Εορτασμός της Αγίας Άννας της Συρκανιάς από τους εκτοπισμένους Κυθρεώτες (8-9 Δεκεμβρίου 2022)

Εορτασμός της Αγίας Άννας της Συρκανιάς από τους εκτοπισμένους Κυθρεώτες (8-9 Δεκεμβρίου 2022)

Για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν την Αγία Άννα της Συρκανιάς στην προσφυγιά, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Μεγάλου Εσπερινού, πλαισιούμενος από τον Πρωπρεσβύτερο π. Δημήτριο Δημοσθένους και τον Διάκονο Ανδρέα Ματέι.

Στο εκκλησίασμα παρέστησαν αρκετοί Κυθρεώτες. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρεκλάς, ο Κοινοτάρχης της ενορίας Αγίας Άννας Συρκανιάς Κυθρέας, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Άννας Συρκανιάς κ.ά.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο θαυμάσιο γεγονός της σύλληψης της Προμήτορος Αγίας Άννας με την Υπεραγία Θεοτόκο, το οποίο μας προσφέρει ελπίδα και σιγουριά ότι «όπου Θεός βούλεται νικάται φύσεως τάξις». Το παράδειγμα των αγίων και δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας πρέπει να ενισχύει τις νεαρές οικογένειες, οι οποίες ταλαιπωρούνται από την δοκιμασία που πέρασαν και οι άγιοι Θεοπάτορες.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος επισήμανε ότι η Εκκλησία μάς θυμάται και τιμά στο εορτολόγιό της τη σύλληψη 2 μόνο ανθρώπων. Βεβαίως, πρώτα απ΄όλα τιμά τη σύλληψη του Θεανθρώπου, Λυτρωτού και Σωτήρα του κόσμου Ιησού Χριστού από τη Μαριάμ, κατά την εορτή του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου). Έπειτα, τιμά τη σύλληψη της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Αγία Άννα (9 Δεκεμβρίου) και του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου από την Ελισάβετ (23 Σεπτεμβρίου). Αυτοί οι 2 άνθρωποι συνέβαλαν τα μέγιστα για το έργο της θείας Ενανθρωπήσεως για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και την ανακαίνιση ολόκληρης της κτίσης.

Επίσης, έκανε μια σύντομη γεωγραφική περιγραφή του δρομολογίου που μπορεί να κάνει κάποιος για να φτάσει μέχρι ψηλά στον Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας, όπου υπάρχει η ενορία της Αγίας Άννας της Συρκανιάς. Οι παλαιοί έχουν καθήκον και χρέος να τα ξέρουν ή να τα θυμούνται έτσι ώστε να τα μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Τέλος, μετέφερε τις ευχές του Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου και ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα να αξιωθούμε.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων Κυθρεωτών, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και πάντων των κεκοιμημένων κληρικών, ηρώων, διδασκάλων, δημάρχων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων της Κυθρέας.

Διάκ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*************************

Εορτασμός της Αγίας Άννας της Συρκανιάς από τους εκτοπισμένους Κυθρεώτες (8-9 Δεκεμβρίου 2022)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Άννας Συρκανιάς, σε συνεργασία με το Δήμο Κυθρέας και όλα τα οργανωμένα σύνολα της περιοχής Κυθρέας, καλούν τους πιστούς στην πανήγυρη της Αγίας Άννας, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Το εσπέρας της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 4.30 μ.μ., θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Αρχιεπισκοπή. 

Το πρωί, της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου 2022, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στον ίδιο Ιερό Ναό.

Οι πιστοί μπορούν να προσφέρουν, εάν επιθυμούν, πρόσφορα και κόλλυβα για την εορτή και για μνημόσυνα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κοινοτάρχη και Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ. Κωστή Χατζηγιακουμή, τηλ. 99464552.

Τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Άννας Συρκανιάς:

Μιχάλης Σαλαφώρης

Αγάθη Μιλτιάδου

Γιώργος Χόπλαρος και

Πέτρος Γαβριήλ

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Άννας Συρκανιάς Κυθρέας

Αγία Άννα Συρκανιάς

Print Friendly, PDF & Email

Share this post