Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στη Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (9.12.2022)

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στη Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (9.12.2022)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία, 9 Δεκεμβρίου 2022, 19.00.

 

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ και ως εκπρόσωπος του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου, στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Επιδαψιλεύω προς όλους τις ευλογίες του Πανιερωτάτου, του οποίου η μέριμνα για την πρόοδο και προκοπή της νέας γενεάς παραμένουν αμείωτα στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Ο Πανιερώτατος Τοποτηρητής, θυμίζω ότι είναι ο Πρόεδρος των Συνοδικών Επιτροπών Παιδείας και Βιοηθικής, οι οποίες μελετούν και εισηγούνται στη Ιερά Σύνοδο θέματα Παιδείας και Βιοηθικής αντίστοιχα.

Κατά γενική ομολογία, ο ρόλος προσφοράς σας ως Γονέων, τόσο στην ανατροφή των παιδιών σας, όσο και στη μόρφωση και διάπλασή τους σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, είναι πρωτεύοντες. Άλλωστε, το πρόβλημα της ανατροφής, της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων μας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προκοπή της κοινωνίας μας, και γενικότερα για την ευτυχία του κόσμου. Γι’ αυτό και σας συγχαίρουμε θερμά για την τεράστια συμβολή σας και τους ανεκτίμητους κόπους και θυσίες σας, στους οποίους υποβάλλεστε χάρη των παιδιών σας

Ο αλληλοσεβασμός, ο αυτοσεβασμός και η καλλιέργεια της αρετής, ξεκινούν από το σπίτι, από τους γονείς, τον πατέρα και τη μητέρα. Η ευαισθησία στο ωραίο, το αληθινό, το τίμιο, το άξιο καλλιεργείται από το σπίτι, όπως και η πίστη στον Τριαδικό Θεό, σύμφωνα με την εμπειρία μας από την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι πορεία ζωής από τη γέννα μας με τη συμβολή της μάνας μας,  με τη συμμετοχή μας στις αγιαστικές πράξεις, με τις οποίες ενεργοποιούνται όλες εκείνες οι αρετές-χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Με αυτό τον πλούτο εφοδίων φθάνουμε στην πύλη της σχολικής μονάδας, η οποία αποτελείται από τους διδάσκοντες, τους διδασκομένους, τους εφόρους και τους εργαζόμενους σε αυτή, καθώς και από εσάς τους γονείς και κηδεμόνες.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας ασκείται ορισμένες φορές αυστηρή κριτική, για τη συμπεριφορά και την όλη ζωή των νέων μας. Η ιδιαιτερότητα, που παρουσιάζει η σημερινή εποχή, συνίσταται στην πληθώρα των πειρασμών, των προκλήσεων και των κινδύνων, που απειλούν τους νέους μας. Πολύμορφα και πολύτροπα είναι τα ρεύματα, τα συστήματα και οι ιδεολογίες, που βομβαρδίζουν στις μέρες μας τους νέους. Πολλά και δελεαστικά είναι και τα μηνύματα όλων αυτών των αντιπνευματικών ρευμάτων και συστημάτων, αλλά και οι υποσχέσεις που δίδουν προς τη νεολαία για επίγειους παράδεισους, για πρόσκαιρες επιτυχίες και για εικονικές εξωτικές ευτυχίες. Και όλοι, βέβαια, αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέοι μας είναι εξαιρετικά ευάλωτοι μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Εδώ ακριβώς είναι που τίθεται το χρέος και η ευθύνη όλων, προπάντων όμως εσάς των Γονέων. Να προσφέρουμε, δηλαδή, προς τους νέους όλα εκείνα τα ηθικοπνευματικά εφόδια, ως Χριστιανούς και Έλληνες, που θα τους κρατήσουν όρθιους στη ζωή, αγωνιστές και ήρωες!

Η πολιτεία, η οποία θέλοντας να προσφέρει ό,τι καλύτερο και εξόχως χρήσιμο και σύγχρονο, συνεργάζεται γόνιμα και με τους γονείς και με την Εκκλησία και με όλους τους παράγοντες της κοινωνίας που έχουν γνώμονα την προστασία, τη φροντίδα, τη διαπαιδαγώγηση και την υγιή ανάπτυξη των νέων της πατρίδας μας. Γίνονται πάρα πολλά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα, αφού όλοι θέλουμε τα παιδιά της πατρίδας μας να είναι πρωτοπόροι στην παιδεία και τη ζωή.

Τα παιδιά φέρουν εντός τους την περίφημη χριστιανική και ελληνική παράδοση, παγκοσμίως σεβαστή και καταξιωμένη, αφού «Έλληνες καλούνται οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες» (Ισοκράτης). Όσο περισσότερο γνωρίζουμε την πίστη και την παράδοσή μας, τόσο περισσότερο αποξενωνόμαστε από τη μισαλλοδοξία και καλλιεργούμε σε ορθή βάση τη σχέση μας με όλους τους ανθρώπους, με διάκριση και σεβασμό. Τότε θα δούμε πόσο αναγκαίοι είμαστε προς όσους φιλοξενούνται στην πατρίδα μας από άλλες περιοχές της υφηλίου, με διαφορετικές ενδεχομένως προς τις δικές μας εμπειρίες, πεποιθήσεις και παραδόσεις.

Η Εκκλησία διαχρονικά χαίρεται και επευλογεί τα καλά έργα των παιδιών της. Ως μάνα στοργική πονά, συγχωρεί και δέεται για τα τυχόν λάθη ή αναβολές μας, ως άνθρωποι πεπερασμένοι που είμαστε.

Επαινεί τη γνώμη και προβάλλει την καλή πρόθεση. Αγκαλιάζει τους πάντες και προσεύχεται «υπέρ των γονέων και κηδεμόνων, υπέρ των διδασκόντων και διδασκομένων εν τοις εκπαιδευτηρίοις του γένους ημών».

Πρώτοι εσείς οι συνειδητοποιημένοι γονείς θα έχετε την υπερηφάνεια της καλής και ορθής πορείας των παιδιών σας, κατόπιν οι φιλότιμοι δάσκαλοι, η Πολιτεία, η Εκκλησία, ήτοι ο λαός μας στο σύνολό του.

Σας συγχαίρω για την εθελοντική προσφορά σας και τους κόπους σας ως οργανωμένοι γονείς και σας εύχομαι καλές επιτυχίες στις αποφάσεις σας κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευσή σας.

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και είθε να έρθει σύντομα η ποθητή ελευθερία στην πατρίδα μας.

 

† Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

9 Δεκεμβρίου 2022.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post