Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στο ΒΗΜΑ: Η Εκκλησία έχει λόγο εθνικό και θα τον εκφέρει

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στο ΒΗΜΑ: Η Εκκλησία έχει λόγο εθνικό και θα τον εκφέρει

της Μαρίας Αντωνιάδου

Ο νεοεκλεγείς ιεράρχης μιλάει για τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη ρωσική Εκκλησία και τονίζει την αποφασιστικότητά του για δίκαιη λύση στο Κυπριακό

Tη στήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και την αποφασιστικότητά του να προασπίσει τα εθνικά δίκαια εκφράζει μέσα από τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακή» ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος. Ο από Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος εκλέχθηκε μόλις την παραμονή των Χριστουγέννων και δείχνει να έχει πλήρη αντίληψη των τεκταινομένων στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας αλλά και στη Μεγαλόνησο.

«Οταν για δέκα αιώνες το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε την ηγετική θέση ανάμεσα στους ορθοδόξους, όταν γίνονταν όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι, οι Ρώσοι ακόμη ήταν ειδωλολάτρες. Επομένως αυτή η παράδοση δίνει και την προτεραιότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» δηλώνει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα απαντά στις επικρίσεις των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου που ενώ ο λαός ψηφίζει, η ιεραρχία λαμβάνει την τελική απόφαση για τον Αρχιεπίσκοπο.

Μακαριότατε, ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας για την Εκκλησία της Κύπρου;

«Η Εκκλησία είναι καταφύγιο όλων των ανθρώπων. Αυτών που έχουν ανάγκη οικονομική, πνευματική και ηθική. Ανάγκη στήριξης σε όλους τους τομείς. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ και όσο επιτρέπουν και τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής να στηρίξω αυτές τις ομάδες του λαού που έχουν ανάγκη. Είναι όμως ύστερα και ένας άλλος τομέας. Ο τομέας των διλημμάτων και των αμφιβολιών, μπροστά στα οποία βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και που θέλουν κάποιες σαφείς απαντήσεις μέσα από την Αγία Γραφή. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος των περιστάσεων. Να βοηθήσω δηλαδή τους ανθρώπους, οδηγώντας τους μέσα από την Αγία Γραφή, να βρουν τις απαντήσεις που χρειάζονται. Υπάρχουν οι απαντήσεις κατάσπαρτες στην Αγία Γραφή, δεν είναι όμως ξεκάθαρες, απευθείας εκπεφρασμένες, όπως είναι και τα δόγματά μας μέσα στην Αγία Γραφή. Γι’ αυτό θα πρέπει να τις βρούμε εμείς και να τις παραθέσουμε μπροστά στους ανθρώπους. Είναι, τρίτον, η τοποθέτηση απέναντι στο εθνικό μας θέμα το οποίο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η Εκκλησία, που για οκτώ αιώνες δουλείας, από τον 12ο αιώνα, κράτησε και την παιδεία και την εθνική αυτοσυνειδησία του κόσμου, πρέπει και σήμερα να δείξει τις προτεραιότητές της. Θα σταθούμε δίπλα στον λαό μας ώστε να μπορέσουμε να κρατηθούμε στον τόπο μας και να τον παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές ελληνικό».

Πώς βλέπετε τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας;

«Δεν ακολουθούμε τον εθνοφυλετισμό. Οι σχέσεις μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι άριστες, όπως θα μπορούσαν να ήταν άριστες και με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Εκείνο το οποίο μας κάνει να τασσόμαστε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το δίκαιο και οι ιεροί κανόνες οι οποίοι αποδίδουν το δίκαιο σε αυτό. Θα προσπαθήσουμε εν τούτοις, αν μπορούμε να μεσολαβήσουμε στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ώστε να καταλάβει ότι δεν τους εχθρευόμαστε, αλλά θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε, ώστε να υπάρχει ανάμεσα στους ορθοδόξους μια ενότητα. Να σεβαστούν και εκείνοι τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οταν για δέκα αιώνες το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε την ηγετική θέση ανάμεσα στους ορθοδόξους, όταν γίνονταν όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι, οι Ρώσοι ακόμη ήταν ειδωλολάτρες. Επομένως αυτή η παράδοση δίνει και την προτεραιότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν είναι ποσοτικά τα μέτρα, δεν είναι αριθμητικά, έχουμε κάποιον άλλο τρόπο να τοποθετούμαστε στην Εκκλησία».

