Η κοινότητα Βατυλής εόρτασε την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο στην προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2022)

Η κοινότητα Βατυλής εόρτασε την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο στην προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2022)

Στην προσφυγιά εόρτασαν και φέτος οι πρόσφυγες της κατεχόμενης κωμόπολης Βατυλής του κάμπου της Μεσαορίας την Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στη Βατυλή υπάρχει ναός της Αγίας Βαρβάρας αλλά και του Αγίου Νικολάου, το οποίο μετετράπη σε τζαμί, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, μετά το 1571.

Το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος, στην κοινότητα Κοφίνου. Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον π. Θεοφάνη Ευθυμίου και τον διάκονο Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους τιμώμενους αγίους, τους οποίους τιμούμε αληθινά όταν μιμούμαστε τις αρετές τους. Επίσης, αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής (Γαλ. γ΄ 23-δ΄ 5), στον οποίο ο Απόστολος Παύλος παρομοιάζει αυτούς που έζησαν στην Παλαιά Διαθήκη με τα νήπια, τα οποία δεν διαφέρουν από τους δούλους (βλ. Γαλ. δ΄ 2) επειδή ήταν υπό επιτρόπους και οικονόμους, δηλαδή ο Θεός απεκαλύπτετο μέσω των Προφητών και των Δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης. Ζούσαν στην προετοιμασία για να δεχθούν τον Μεσσία. 

 Εμείς σήμερα δεν είμαστε πλέον νήπια και δούλοι, επειδή με την ενσάρκωση του Κυρίου, όταν ήρθε το πλήρωμα το χρόνου, λάβαμε την υιοθεσία ως κληρονόμοι της Βασιλείας των Ουρανών. Γι΄αυτό και ο Απόστολος Παύλος επισημαίνει ότι δια του Ιησού Χριστού όλοι είμαστε υιοί Θεού. Βιώνουμε αυτή τη μεγάλη ευλογία αλλά και ευθύνη και καλούμαστε να είμαστε άνθρωποι φωτεινοί, ταπεινοί, συγχωρητικοί, δηλαδή μιμητές των αρετών των αγίων, όπως η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα και ο Άγιος Νικόλαος.

Τέλος, μετέφερε σε όλους τις ευχές του ποιμενάρχου της επαρχίας, Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, αλλά και του Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου και ευχήθηκε καλές γιορτές και ελευθερία στην πατρίδα μας.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των Βατυλιωτών και Μνημόσυνα των κληρικών, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, διδασκάλων, πατέρων και αδελφών εκ της Βατυλής. Κατόπιν, έγινε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας πέριξ του Ιερού Ναού.

Ακολούθησε κέρασμα και σύναξη των χωριανών βατυλιωτών σε γειτονικό χώρο εστίασης.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό

 

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post