Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στην εφημερίδα Καθημερινή (Σάββατο, 31/12/2022)

Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στην εφημερίδα Καθημερινή (Σάββατο, 31/12/2022)

Συνέντευξη στον Απόστολο Τομαρά

Πριν την έλευση του νέου χρόνου και μερικές μέρες πριν την ενθρόνισή του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος θέτει στην «Κ» το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ιεροσύνη του, στην κορυφή της Εκκλησίας. Στην συνέντευξή του στην «Κ» ο Μακαριώτατος τοποθετεί την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην αλήθεια όπως λέει χαρακτηριστικά. Στο κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος τονίζει με νόημα πως η Εκκλησία δεν θα περιοριστεί μόνο στο να εκφράζει απλά την άποψή της, αλλά θα επιδιώξει ο λόγος να εισακούεται. Στα οικονομικά υπόσχεται περισσότερη διαφάνεια ενώ χωρίς δισταγμό συμφωνεί πως η Εκκλησία θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτική με ποιους συνεργάζεται.

-Μακαριώτατε νιώθετε το βάρος που καλείται να σηκώσει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος;

-Το συναισθάνομαι απόλυτα. Πρώτα – πρώτα είναι μια εκκλησία δυο χιλιάδων χρόνων, Αποστολική Εκκλησία. Και αν εντείνεις την ακοή σου θα ακούσεις τους βηματισμούς των Αποστόλων. Αποστολοβάδιστη η Εκκλησία μας που δημιουργεί το βάρος ευθύνης, τεράστιες για εμάς.  Η μεγάλη σειρά των μεγάλων προκατόχων μου, να ξεκινήσω από τον Κυπριανό ο οποίος κρεμάστηκε από τους Τούρκους; Από τον Σωφρόνιο που έκαμε έναν χρόνο στην Αγγλία διεκδικώντας τα δίκαια του κυπριακού λαού; Τους Κυρίλλους, τον Λεόντιο που μια ζωή καταδιωκόταν από την αγγλική αποικιοκρατία αλλά κράτησε ελεύθερη την Εκκλησία; Τους Μακάριους, τον Μακάριο τον Γ’ που αφιέρωσε την ζωή του για το εθνικό μας θέμα; Αυτά όλα κάνουν τα πόδια μου να λυγίζουν και νιώθω την ανάγκη να παρακαλέσω τον Θεό, θερμά, να με βοηθήσει να μην φανώ κατώτερος αυτών των ανθρώπων.

-Όταν μπήκατε στην Εκκλησία σας πέρασε από το μυαλό, έστω και φευγαλέα, ότι κάποια μέρα θα ανερχόσαστε στον αρχιεπισκοπικό Θρόνο;

-Ασφαλώς όχι. Μπαίνεις στην εκκλησία γιατί θέλεις να υπηρετήσεις την ιεροσύνη. Και εγώ ήμουν γιος κληρικού. Ήταν ιερέας ο πατέρας μου, έβλεπα τις καθημερινές τελετουργίες εκείνα με μαγνήτιζαν, χάριν εκείνων προσήλθα στην εκκλησία και σιγά-σιγά ο Θεός βοήθησε να φθάσω σε αυτό το σημείο.

-Πότε θα γίνει η ενθρόνισή σας;

-Στις 8 Ιανουαρίου στις 4 η ώρα το απόγευμα, ώστε να μπορέσουν και οι ιερείς εφόσον λειτουργήσουν το πρωί να έλθουν, ιδίως από την Πάφο με τους οποίους συνδέθηκα για 27 χρόνια. Ήμουνα σχεδόν 11 χρόνια Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και 16 χρόνια Μητροπολίτης Πάφου.

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έλθει στην ενθρόνισή σας;

-Δεν θα έλθει. Μίλησα, εκείνος με πήρε για να με συγχαρεί και με προσκάλεσε να κάνω την ειρηνική μου επίσκεψη την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Του είπα Θεού θέλοντος.