Θεωρείτε άδικο τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, σύμφωνα με τον οποίο ο λαός ψηφίζει τον υποψήφιο προκαθήμενο αλλά η ιεραρχία αποφασίζει;

«Δεν είναι άδικος ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου γιατί προσπαθεί να συγκεράσει το αρχαίον έθος που οι κληρικοί και οι επίσκοποι εξελέγοντο ψήφω κλήρου και λαού αλλά και τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων που αναθέτουν την εκλογή των επισκόπων στους επισκόπους. Είναι μεγάλη η εξουσία που δίνεται στον λαό. Αυτή η εξουσία έστειλε μόνο τρεις ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Οσοι άλλοι και αν ήταν οι υποψήφιοι, δεν θα μπορούσαν να πάνε ενώπιόν της. Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να επιλέξει, αφού έχει και αυτή το δικαίωμα, τον δικό της εκλεκτό. Η Ιερά Σύνοδος έχει διαφορετικά κριτήρια από τα κριτήρια του λαού. Ξέρει καλύτερα με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί και να μπορέσει να διοικήσει την Εκκλησία».

Η παράδοση θέλει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να κηρύσσει εθνική γραμμή. Σε δύο μήνες γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Η Εκκλησία θα συνεχίσει την παράδοση του παρελθόντος, με δεδομένο ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο; Ποιες οι θέσεις σας απέναντι στην πολιτική Ερντογάν;

«Η Εκκλησία πάντα, όσο θα παραμένει το εθνικό μας θέμα εκκρεμές, θα έχει λόγο και θα τον εκφέρει ως προς την αίσια έκβασή του. Η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, αλλά εκφέρει εθνικό λόγο. Αν ελευθερωθεί ο τόπος και αν αποκατασταθούν πλήρως τα δικαιώματά μας, όσα απολαμβάνουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι, όπως ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη απόκτηση περιουσίας παντού σε όλη την Κύπρο, και αν κάθε άνθρωπος έχει μία ψήφο, τότε θα αποθέσει το βάρος για την εθνική διαπαιδαγώγηση του λαού στους ώμους της κυβέρνησης. Τότε δεν θα υπάρχει κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα υπάρχει κίνδυνος για οτιδήποτε άλλο, αφού θα υπάρχει μια δημοκρατικά εκλελεγμένη κυβέρνηση που θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το βάρος. Μέχρι τότε όμως η θέση μας θα είναι να εκφέρουμε λόγο, να καλούμε και την κυβέρνηση και τον λαό να μας ακολουθήσει. Πολλές φορές να επαινούμε την κυβέρνηση αν βρίσκεται σε καλή θέση ή και να την επικρίνουμε και να την καλούμε να επανέλθει στον σωστό δρόμο. Απέναντι στην πολιτική Ερντογάν οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Ζητούμε και εμείς τα ανθρώπινα δικαιώματα που δικαιούται όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Εμείς δεν έχουμε τη δική του πολιτική, να καταπιέζει τους Κούρδους, που συνιστούν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Τουρκία, και να πολεμά για τα δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα των Τούρκων στην Κύπρο που είναι μια μειονότητα. Κάθε άνθρωπος έχει τα ανθρώπινα δικαιώματά του, είναι ίσος προς τον κάθε άλλο. Και του διαμηνύουμε ότι όσο κι αν προσπαθεί για το αντίθετο, το δίκαιο κάποια μέρα θα κατισχύσει».

Και μια τελευταία ερώτηση

Μερικά 24ωρα πριν από την ενθρόνισή σας ποια αισθήματα σας διακατέχουν;

«Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος. Αναπολώ τα 2.000 χρόνια χριστιανισμού στην Κύπρο. Το ότι η Εκκλησία της Κύπρου έγινε κιβωτός σωτηρίας του ελληνισμού της Κύπρου στα τόσα πολλά χρόνια και σε περιόδους δύσκολες. Νιώθω και τους προκατόχους μου, που και με θυσία της ζωής τους και όλες τις περιπέτειές τους, φρόντισαν ώστε να μείνει ο κυπριακός ελληνισμός στον τόπο του. Νιώθω τα γόνατά μου να λυγίζουν. Θεωρώ μεγάλη την ευθύνη μου και παρακαλώ τον Θεό να με βοηθήσει, ώστε να μη φανώ κατώτερος αυτών των ανθρώπων. Να μπορέσουμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να στηρίξουμε τον τόπο και να βοηθήσουμε ώστε να απελευθερωθεί».

INFO

O εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος γεννήθηκε το 1949.

Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ πραγματοποίησε σπουδές στους ίδιους τομείς και στην Αγγλία.

Το 1984 χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1985 πρεσβύτερος. Το 1996 εξελέγη χωροεπίσκοπος Αρσινόης και το 2006 διαδέχθηκε τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β΄ στη θέση του Μητροπολίτη Πάφου.

Πηγή: tovima.gr

Print Friendly, PDF & Email

Share this post