Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του εξ Άσσιας της Μεσαορίας στο Στρόβολο (11 Δεκεμβρίου 2022)

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του εξ Άσσιας της Μεσαορίας στο Στρόβολο (11 Δεκεμβρίου 2022)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, Συνοικισμός ΙΙ Στροβόλου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της αρχιεπισκοπικής περιφερείας π. Παναγιώτη Πίπη, π. Στυλιανό Γεωργιάδη και π. Ιορδάνη Ιορδάνους.

Στο εκκλησίασμα, μαζί με τους ενορίτες του συνοικισμού, παρέστησαν και εκτοπισμένοι των κοινοτήτων Άσσιας και Μουσουλίτας για να τιμήσουν τον οικουμενικό ιεράρχη.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμώμενου Αγίου. Γεννήθηκε στην Άσσια και ξεκίνησε την πορεία της ζωής του ως βοσκός αλόγων προβάτων για να φτάσει αργότερα επίσκοπος Τριμυθούντος, στη σημερινή περιοχή της τουρκοκρατούμενης Τρεμετουσιάς. Εκεί βρίσκεται το μοναστήρι και ο τάφος του. Γνωρίζουμε ότι  Έφτασε στην Νίκαια της Βιθυνίας και έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Ο απλοϊκός Επίσκοπος Τριμυθούντος με τη σοφία και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος θεολόγησε για την κατοχύρωση του Χριστολογικού δόγματος, δηλ. της σχέσεως μεταξύ του Θεού Πατέρα και του Υιού.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας δεν είχε περγαμηνές αλλά είχε την θεϊκή εμπειρία, επειδή με την  απλότητά του, την ταπείνωση και τη βαθιά πίστη στο θέλημα και την παγγνωσία του Θεού είχε αποκτήσει την κατά Θεόν σοφία, η οποία δεν εκπηγάζει από αυτό τον κόσμο αλλά από την Σοφία του Θεού, τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας απευθυνόμενος στους εκτοπισμένους της Άσσιας και Μουσουλίτας τους προέτρεψε να διατηρήσουν τις εορτές και τις παραδόσεις τους και κυρίως να μεταλαμπαδέψουν, με αγάπη και διάκριση, στις νεότερες γενεές τη νοσταλγία και την αγάπη για την πατρίδα τους.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα και να αξιωθούμε της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος πέριξ του Ιερού Ναού και κατόπιν οι πιστοί πέρασαν κάτω από αυτήν, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του οικουμενικού και θαυματουργού ιεράρχου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, καθώς και των κληρικών π. Παναγιώτη Πίπη, π. Στυλιανό Γεωργιάδη, π. Ιορδάνη Ιορδάνους, π. Ανδρέα Ζορπά και π. Λουκά Στέλιου.

 

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post