-Μέσα σας έχετε ιεραρχήσει τα ζητήματα εκείνα στα οποία θα δώσετε ιδιαίτερη προσοχή ως Αρχιεπίσκοπος;

-Πρώτα-πρώτα θα συνεχισθεί το φιλανθρωπικό  και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και να επεκταθεί όπου είναι δυνατόν. Ακόμα δεν γνωρίζω, τώρα θα ενημερωθώ, για τις δυνατότητες που έχει η Αρχιεπισκοπή. Ακούμε αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι μεγάλες δυνατότητες που έχει η Αρχιεπισκοπή. Αυτά εφόσον τα κατανοήσω θα δω πώς θα υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχω εξαγγείλει. Προγραμματίζουμε κάποιες φοιτητικές εστίες να κάνουμε και στη Λευκωσία που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τους φοιτητές μας, να στηρίξουμε τους πολύτεκνους για να αντιμετωπίσουμε την υπογεννητικότητα στον τόπο μας. Θα δούμε και τα νέα διλλήματα που δημιουργούνται από την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και να δώσουμε απαντήσεις βασισμένοι στην Αγία Γραφή. Θα παρακολουθούμε και το εθνικό μας θέμα στο οποίο θα πρέπει να κάνουμε τις σωστές παραινέσεις και παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και τον λαό.

-Σας θεωρούν ότι έχετε έντονο λόγο στο εθνικό ζήτημα. Πιστεύετε πως η Εκκλησία πρέπει να εκφράζει μια απλή άποψη ή ο λόγος της πρέπει να εισακούεται;

-Μα όταν κάνει την παραίνεσή της είναι για να εισακουστεί. Η παραίνεση γίνεται προς την κυβέρνηση που χειρίζεται υπεύθυνα το θέμα αλλά και προς το λαό ο οποίος εκλέγει την κυβέρνηση. Και δεν ζητούμε παράλογα πράγματα. Ζητούμε να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν όλοι οι ευρωπαίοι και οι ελεύθεροι άνθρωποι.  Είμαστε μέλος της Ε..Ε και όταν όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εμείς να μη  έχουμε το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης στον τόπο μας; Όταν εκείνοι έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης, όπου θέλουν,  εμείς στα σπίτια μας να μην μπορούμε να πάμε; Όταν έχουν το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας εμείς να μην μπορούμε; Έτσι ζητούμε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, Τ/κ και Ε/κ.

-Κατά την προεκλογική περίοδο για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές παρατηρήθηκαν φαινόμενα με κοσμικά στοιχεία. Τώρα τι συναισθήματα σας δημιουργούνται;

-Νομίζω ότι ήταν αναγκαίο «κακό» γιατί ένας Μητροπολίτης από μια άλλη επαρχία δεν είναι γνωστός στην υπόλοιπη Κύπρο και έπρεπε με τον λόγο του να δώσει το στίγμα του στην κοινωνία για διάφορα θέματα. Εγώ από την Πάφο πώς θα γινόμουν γνωστός στη Λευκωσία, πώς σε άλλες επαρχίες. Το ίδιο και οι άλλοι Μητροπολίτες. Έπρεπε επομένως να κάνουν αυτή την εμφάνιση, όχι κατηγορώντας τον ένα ή τον άλλο, για να μπορέσει ο κόσμος να κάνει την επιλογή του.

-Εκ των υστέρων πιστεύετε πως το σύστημα εκλογής που αφορά τη συμμετοχή του κόσμου πρέπει να αλλάξει;

-Νομίζω ότι είναι καλό να συμμετέχει και ο κόσμος στο μέτρο του δυνατού. Γιατί εκλογή μόνο από τον κόσμο δεν μπορεί να γίνει, αντιβαίνει σε Ιερούς Κανόνες. Όμως εάν ήταν μόνο από τους Επισκόπους, όπως λένε οι Ιεροί Κανόνες, τότε είμαστε λίγοι είμαστε 16 άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν ομάδες και να μην μπορέσει να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο το θέλημα του Θεού. Ενώ με τη συμμετοχή του κόσμου μπορεί αν στείλει στη Σύνοδο τους δικούς του και από αυτούς να γίνει η επιλογή.

