Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Θεοτόκου (15/1/2023)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Θεοτόκου (15/1/2023)

Την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο π. Ανδρέας Αλεξάνδρου και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου ερμήνευσε το νόημα της ευαγγελικής περικοπής των δέκα λεπρών. Επισήμανε τη σημασία της ευγνωμοσύνης προς τον κάθε ευεργέτη μας, και ιδιαίτερα προς τον πανάγαθο Τριαδικό Θεό. Η ευγνωμοσύνη είναι μια τόσο σπουδαία αρετή επειδή εκφράζει ταυτόχρονα την ταπείνωση και τη μετάνοια του ανθρώπου, γι΄ αυτό και παρατηρούμε ότι ο ευγνώμων Σαμαρείτης που επέστρεψε να ευχαριστήσει τον Χριστό έλαβε όχι μόνο τη σωματική του θεραπεία -όπως την έλαβαν και οι υπόλοιποι εννέα- αλλά και την ψυχική θεραπεία. Γι΄αυτό και ο Κύριος απευθυνόμενος προς τον Σαμαρείτη του λέει: «Ἀναστὰς πορεύου· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε» (Λκ. ιζ΄ 19).

Ακόμη, το γεγονός της θεραπείας των δέκα λεπρών μάς διδάσκει πόσο σημαντική είναι η υπακοή προς τον ανώτερο, αλλά ακόμη περισσότερο προς τον Θεό, αφού και οι δέκα λεπροί θεραπεύθηκαν κατόπιν της εντολής του Κυρίου να παρουσιαστούν στους ιερείς, οι οποίοι είχαν την αρμοδιότητα να ελέγξουν αν κάποιος είναι λεπρός ή όχι. Θεραπεύθηκαν και οι δέκα ενώ ήταν στο δρόμο προς εκπλήρωση της εντολής του Χριστού.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι καλούμαστε όλοι μας να καλλιεργούμε την αρετή της ευγνωμοσύνης, η οποία ήταν και παραμένει ένα σπάνιο φαινόμενο, αφού και η Αγία Γραφή μάς διδάσκει ότι μόλις το ένα δέκατο των ανθρώπων είναι ευγνώμονες.

Τέλος, μετέφερε στην καθηγουμένη της Μονής, Ευφημία μοναχή, σε ολόκληρη την αδελφότητα και στους παρόντες ευσεβείς προσκυνητές τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post