴκους αὐτῶν σίτου, οἴνου καὶ ἐλέου καὶ πάσης ἀγαθωσύνης, ἵνα μεταδιδῶσι καὶ τοῖς χρείαν ἔχουσι» (πρώτη ευχή του Γάμου). Ο άνθρωπος της σημερινής περικοπής χαρακτηρίζεται από τον Κύριο ως άφρονα, δηλαδή άμυαλο, όχι ένεκα του πλούτου του αλλά της κακής και εγωιστικής διαχείρισης αυτού. Το γεγονός ότι τα χωράφια του πλουσίου είχαν φέρει άφθονη σοδειά αποτελούσε ευλογία και δώρο Θεού. Όμως ο άνθρωπος φάνηκε αχάριστος αμελώντας εντελώς να προσφέρει ευχαριστία προς τον Θεό και να μοιράσει ένα μέρος του υστερήματός του με τους συνανθρώπους του. Ο Κύριος προειδοποιεί τους ακροατές Του να μην ακολουθήσουν  το παράδειγμα του άφρονα πλουσίου επειδή το τέλος αυτού του μάταιου βίου έρχεται απρόοπτα και όλα όσα μάζεψαν σε αυτή τη ζωή παραμένουν εδώ: «Ἄφρον, ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ· ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται; Οὕτως ὁ θησαυρίζων ἑαυτῷ, καὶ μὴ εἰς Θεὸν πλουτῶν» (Λκ. ιβ΄ 21). Ο άνθρωπος, λοιπόν, καλείται να μαζέψει πνευματικούς θησαυρούς στον ουρανό και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο όταν είναι σε σχέση αγαπητικής κοινωνίας με τον συνάνθρωπό του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και  του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα, ο οποίος κοιμήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020.

Ακολούθως, προσφέρθηκε κέρασμα στον περίβολο του Καθεδρικού Ναού και κατόπιν, ομάδα προσκυνητών ακολούθησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο σε προσκύνημα στις εκκλησίες της εντός των τειχών Λευκωσίας όπως τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (παλαιό Καθεδρικό), τον Άγιο Κασσιανό, την Παναγία Χρυσαλινιώτισσα κ.ά.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post