-Πριν την εκλογή Αρχιεπισκόπου υπήρχαν φαινόμενα συνδιαλλαγής μεταξύ ενδιαφερόμενων Ιεραρχών;

-Τα περισσότερα από αυτά είναι εικασίες των δημοσιογράφων. Και λέω για χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της Μητρόπολης Ταμασού ότι τάχα ζήτησε να πάρει την Λακατάμια. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της Μητρόπολης Ταμασού από τότε που συστάθηκε. Και έλεγαν ότι ο δήμος Λακατάμιας δεν ήταν σωστό να χωριστεί στα δυο. Και το ζητούσαν πάντα. Απλώς οι δημοσιογράφοι επινόησαν πως ήταν καιρός να το αναδείξουν αυτό το ζήτημα. Δεν έγινε κάτι τέτοιο.

-Η κατεύθυνση της Εκκλησίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα παραμείνει ως έχει από Χρυσοστόμου Β’;

-Δεν ακολουθούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο απλώς γιατί είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλά ακολουθούμε την αλήθεια και τι επιβάλουν οι κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Έτσι οδηγούμαστε από την αλήθεια. Και αφού η αλήθεια είναι κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο γιατί όχι.

-Είχε δημιουργηθεί ένα ζήτημα με τη διαφωνία ομάδας Ιεραρχών με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, υπάρχει διαφοροποίηση;

-Δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Ήδη στη Λειτουργία των Χριστουγέννων μνημόνευσα το Μητροπολίτη Επιφάνιο.

 

Η Εκκλησία να είναι προσεκτική με τις επενδύσεις

-Η Εκκλησία στο κομμάτι των οικονομικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτική προκειμένου να αποφύγει φαινόμενα εμπλοκής σε σκάνδαλα όπως τα χρυσά διαβατήρια;

-Οπωσδήποτε. Θα πρέπει να γίνει και πρότυπο για να δίνει το παράδειγμα στον λαό. Πρότυπο καλής διαχείρισης, πρότυπο μη καταπίεσης των εργαζομένων, δίκαιης συμπεριφοράς απέναντι σε όλους και είναι αναγκαίο να γίνεται χρήση της περιουσίας για να έχει έσοδα για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Πρέπει να είναι προσεκτική και να γίνεται έλεγχος γιατί τα χρήματα της Εκκλησίας δεν είναι για τον καθένα. Είμαστε διαχειριστές, δεν είμαστε ιδιοκτήτες.

-Υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά. Θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη, ως απάντηση στις επικρίσεις για τις οικονομικές δραστηριότητες της Εκκλησίας;

-Κάθε διαφάνεια. Δεν έχω να κρύψω τίποτα, θα επιθυμούσα αν κάποιος παρατηρήσει κάτι να μου το πει.

-Η Εκκλησία έχει στην ιδιοκτησία της και ένα τηλεοπτικό σταθμό τον οποίο δεν διαχειρίζεται η ίδια. Υπάρχουν σκέψεις η Εκκλησία να επιχειρήσει εκ νέου να διαχειρίζεται η ίδια το τηλεοπτικό κανάλι;

-Δεν έχω υπόψη μου ακόμα τι συμβόλαια υπάρχουν. Δεν έχω ενημερωθεί. Όταν ενημερωθώ και για τον σταθμό αλλά και για τα οικονομικά και για τις περιουσίες τότε θα έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα και θα μπορώ να τοποθετηθώ σε όλα αυτά τα θέματα.

-Το ερώτημα προκύπτει από απόψεις που ακούγονται, κατά καιρούς, ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει μια δική της φωνή, κυρίως λόγω Κυπριακού;

-Θα μπορούσε να ήταν και αυτό, θα μπορούσε όμως να αγοράσει κάποιο χρόνο τηλεοπτικό.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post