15ο ετήσιο Μνημόσυνο Μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (18 Δεκεμβρίου 2022)
Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, τελέστηκε το 15ο ετήσιο Μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Της Θείας Λειτουργίας που προηγήθηκε και του ιερού Μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
Ο Πανιερώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως και στα πολλά και χρήσιμα μηνύματα τα οποία στέλλει σε μας, ώστε να μας προετοιμάσει για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, στα πρόθυρα της οποίας βρισκόμαστε ήδη. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος έγραψε το Ευαγγέλιό του απευθυνόμενος κυρίως στους Εβραίους. Κι ήθελε να τους διδάξει ότι ο Χριστός είναι Εκείνος που «προκατήγγειλε των προφητών ο σύλλογος». Ο Χριστός ως άνθρωπος προφητεύθηκε ότι θα προέλθει από τη φυλή του Ιούδα και την πατριά του Δαβίδ. Δίνοντας λοιπόν τον κατάλογο των προπατόρων του Χριστού, ο Ευαγγελιστής διαμηνύει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτός που έρχεται να γεννηθεί, κατά τρόπο παράδοξο, είναι Εκείνος που κήρυξαν οι προφήτες».
Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Πανιερώτατος σημείωσε: «Χωρίς αμφιβολία ο Χριστός είναι απόγονος του Ιούδα, απόγονος του Δαβίδ, είναι εκείνος που εκήρυξαν οι προφήτες και που επεθύμησαν «ιδείν» τόσοι δίκαιοι και δεν τα κατάφεραν. Κι αξιωθήκαμε εμείς να ψηλαφούμε αυτό το μεγάλο μυστήριο. Την έλευση του Χριστού στη γη μαρτυρεί κι ο διάκοσμος των πόλεων και των χωριών μας, οι προετοιμασίες μικρών και μεγάλων, η αλλαγή των ύμνων στην Εκκλησία. Πέραν όμως από τον συναισθηματικό διάκοσμο, την εμπορική εκμετάλλευση και την επιφανειακή θρησκευτικότητα, η γέννηση του Χριστού φέρει πολλά και βαθύτερα μηνύματα. Καλούμαστε να εγκύψουμε στα μηνύματα αυτά και να τα εφαρμόσουμε. Μόνο έτσι θα ωφεληθούμε πραγματικά από τη μεγάλη μας γιορτή».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε εν συντομία στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄ λέγοντας τα εξής: «Μέσα στους δύσκολους χρόνους μετά την Τουρκική εισβολή και τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ πήρε στα στιβαρά χέρια του τη διαποίμανση της Εκκλησίας, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α΄. Υπήρξε μια μεγάλη φυσιογνωμία για την εποχή του, που άφησε πίσω της αρκετά έργα. Να ευχηθούμε όπως ο Θεός τον κατατάξει «ἐν σκηναῖς δικαίων» και να δέχεται τις προσευχές του για να συντμήσει τον χρόνο της δοκιμασίας μας και να ελευθερώσει τον τόπο για τον οποίο και εκείνος πολλάκις αγωνίστηκε και πολλά προσέφερε. Ας είναι αιωνία του η μνήμη».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου και Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Α΄ στο παλαιό κοιμητήριο Λευκωσίας, παρά τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Διάκονος Μιχάλης Νικολάου