Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας

Οίκημα ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ., 3 Δεκεμβρίου 2022, 10.00 π.μ.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ και μάλιστα ως εκπρόσωπος του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου, στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων των Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας.

Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις ευλογίες του Πανιερωτάτου, του οποίου η μέριμνα και το ενδιαφέρον για την πρόοδο και προκοπή της νέας γενεάς παραμένουν αμείωτα και στην προσευχή του και στις ενέργειες και πρωτοβουλίες του. Θυμίζω ότι, ο Πανιερώτατος Τοποτηρητής είναι και Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Παιδείας.

Σας συγχαίρω για την ευαισθησία και την έγνοια που, ως καταξιωμένοι γονείς, διατηρείτε και αναπτύσσετε στο πλαίσιο του Συνδέσμου Γονέων, με γνώμονα την προστασία, την ορθή διαπαιδαγώγηση και την υγιή ανάπτυξη των βλασταριών σας. Τα παιδιά σας είναι τα διαμάντια του σήμερα και του αύριο της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

Σε μια εποχή που τα πάντα, στην κοινωνία που ζούμε, μεταβάλλονται ως κινούμενη άμμος, καλούμαστε όλοι, από τη θέση

προσφοράς και ευθύνης μας απέναντι στο σύνολο των συνανθρώπων μας, να δώσουμε νόημα ζωής, να εμπνεύσουμε τη νέα γενεά.

Η καλλιέργεια της αρετής, ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός, ξεκινούν από το σπίτι, από τους γονείς, τον πατέρα και τη μητέρα. Η ευαισθησία στο ωραίο, το αληθινό, το τίμιο, το άξιο καλλιεργείται από το σπίτι, όπως και η πίστη στον Τριαδικό Θεό, σύμφωνα με την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Ορθόδοξης Πίστης. Είναι πορεία ζωής από τη γέννα μας με τη συμβολή της μάνας μας, με τη συμμετοχή μας στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας, με τις οποίες ενεργοποιούνται όλες εκείνες οι αρετές-δώρα του Αγίου Πνεύματος. Με αυτά τα εφόδια φθάνουμε στην πύλη του σχολείου, το οποίο αποτελείται από τους διδάσκοντες, τους διδασκομένους, τους εφόρους και τους εργαζόμενους σε αυτό.

Η πολιτεία, η οποία θέλοντας να προσφέρει ό,τι καλύτερο και εξόχως ωφέλιμο, συνεργάζεται γόνιμα και με τους γονείς και με τη μάνα Εκκλησία και με όλους τους παράγοντες της κοινωνίας που έχουν γνώμονα την προστασία, τη φροντίδα, τη διαπαιδαγώγηση και την ψυχοσωματική ανάπτυξη των νέων της πατρίδας μας.

Γίνονται πάρα πολλά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες. Μπορούν να γίνουν, με τη συνεργασία όλων, περισσότερα. Σίγουρα όλοι θέλουμε τα παιδιά της πατρίδας μας να είναι πρωτοπόροι και όχι ουραγοί στην παιδεία και την πρόοδο.

Τα παιδιά μας έχουν μια περίφημη χριστιανική και ελληνική παράδοση, παγκοσμίως σεβαστή και καταξιωμένη, αφού «Έλληνες καλούνται οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες» (Ισοκράτης). Ας αγαπήσουμε όλοι την εύοσμη ανθοδέσμη της δικής μας παράδοσης. Τότε θα δούμε πόσο πλούσιοι και αναγκαίοι είμαστε προς όσους φιλοξενούνται στην πατρίδα μας από άλλες περιοχές του πλανήτη, με διαφορετικές ενδεχομένως εμπειρίες, πεποιθήσεις και παραδόσεις.

Όσο περισσότερο γνωρίζουμε την πίστη και την παράδοσή μας, τόσο περισσότερο αποβάλλουμε τη μισαλλοδοξία στην καθημερινή μας ζωή και καλλιεργούμε σε ορθή βάση τη σχέση μας με όλους τους ανθρώπους ως αδελφούς μας.

Χρειάζεται ενότητα, αγάπη και συνεργασία, μεθοδικότητα και σιγουριά του ποιοι είμαστε, και τότε όλοι θα χαιρόμαστε τα παιδιά σας, τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες της πατρίδας μας και σκυταλοδρόμους της παράδοσής μας.

Πρώτοι εσείς οι συνειδητοποιημένοι γονείς θα έχετε την υπερηφάνεια της καλής και ορθής πορείας των παιδιών σας, κατόπιν οι φιλότιμοι δάσκαλοι, η Πολιτεία, η Εκκλησία, ήτοι ο Κυπριακός λαός.

Η Εκκλησία παντού και πάντοτε χαίρεται και επευλογεί τα καλά έργα των παιδιών της. Ως μάνα στοργική πονά, συγχωρεί και δέεται για τα τυχόν λάθη, τις αναβολές μας, ως άνθρωποι πεπερασμένοι που είμαστε.

Επαινεί τη γνώμη και προβάλλει την καλή πρόθεση. Αγκαλιάζει τους πάντες και προσεύχεται «υπέρ των γονέων και κηδεμόνων, υπέρ των διδασκόντων και διδασκομένων εν τοις εκπαιδευτηρίοις του γένους ημών».

Σας συγχαίρω για τους κόπους και τις θυσίες σας ως οργανωμένοι γονείς και σας εύχομαι καλές επιτυχίες στις αποφάσεις σας κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευσή σας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

† Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

3 Δεκεμβρίου 2022.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post