7ο Προσκύνημα-Εκκλησιασμός στην κατεχόμενη Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα (Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022)

7ο Προσκύνημα-Εκκλησιασμός στην κατεχόμενη Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα (Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022)

Οι εκτοπισμένοι του προαστίου του Τράχωνα με ανάμεικτα συναισθήματα δρασκέλισαν το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 και έφθασαν στο τουρκοκρατούμενο προάστιό τους.

Ήταν ο 7ος εκκλησιασμός από το καλοκαίρι του 1974, που συναγόντουσαν για Εκκλησιασμό στη χάρη της Παναγίας του Τράχωνα. Ο πρώτος εκκλησιασμός έγινε το 2015.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος,  συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Ζορμπά και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Προηγήθηκε Αγιασμός και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν εορτές και μνημόσυνα.

Μνημόσυνο τελέστηκε και για τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Κύπρου Χρυσόστομο Α’ (15 έτη 22/12/2007) και Χρυσόστομο Β’ 40 ημέρες 07/11/2022).

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στην εορτή των Τριών Παίδων, του Προφήτη Δανιήλ και την επικείμενη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Επισήμανε ότι τα Χριστούγεννα μέχρι τον 4ο αιώνα εορταζόταν μαζί με τα Θεοφάνεια, στις 6 Ιανουαρίου. Μετακινήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου επειδή εκείνη την ημέρα οι ειδωλολάτρες εόρταζαν ο «αήττητος Ήλιος». Η Εκκλησία εν τη σοφία της τοποθέτησε και διέκρινε την εορτή των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου για να φανερώσει στον κόσμο την γέννηση του αληθινού Ηλίου της Δικαιοσύνης, δηλ. του Χριστού. Μάλιστα γνωρίζουμε ότι μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου, η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει, θέλοντας η Εκκλησία να δείξει και με αυτό το τρόπο τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους.

Ακόμη, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε και στον Άγιο Διονύσιο, Αρχιεπίσκοπο Αιγίνης, του οποίου το λείψανο παραμένει μέχρι σήμερα άφθορο, όπως και του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά, αλλά και του δικού μας Αγίου Σπυρίδωνα στη νήσο Κέρκυρα.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με χαρά και ειρήνη στις καρδιές μας.  

Μετά την απόλυση πραγματοποιήθηκε λειτάνευση της εικόνας της Παναγίας πέριξ του ιστορικού ναού της Παναγίας του Τράχωνα.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post